Stufatul ne aminteste de copilarie, multora dintre noi :)) Eu tin minte ca mama ma lasa sa am grija de stufat, fiind o mancare la care nu ai mult de munca si practic nu poti sa o gresesti prea mult. Asa ca eu eram responsabila cu stufatul, in timp ce ea era atenta la cozonaci, framanta aluat, pregatea alte preparate. Stufatul este clasic de Paste 🙂 La noi acasa se sarbatorea Pastele fara doar si poate, cu toate mancarurile traditionale care exista. Am iubit mereu pastele 🙂
Zilele trecute am pregatit un stufat de peste. Exact, de peste. Si a fost genial, delicios, super simplu. Mama facea stufat cu carne de vita sau cu carne de miel. Eu am facut stufat de peste si a iesit mai bun decat al mamei mele.
Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru un delicios stufat de peste, cu ton:
- 20 fire de ceapa verde
- 15 fire de usturoi verde
- 2 conserve de ton, gramaj mare
- sos de rosii 400 – 500 grame
- sare, piper
- 6 linguri ulei de floarea soarelui
- patrunjel tocat marunt
Cum se pregateste cel mai simplu stufat de peste, cu ton:
- Tocam marunt ceapa verde si usturoiul verde.
- Sotam verdeturile cu putin ulei intr-o tigaie incapatoare, ideal antiaderenta. Eu am una de ceramica.
- Cand verdeturile sunt semi-facute, aproximativ in 2 minute la foc mic, adaugam 1 cana de apa si lasam sa scada.
- Cam in 5 minute adaugam sos de rosii si lasam sa scada cam 3-4 minute. Daca vreti sa folositi sos de paste la borcan, scapati de efort. Treaba devine si mai simpla. Eu am un sos de paste arrabiatta de la Penny si este genial. Costa in jur de 5 lei si are busuioc, alte verdeturi aromatice si nu numai.
- Cand sosul de rosii a fiert si el macar 3-4 minute, stingem focul. Adaugam conservele de ton si patrunjel tocat marunt.
- Serviti cu paine integrala sau paine graham. Sau cu mamaliga 🙂
Stufatul de peste este genial. Va asigur ca nu veti simti nevoia de carne fiindca pestele asigura proteinele de care aveti nevoie si este suficient de satioas.
Stufatul de peste este absolut divin si daca nu aveti ton si folositi orice alt peste doriti. Mie imi este mai usor sa folosesc ton la conserva dar trebuie sa recunosc faptul ca tonul la borcan de sticla este net superior. Doar putin mai scumpicel. Pentru copii merita sa folositi ton la borcan de sticla. Si sa verificati si sursa pestelui. Eu caut FAO 34 de obicei dar nu este batut in cuie 🙂
Sa fim sanatosi, sa avem succes in tot ce facem si multa inspiratie culinara!
Cititi si alte articole inspirate din dieta mediteraneana.