Cea mai rapida si mai delicioasa placinta este cea facuta in casa. Daca ai aluatul potrivit, poti pune la mijloc, intre foi, orice doresti. Fructe, gem, nuci, ciocolata, branza, iaurt, legume etc. Placinta este usor de facut odata ce i-ai prins mersul.
Azi va ofer o reteta rapida si simpla de placinta cu branza si spanac si este facuta cu foi din comert, ca sa termin treaba mai usor si mai rapid. Desi nu este mare sofisticareala sa faci aluat de placinta.
Ingrediente necesare pentru placinta cu branza si spanac:
- 1 pachet de foi de placinta, din acelea subtiri, ca de Baklava
- 500 ml iaurt
- 5 oua
- 500 grame de branza telemea sau branza de vaci (special pentru cine se fereste de sare)
- 200 grame de spanac decongelat
- 100 de grame de unt sau 10 linguri de ulei de masline
- 5 linguri de ulei de masline pentru uns tava de cuptor si pentru uns foile de placinta la suprafata
Mod de pregatire pentru placinta cu branza si spanac:
- Batem ouale, incorporam iaurtul, branza data pe razatoare, spanacul decongelat si untul adus la temperatura camerei.
- Amestecam bine acest amestec pana cand devine cat mai omogen. Nu conteaza daca nu e perfect omogenizat.
- Intr-o tava de cuptor stropita cu putin ulei de masline, asezam 4 foi de placinta, una peste alta.
- Adaugam cu polonicul din compozitie cat sa terminam jumatate din toata cantitatea.
- Adaugam apoi inca 4 foi de placinta una peste alta.
- Mai adaugam si restul de compozitie.
- Terminam cu foi de placinta pe care le ungem cu ulei de masline.
- Dam la cuptor tava de placinta la 180 de grade Celsius, treapta de mijloc, timp de 45 de minute sau pana cand placinta este rumenita frumos.
Da, puteti sa puneti cate 2-3 foi de placinta si apoi compozitie, iar 2-3 foi de placinta, iar compozitie si tot asa de cate ori doriti. Deci puteti sa mai rariti foile de placinta daca vi se pare ca sunt multe 4 foi una dupa alta. Mie imi place si mai rarit, si toate foile la un loc. Nu ma deranjeaza deloc. Voi faceti cum doriti. Ideea este sa puneti toata compozitia si toate foile, daca au loc. Eu uneori raman cu foi de placinta si incerc sa le pun si pe ele in tava, impartind compozitia in 3 portii egale, ca sa am loc sa folosesc toate foile.
Placinta trebuie sa fie rumenita, sa fie gustoasa, sa fie grasa atat cat doriti. Folositi mai putin unt daca doriti. Renuntati la el daca doriti caci placinta cu branza si spanac iese si fara unt!
Daca nu va place spanacul decongelat, puneti cateva frunze de spanac proaspat sau daca nu va place deloc spanacul, folositi patrunjel verde si va asigur ca rezultatul va fi minunat.
Da, placintele de casa sunt mai sanatoase decat cele de la magazin fiindca noi controlam totul. Inclusiv daca cuptorul este spalat si curat, daca este branza super proaspata, daca spanacul este de calitate buna, daca uleiul este de masline sau de care ne dorim noi. Platim pretul corect pentru munca noastra cand pregatim mancarea acasa.
Evident, si noi cumparam de la magazin foarte des. Placinte, deserturi, patiserie etc. Dar este in acelasi timp adevarat ca incerc sa le reduc pe cele din comert si sa le pregatesc eu acasa, asa cum pot. Nu imi ies toate frumoase dar nici nu am pretentia sa le duc la vreun concurs de frumusete. Le mancam chiar daca sunt mai uratele 🙂
Va salut cu mare drag si va doresc multa sanatate!
Cititi si alte articole inspirate din dieta mediteraneana.