Fiindca m-am decis sa fac paine in casa cat mai des posibil, revin la voi cu o reteta care pentru mine a facut minuni. Mi-a salvat micul dejun, pranzul si chiar si cina caci poate sta alaturi de numeroase preparate culinare unde o felie de paine chiar este binevenita sau nici nu poate lipsi. Ca la salata de vinete, unde parca nu merge ca lumea daca nu ai un colt de paine. Sau la salata de rosii cu ceapa si ulei. Ai nevoie de un colt de paine. Si ce bine daca ai paine de casa, cat mai sanatoasa si fara niciun fel de conservant…
Astazi va ofer o paine greceasca pe care eu o pregatesc destul de des si imi iese tare bine. Se poate face cu drojdie, se poate face si cu maia.

Ingrediente necesare pentru painea mea greceasca cu masline, ulei de masline si rozmarin uscat:
🔸 400 g făină albă
🔸 200 g făină integrală
🔸 un pic de sare, dupa gust, dar se poate renunta la ea daca doriti
🔸 1 cub de drojdie proaspătă sau 3 linguri de maia activă dacă folositi maia
🔸 700 ml apă călduță
🔸 7 linguri ulei de măsline extravirgin + extra pentru uns tava și suprafața
🔸 20-30 de măsline kalamata sau orice masline va plac
🔸 2 linguri mari de rozmarin uscat
🔸 sare grunjoasă pentru presărat deasupra
Modul de pregatire este super simplu pentru aceasta paine greceasca simpla si rapida:
- Punem toata faina intr-un bol. In mijloc vom face o mica scobitura si acolo punem drojdia maruntita.
- Adaugam apa calduta si incepem sa framantam. Ideea este sa obtinem un aluat moale, care sa curga. Deci mai moale decat de aluatul obisnuit de paine. Nu vrem sa fie un aluat vartos. Se vede in poza de mai sus, in tava de cuptor, ca este un aluat foarte moale, in niciun caz nu poate sta pe masa ca un aluat de paine obisnuita. Nici vorba sa ii dam vreo forma, sa o modelam.
- Dupa ca am amestecat bine faina cu drojdia si apa, lasam la crescut minim 30 de minute.
- Dupa aceste 30 de minute, deja trebuie sa avem aluat crescut.
- Scoatem o tava de cuptor, o ungem bine de tot cu ulei de masline si dam drumul aluatului in tava.
- Facem gauri cu degetele, ca si cum am vrea sa facem foccacia.
- Presaram sare, adaugam maslinele in aluat, presaram rozmarin uscat. Adaugam uleiul de masline cat mai uniform, peste tot aluatul de paine.
- Mai lasam tava cu aluat inca 15 minute la temperatura camerei sau undeva mai calduros, caci aluatul mai creste putin.
- Dupa aceste 15 minute, dam tava la cuptor la 180 de grade timp de 50 – 60 de minute sau pana cand painea este rumenita frumos.
- Scoatem painea, o lasam la racit, o taiem si o servim calda sau rece.
Eu o mananc asa cum este sau cu putin ulei de masline, cu humus, cu salata de vinete, cu avocado facut pasta Guacamole, cu fasole batuta sau chiar si cu branza de capra si salata de rosii 🙂 Este o minunatie de paine.
Sper sa va placa si sa va inspire sa va realizati propria paine de casa cat mai des puteti.
Va invit sa ma urmariti pentru si mai multe retete de mancare sanatoasa:
Cele mai noi retete de pe site>>>