Exista foarte multe retete culinare sanatoase cu paste. Cele mai multe retete cu paste sunt inspirate din dieta mediteraneana, unde sunt prezente in mod natural. Italienii mananca zilnic o portie de paste. Nu exista exceptie. Si daca merg in vacanta intr-o tara straina, vor cauta un loc unde sa manance paste. E in ADN-ul lor, cred.
Dar ce e interesant la italieni si nu numai, este ca pastele se mananca ideal alaturi de legume. Se foloseste ulei de calitate superioara, verdeturi aromatice proaspete sau uscate, sare de mare, piper pentru aport de antioxidanti, ardei iute pentru antioxidanti si pentru boost-ul necesar metabolismului sanatos.
Astazi invatam sa pregatim paste ca in Italia, cu broccoli si masline, cu sos de rosii si verdeturi aromatice uscate.
Lista de ingrediente necesare:
- 300 g paste de grau dur
- 2 maini de masline kalamata fara samburi
- 500 g broccoli tocat buchetele
- 5 linguri ulei de masline
- 5 linguri pasta de tomate sau 10 linguri de sos de rosii sau 700 g rosii proaspete
- cimbru uscat, busuioc uscat, oregano uscat
- sare si piper
- ardei iute proaspat sau uscat
- 5 catei de usturoi
- patrunjel proaspat, busuioc proaspat
Cum procedam pentru paste minunat de sanatoase:
- Fierbem pastele al dente. Pastram apa.
- Sotam pasta de tomate cu uleiul, sare, piper, ardei iute, usturoi tocat marunt la foc mic. Adaugam imediat si 1 polonic de apa de la paste. Va da consistenta sosului nostru.
- In apa clocotita si trasa de pe foc adaugam broccoli tocat buchetele. Le scoatem in fix 2 minute.
- In sosul de rosii vom adauga pastele fierte, masline si broccoli innabusit. Mai lasam pe foc 2 minute, focul sa fie mic.
- Servim fierbinte sau la temperatura camerei, cu vin rosu sau cu limonada simpla.
- Decoram cu patrunjel sau cu busuioc, dupa cum doreste fiecare.
Optional, peste paste merge adaugat parmezan insa la fel de bine merg adaugati si fulgi de drojdie inactiva. 2-3 linguri de fulgi de drojdie inactiva reprezinta adaosul perfect pentru pastele cu sos de rosii si legume.
Pastele sunt super sanatoase daca le consumam cu masura si fara sosuri grele si hipercalorice. Pastele sunt grau sanatos, plin de vitamine si minerale. Esential este sa nu le servim in cantitati industriale si nici in combinatii nepotrivite.
Pastele cu legume si verdeturi reprezinta cea mai buna combinatie ever. Cel putin pentru mine. Probabil si pentru italieni.
Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem! Si succes la retete delicioase cu paste sanatoase!