Shakshuka este un preparat culinar delicios si pe care sincer nu stim cui anume sa il atribuim. Sursele arata faptul ca shakshuka se gaseste in bucataria africana, in gastronomia evreiasca dar si in bucataria turceasca si in colectiile culinare orientale. Deci e greu de zis dar sincer nici nu conteaza pentru ca nu suntem aici sa discutam despre originea mancarurilor, ci despre cat de sanatoase sunt, cat de hranitoare sunt si care e cea mai simpla reteta 🙂 Evident, asa cum bine stiti, scopul blogului meu este sa va ofere mancare sanatoasa in retete simple si rapide. Caci altfel, care ar mai fi rostul.
Shakshuka este in principiu un amestec de rosii, ceapa, ardei kapia, oua 🙂 Mai adaugam noi si ulei de masline, oregano uscat, cimbru uscat, patrunjel verde si alte ingrediente care ne plac, inclusiv ardei iute sau piper 🙂 Vei vedea in aceasta reteta faptul ca putem adauga si spanac, rezultatul fiind absolut demential. Iese cea mai buna shakshuka din lume daca adaugati si putin spanac, proaspat sau congelat.
Da, shakshuka este o mancare pe care de obicei o regasim in meniul pentru micul dejun dar eu va asigur ca nu se intampla nimic dramatic daca faceti o tigaie mare de shakshuka la pranz, in loc de masa principala :))
Deci, iata ce ingrediente sunt necesare pentru cea mai simpla reteta de shakshuka din lume:
- 4 rosii medii, tocate cuburi
- 2 cepe mici, tocate cuburi
- 2 ardei kapia tocati cuburi
- 2 maini de cuburi de spanac congelat, deci vreo 12-14 cuburi
- 4 linguri de ulei de masline
- 1/4 ardei iute tocat marunt
- sare si piper
- cimbru uscat, oregano uscat
- 4 oua
- paine (optional)
Cum procedam pentru a pregati cea mai buna shakshuka din lume:
- Tocam rosiile, ceapa, ardeii kapia.
- Punem aceste trei ingrediente intr-o tigaie adanca si adaugam si spanacul congelat. Stropim cu ulei de masline si dam focul mic.
- Amestecam in mod constant si adaugam sare, piper, cimbru uscat, oregano uscat. Se va forma un sos de rosii delicios si va mirosi minunat in toata casa. Va rog sa va abtineti sa gustati din sos fiindca s-ar putea sa il mancati cu paine, pe tot. Nu mai faceti nicio shakshuka :)))
- Cand sosul de rosii e format si miroase divin, dam focul mic si facem cateva adancituri in tigaie. Aici punem ouale cu grija.
- Punem capacul pe tigaie si lasam focul extra mic.
- In vreo 3-5 minute, ouale sunt gata.
- Daca vrem, presaram patrunjel verde tocat marunt, boia de ardei sau lasam simplu, o shakshuka delicioasa si sanatoasa.
- Servim cu sau fara paine, desi eu recomand cu paine.
Va garantez ca este absolut cea mai buna shakshuka din lume, fie ca ii punem spanac sau nu. Shakshuka originala nu cred ca are spanac dar eu iubesc spanacul asa ca incerc mereu sa il includ in diverse mancaruri, mai ales acolo unde am si rosii sau oua. Spanacul si rosiile sunt prieteni buni. Si spanacul si ouale sunt prieteni foarte buni :))
Acestea fiind spuse, va doresc pofta buna, sanatate maxima si inspiratie culinara!
Sănătate maxima și mult succes la rețete culinare sănătoase și delicioase!