Iubim diminetile in care avem timp sa le facem pe toate. Este pur si simplu un sentiment inaltator sa reusesti sa le bifezi pe toate: ai facut un dus, te-ai ingrijit, te-ai coafat, ai calcat hainele pentru plecat la birou, ti-ai baut cafea linistita, ai servit micul dejun, ti-ai facut timp chiar si pentru o conversatie cu cei mici, ai pregatit pachetul pentru la serviciu si cate si mai cate. Interesant este ca de multe ori le bifam pe toate in cam 1h – 1h si 30 de minute. Eu ma trezesc pe la 6 ca sa fiu sigura ca la 8 sunt iesita din casa si am reusit sa le fac pe toate.
Un loc special in diminetile noastre il ocupa micul dejun. Nu sunt genul sa fac sufle-uri, nici dimineata si in niciun alt moment al zilei. Fiindca nu ma pricep. Dar ma pricep sa pregatesc gustari sanatoase si iubesc acele idei simple de mic dejun sanatos. Gen omleta cu legume sau paine prajita cu branza de vaci sau budinca de chia samd.
Iata ideile mele de mic dejun sanatos si hranitor, pentru copii si toata familia:
Somon afumat pe paine + oua prajite cu legume asortate. Ouale pot fi fierte daca doriti. Eu uneori le prajesc fiindca vor copiii oua prajite. Ouale mai merg de minune si fierte in apa, gen oua romanesti sau oua posate. Somonul afumat poate fi inlocuit cu alt peste afumat sau chiar cu peste marinat 🙂 Copiii mei mananca si hering marinat, sardeluta marinata, sardine in sos tomat si nu numai. Legumele asortate pot fi felii de ardei gras, castravete, rosii, masline si nu numai 🙂 Ideea de platou colorat functioneaza de minune la copii.
Salata de vinete cu avocado 🙂 Este o banala salata de vinete in care adaugam si miez de avocado pisat marunt. Daca stiti ca plecati la serviciu, ati putea sa sariti peste ceapa :)) Serviti cu ulei de masline si paine integrala pentru grasimi sanatoase si fibre suficiente. Este un mic dejun sanatos si super hranitor.
Paine cu unt si gem. In loc de unt puteti folosi margarina daca stiti ca este de calitate si v-a fost recomandata de medic. Sunt multi oameni care consuma margarina si trebuie sa recunosc faptul ca sunt multe care sunt super ok. Gemul trebuie sa fie pe placul copiilor. Ai mei nu suporta gemul de gutui si nici pe cel de zmeura. Dar il iubesc pe cel de merisoare, gemul de afine, gemul de capsuni si multe altele. Aceasta idee de mic dejun este una pe care mama o folosea cel putin de 5 ori pe saptamana. Si vreau sa va spun ca o consider super sanatoasa. Este un mic dejun hranitor si sanatos desi multi il considera banal si demodat 🙂
Negresa cu cacao sau cu pudra de roscove si gem de fructe. Eu am o reteta de post care iese minunat si ma ajuta enorm. Este si mic dejun sanatos pentru copii, dar si gustare sanatoasa, indiferent de momentul zilei.
Sandvis cu branza sau cu tofu. Copiii mei nu mananca tofu fiindca nu le place dar cred ca in timp il vor aprecia mai mult. Pentru copii, la micul dejun as putea sa pregatesc sandvisuri cu branza, putin unt, 2-3 felii de rosie. Este o idee minunata si super sanatoasa. Varianta pentru mine contine tofu, rosii, salata verde. Si daca e weekend, o sa pun si ceapa. Prefer tofu afumat, daca vreti sa stiti.
Oua fierte, posate sau prajite + paine cu avocado si capere, masline, castraveti, ardei kapia. Nu adaugati ceapa rosie in acest mic dejun decat daca este weekend :)) Ceapa nu este cea mai indicata inainte de sedintele de la serviciu. In rest, este o idee minunata de mic dejun super sanatos si delicios.
O alta idee de mic dejun sanatos pentru copii este painea cu unt de arahide si rondele de banana. Am descoperit de curand aceasta idee si vreau sa va spun ca este pur si simplu minunata. Nasol este ca untul de arahide mai ramane uneori pe dinti dar sa zicem ca trecem peste. Faza tare este ca acest mic dejun este super sanatos si super hranitor. Nutritionistii sunt super indragostiti de aceasta idee de mic dejun sanatos si hranitor. Se pare ca este o combinatie bogata in antioxidanti.
Uneori, cand ma trezesc mai devreme cu 15 minute, pot sa fac si clatite la micul dejun. Copiii sunt pur si simplu indragostiti de clatitele cu gem de capsuni, mai ales daca sunt proaspat facute. Adica sa fie inca calde. Si evident, langa clatite vor lapte cu cacao. Este o combinatie buna pentru micul dejun, destul de sanatoasa si foarte hranitoare. Conteaza mult sa aveti gem de calitate si sa il folositi in cantitate mica, adica sa nu curga din clatite. Zgarcenia la gem este deosebit de utila fiindca gemul are calorii multicele. Uneori, copiii mei mananca clatitele goale, fara nimic in ele. Alteori, facem clatite umplute cu branza de vaci, miere si stafide.
Biscuiti cu nuci pecan. Deosebit de gustosi, extrem de hranitori si foarte sanatosi. Biscuitii cu nuci pecan au nevoie de faina, zahar, vanilie, unt, putin gris (da consistenta interesanta) si nuci pecan. Daca nu aveti nuci pecan, folositi nuci clasice sau caju, nuci braziliene sau macadamia sau chiar fistic. Sau stafide, merisoare, ce doriti voi. Da, la micul dejun merg de minune acesti biscuiti. Eu ii fac in avans si apoi ii tin in casa chiar si 2 saptamani. Fac 2-3 tavi ca cea din poza si ii depozitez in cutii metalice in care au fost alti biscuiti cumparati. Deschid cutia, o pun pe masa si alaturi servesc lapte rece, kefir sau suc de portocale. Combinatiile merg de minune pentru copii, precum si pentru adulti.