Nu stiu cand anume au devenit cartofii o mancare atat de nociva de am ajuns sa ii evitam. Probabil de cand s-a presupus ca doar prajiti sunt gustosi. Dar nu toti mancam cartofi prajiti toata ziua buna ziua. Unii dintre noi rezista tentatiei de a praji cartofii si reusesc sa ii foloseasca si in alte retete culinare minunate. Si uneori ne dam voie sa prajim sau sa coacem cartofi in cel mai gustos mod cu putinta 🙂
Mai jos este o portie de cartofi prajiti cu branza tare si sos de iaurt cu verdeturi aromatice si mujdei 🙂 Mai bun de atat, chiar nu se poate!
Mai jos sunt cartofi fierti in coaja pe care eu ii mananc cu sare sau cu mujdei 🙂 Ceva asa de bun si asa de simplu si rapid! Sunt enorm de multe retete cu cartofi, mancaruri simple si rapide, pe care eu le consider super sanatoase. Cartoful este bun si chiar de ajutor in dieta, cu o conditie: sa stim ce cantitate putem consuma. Nimeni nu moare de la 2-3 cartofiori. Problema este cand ii cumparam de la fast food si au fost prajiti in ulei reciclat de o suta de ori. Si turnam peste ei sos de maioneza in care unii producatori pun zahar, o tona de sare, conservanti si arome artificiale.
Iata cele 10 idei de retete culinare cu cartofi pe care vi le propun sa le incercati cand aveti cartofi in casa si reusiti sa nu ii prajiti:
Cartofi fierti in coaja, serviti cu mujdei si patrunjel tocat marunt. Atat de simplu. Uneori ii mananc doar cu sare.
Optional adaugati mujdei peste cartofi si apoi dati-i putin la cuptor pana cand prind crusta. Sunt si mai buni.
Supa crema de legume cu cartofi si broccoli. Puneti si un strop de ulei de masline pentru antioxidanti.
Cartofi la cuptor serviti cu mujdei. Nu aveam cum sa nu amintesc aceasta reteta clasica. Tavaliti cartofii prin ulei si sare si dati-i la cuptor. Stati cu ochii pe ei, nu plecati putin pe Facebook…
Piure ciobanesc – piure de cartofi in care adaugi la final, cand cartofii sunt inca fierbinti, cas de oaie. Este o reteta de la bunica mea din Moldova si este mi nu na ta.
Tocanita de legume cu cartofi si extra mult marar. Este o mancare pe care mama o facea super des cand eram copil. Imi aminteste de casa alor mei. Tot timpul mirosea a tocanita. Ciudat, stiu.
Piure de cartofi servit cu ostropel si muraturi. In piure-ul de cartofi pun unt sau ulei de masline.
Budinca frantuzeasca de cartofi: cartofi fierti + branza telemea + oua batute + unt. Dati la cuptor si scoateti cand aveti o budinca rumena.
Bors de cartofi cu taitei facuti in casa sau cumparati. Legume, cartofi, bors sau zeama de lamaie, verdeata proaspata si taitei. Ciorba stie toata lumea sa faca. Sper.
Salata orientala: cartofi fierti + castraveti murati + ceapa + masline + oua fierte + verdeata + ulei de masline + otet + sare + piper
Cartofi la cuptor: cartofi, morcov, ceapa, usturoi, dovlecel, ulei de masline, sare, piper. Scoateti cand sunt legumele gata.
Cartofi prajiti cu branza tare si sos de iaurt grecesc cu marar si patrunjel + 2-3 catei de usturoi pisati marunt si putin ulei de masline. Sosul de iaurt este delicios si face tot preparatul sa fie unul 100% grecesc 🙂 Sper ca aveti branza buna si in lipsa de branza tare, puteti folosi parmezan sau pecorino 🙂 Este o super mancare sanatoasa cu cartofi si cel mai bine ar fi daca ati folosi cartofi noi.
Din cate vedeti, sunt multe idei de retete cu cartofi si majoritatea sunt 100% sanatoase. Cartofii sunt gustosi si cand sunt prajiti, stim. Dar si cand ii coacem alaturi de verdeturi aromatice pot deveni o masa incredibil de gustoasa.
Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!