Fac destul de des paine de casa si in 99,99% din cazuri imi iese perfecta! Si daca am maia, si daca am doar drojdie, painea mea iese minunat pentru ca asa se intampla cand esti pasionat de ceva. Iti iese minunat.
Iar astazi va ofer reteta simpla de paine de casa, cu seminte de chia si ulei de masline.
Va las mai jos ingredientele necesare pentru o delicioasa paine de casa:
- 500 de grame de faina alba
- 500 ml apa calda
- 1/2 cub de drojdie mic sau 3 linguri de maia activa
- 5 linguri de seminte de chia
- sare dupa gust
- 3 linguri de ulei de masline
- foaie de copt
Modul de pregatire este simplu pentru aceasta paine delicioasa de casa:
- Incalzim apa foarte putin. Vrem sa fie calda, nu fierbinte.
- Faina se pune intr-un bol incapator si in mijloc punem drojdia maruntita sau maiaua.
- Adaugam apa calda si incepem sa framantam aluatul pana cand drojdia/maiaua se combina perfect cu faina si cu apa.
- Lasam aluatul format sa creasca intr-un loc calduros, pana cand creste in volum. La mine dureaza cam 30 de minute.
- Dupa ce aluatul a crescut, adaugam si semintele de chia si sarea, uleiul de masline, amestecam foarte putin si dam totul intr-o oala de fonta emailata tapetata cu foaie de copt. Puteti sa folositi orice fel de tava de cuptor care stiti ca se comporta bine cu aluatul, nu neaparat de fonta emailata.
- Aluatul ramane in oala la crescut inca 20-30 de minute, acoperit cu capacul sau cu un prosop.
- Cand aluatul a crescut, dam totul la cuptor, cu capacul pus, la 180 de grade, timp de cca 30 de minute.
- Dupa cele 30 de minute, painea deja a crescut si se coace bine la interior. E timpul sa se rumeneasca, asa ca dam capacul jos si lasam painea in continuare la cuptor la 180 – 200 de grade.
- Painea se rumeneste frumos si cand a prins culoarea care ne place, stingem focul si o lasam in continuare in cuptor. Se mai coace la mijloc, se mai pufoseste.
- Aveti rabdare sa se raceasca si abia apoi o puteti taia.
Painea cu seminte de chia este gata si este delicioasa. Nu pun sare multa in ea si atunci e buna si pentru cei care tin un regim hiposodat.
Eu sper mult sa va placa si sa o incercati. Nu doar semintele de chia sunt perfecte pentru aceasta paine, ci si semintele de dovleac, semintele de in, semintele de floarea soarelui si nu numai.
Reteta de maia pentru paine este aici.
Sper sa va iasa la fel de bine ca si mie si sa va placa enorm acest hobby nou – brutaria!
Sanatate maxima si mult succes la retete culinare delicioase!
Cititi si alte articole inspirate din dieta mediteraneana.