Iubim mancarea sanatoasa iar retetele italienesti autentice sunt in proportie de 99% foarte sanatoase, cel putin pentru mine. Mancarea italieneasca traditionala foloseste legume, leguminoase, paste, ulei de masline, busuioc, ardei iute, otet balsamic, frunze multe, verdeturi aromatice. In mare parte, mancarea italiana este foarte sanatoasa si nici nu e de mirare caci sunt inima dietei mediteraneene.
Azi va ofer o reteta italieneasca de paste cu pesto si parmezan
Pentru mine, fiindca nu mai sunt o pustoaica de 18 ani care sa aiba arderi excelente, pastele cu pesto si parmezan intra in meniu uneori doar o data pe luna. Au fost si vremuri cand mancam paste o data pe saptamana insa din pacate odata cu inaintarea in varsta trebuie sa mai reducem frecventa acestor preparate. Fiica mea poate sa manance paste si in fiecare zi si este ok. Ea este in crestere. Eu nu mai sunt 🙂
Ce ingrediente sunt necesare pentru paste cu pesto si parmezan:
- 200 grame de paste, de orice forma (fix pentru 2 adulti)
- 2 linguri de sos pesto
- 4 linguri de parmezan ras
- busuioc proaspat pentru decor
Mod de pregatire pentru pastele cu pesto si parmezan:
- Fierbem pastele al dente. Sa nu le facem praf. E suficient sa le fierbem cat scrie pe cutie.
- Scurgem pastele, nu le clatim.
- Adaugam pastele intr-un bol incapator. Ele sunt inca fierbinti si nu mai este necesar sa le punem pe foc.
- In bolul cu paste adaugam pesto, amestecam frumos ca sosul sa ajunga pe toate pastele.
- Apoi presaram parmezan si eventual punem si busuioc verde pentru decor.
- Servim imediat, cald.
Eu pun si fulgi de ardei iuti daca am ocazia. Nu se supara nimeni daca mancarea este putin picanta. Metabolismul se poate inteti daca includem si putin ardei iute in dieta.
Cam asta e tot. Este o reteta foarte simpla si extrem de gustoasa. Pesto se poate cumpara si la baza este busuioc mult, parmezan, nuci sau muguri de pin. In mare, sosul pesto este un sos bogat in antioxidanti. Evident ca are si multe calorii caci uleiul de masline este baza sosului. Dar nimeni nu mananca sos pesto cu lingura, deci nu ne facem griji.
Cat despre paste, portia corecta pentru un adult este 100 de grame de paste cantarite in uscat. Deci cand le scoatem din pachetul de 500 de grame, sa ne gandim ca de acolo trebuie sa manance 5 adulti sau 3 adulti si 3 copii sau 2 adulti si 4 copii. Cam asa. 100 de grame este pentru adult si 50 – 75 de grame pentru copil, in functie de cat de mare este copilul. Fiica mea este aproape cat mine la greutate asa ca ei nu ii pot face o portie de paste de 50 de grame. Ii fac de 75. Dar fiul cel mic are doar 6 ani si pentru el fac o portie de 50 de grame.
Chiar daca pare putin, sa stiti ca cele 50 de grame isi tripleaza volumul si vor face o portie zdravana, mai ales ca nu mancam niciodata paste goale, ci le completam cu legume, sos, verdeturi, branza, ulei, usturoi etc.
Va salut cu drag si va doresc sanatate maxima!
Cele mai noi retete de pe site>>>