Dragilor, legumele ne plac sau nu ne plac, de la caz la caz. Unii sunt prieteni mai buni cu ele si le consuma intr-o cantitate mai generoasa. Altii sunt prieteni mai buni cu pastele, cu orezul, cu lactatele sau cu deserturile :)) Dar o tocanita de legume nu refuza nimeni, cu atat mai mult cu cat se poate consuma si vara, rece sau calda, direct de la frigider sau doar putin incalzita.
Va las mai jos ingredientele pe care eu le-am folosit pentru a pregai ghiveci de vinete si dovlecei, o tocanita de legume asa de buna incat va deveni reteta iubita de familia dvs.:
- 2 vinete moi
- 2 dovlecei tineri
- 2 morcovi mici
- 1 sfert de telina radacina
- 2 ardei kapia mici
- 2 cepe mari
- 4 cartofi medii
- 6 linguri de ulei de floarea soarelui
- sare si piper
- cimbru, oregano, busuioc (uscate sau proaspete)
- patrunjel, marar (proaspete)
Modul de pregatire este super simplu pentru acest ghiveci de vinete si dovlecei:
- Tocam toate legumele cat de grosier dorim, cuburi sa fie 🙂
- Intr-o oala incapatoare vom pune pe rand: ceapa cu uleiul si le lasam sa sfaraie putin, vreo 2-3 minute, invartind mereu.
- Adaugam morcovul si telina, sare si piper si le lasam si pe ele sa transpire vreo 2-3 minute alaturi de ceapa.
- Adaugam apoi ardeiul kapia tocat si cartofii. Ii lasam si pe ei sa sfaraie vreo 2 minute si apoi adaugam 2-3 cani de apa. Le lasam sa scada la foc mic in jur de 20 de minute.
- Adaugam vinetele cuburi si dovleceii cuburi. Nu mai au nevoie de apa fiindca deja exista si in plus contin si ele apa suficienta. Le lasam sa mai fiarba cam 10 minute.
- La final adaugam oregano, cimbru, busuioc, patrunjel marar si orice alta verdeata dorim.
- Servim cald sau rece, alaturi de un pahar de vin rosu, de tara 🙂
Asa de simplu si de rapid se pregateste ghiveciul de vinete si dovlecei. La fel de bine puteti sa adaugati in aceasta tocanita si mazare, fasole verde sau fasole galbena lata, sparanghel, broccoli, varza si nu numai. Orice legume aveti prin frigider si pare ca nu mai sunt asa de proapete, luati in considerare ca pot deveni un minunat ghiveci de legume, o tocanita de legume care sa ne aduce un plus de nutrienti, fibre, proteine si antioxidanti.
Fiindca multa lume ma intreaba daca legumele congelate sunt bune, raspunsul meu este da. Legumele congelate sunt minunate si pot fi folosite cu incredere. Sunt culese la maturitate perfecta, nu sunt stropite cu asa de multe prostii ca legumele care trebuie sa ajunga la piata si sa reziste si acolo vreo 5-6 zile, plus perioada de transport de la ferma pana la locul de depozitare si apoi pana la locul de vanzare…. Deci folositi legume congelate cu incredere maxima. Si puteti adauga si rosii, desigur. Ghiveciul de legume merge de minune cu rosii, mai ales daca aveti rosii romanesti.
Si daca doriti, la final, in ghiveciul de vinete si dovlecei puteti adauga la final o mana de masline fara samburi. Maslinele va ajuta sa faceti ghiveciul de legume mai apreciat 🙂 Mai ales de copii, care vor vana maslinele din ghiveci si vor manca si legume! :))
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Descoperiti: Retete vegetariene | Retete mediteraneene | Salate delicioase | Mancare asiatica | Mancare de post