Idei de deserturi sanatoase ne vin cu duiumul daca stam putin sa ne gandim la ce ne gateau parintii cand eram mici. Si biscuitii erau printre cei mai buni si deliciosi cand se discuta in casa despre vreun desert posibil la orizont. Ceream chec, cozonac, gogosi, clatite. Dar biscuitii erau printre cei mai ceruti.
Sau si mai bine, la ce ne gateau bunicile noastre. Caci ele au avut o mostenire pretioasa de lasat oricui a avut urechi sa asculte cele mai minunate retete din lume: prajituri de tot felul, biscuiti in diverse forme si arome, fursecuri care mai de care mai aratoase, gogosi si papanasi, tarte si nu numai 🙂
Astazi facem biscuiti de casa din ingrediente super simple:
- 700 de grame de faina
- 250 g unt
- 4 oua
- 300 g zahar brun sau zahar alb
- 1 plic de praf de copt
- 3 plicuri de zahar vanilat
- 1 esenta de rom
- 1/2 lingurita de scortisoara, 1/2 lingurita de pudra de ghimbir
- nuci, merisoare, portocala confiata samd.
Daca aveti forme de coji de nuca, cum am eu in poza de mai jos, puteti sa le umpleti cu acest aluat care va rezulta si vor iesi cei mai gustosi biscuiti din lume. Si cei mai frumosi 🙂 Seamana cu madeleinele sau cu limbile de pisica 🙂
Cum procedam pentru a obtine cei mai gustosi biscuiti din lume:
- Aducem untul la temperatura camerei si apoi il amestecam intr-un bol incapator cu ouale, zaharul si faina.
- Amestecam bine pana cand se omogenizeaza.
- Adaugam praful de copt, zaharul vanilat, esenta de rom, scortisoara.
- Framantam un aluat gros, o coca modelabila dar ferma.
- Intr-o tava de cuptor formam biscuiti de orice forma dorim. Pot fi rotunzi, in forma de inima, in forma de semiluna, orice forma doriti si aveti la indemana.
- Ornam biscuitii cu nuci, migdale, merisoare, pecan, caju, rahat, portocala confiata si ce doriti voi 🙂
- Dam la cuptor la foc mic tava de biscuiti si o mai scoatem cand biscuitii devin aurii.
Daca aveti forme de nuci, le puteti folosi pentru a obtine un soi de madlene, ca niste limbi de pisica 🙂 Eu voiam sa obtin coji de nuca dar fiindca nu am reusit, am obtinut aceste fursecuri frumoase si super delicioase 🙂
Desigur, daca aveti rabdare, puteti sa rulati frumos coca de biscuiti si apoi sa taiati diverse forme dragute. Sau puteti sa formati bile frumoase si apoi sa le presati cu dosul furculitei si obtineti fursecuri super aratoase 🙂
Orice decideti nu uitati ca fursecurile sunt intotdeauna binevenite in orice casa. Le punem intr-un borcan frumos si apoi le servim la orice ora din zi si din noapte 🙂
Dimineata la cafea, la amiaza pe la ora 16:00 cand ne scade glicemia in mod clar, seara inainte de somn cu un pahar de lapte de migdale 🙂
Sa aveti pofta si o saptamana minunata!
=
Va mai astept pe blog cu si mai multe retete culinare sanatoase, dietetice, delicioase si rapide!
Va invit sa ma urmariti si pe Facebook, pe pagina mea: Mananca Sanatos cu Maria