Pastele cu sos de rosii sunt preferatele mele dintre toate retetele italienesti. Nu cred ca exista saptamana in care sa nu pregatesc minim o data paste cu sos de rosii, in diverse forme si combinatii 🙂 Paste cu sos de rosii si chili, paste cu sos de rosii si masline, paste cu sos de rosii si busuioc, paste cu sos de rosii si leurda, paste cu sos de rosii si ciuperci 🙂 Si lista continua!
Paste italienesti mai bune ca la restaurant, acasa.
Pentru mine, pastele cu sos de rosii inseamna viata. Grau dur, rosii, ulei de masline, verdeturi aromatice. Avem 4 alimente esentiale intr-o singura farfurie si toate sunt ideale pentru alimentatia tuturor, de la mic la mare.
Iata ingredientele mele pentru 4 portii mari de paste cu sos de rosii, specific italienesc:
- 400 de grame de spaghete de grau dur
- 2 pachete de sos de rosii (pasata) a cate 500 de grame fiecare
- 6 linguri de ulei de masline
- 4 catei de usturoi
- sare si putin ardei iute sau fulgi de ardei iute
- oregano uscat, cimbru uscat, busuioc uscat si busuioc verde
- parmezan, optional
Cum procedam pentru a pregati cele mai simple paste italienesti din lume:
- Fierbem pastele al dente si apoi le scurgem. Nu le clatim. Apa de la paste o pastram intr-un ibric.
- Sos de rosii, pasata, se pune intr-o oala la foc mic, impreuna cu uleiul de masline, sarea, ardeiul iute si verdeturile aromatice uscate si usturoiul tocat marunt.
- Adaugam o cana de apa de la pastele fierte si lasam sosul de rosii sa fiarba la foc mic timp de 10 minute. Mai adaugam din apa de la paste daca vrem un sos mai lung.
- Sosul de rosii fiert se adauga peste paste si se lasa capacul pus peste vas. Vrem ca pastele sa absoarba tot sosul de rosii.
- Servim pastele calde si le decoram cu busuioc proaspat pentru cei care iubesc aceasta planta aromatica delicioasa. Copiilor nu le pun busuioc fiindca nu le place dar in schimb le pun patrunjel verde si merge de minune!
- Optional, adaugam parmezan peste aceste paste, doar daca dorim 🙂
Cine nu doreste sa adauge usturoi in sosul de paste poate sa uite de el. Usturoiul este total optional. Da aroma oricarui preparat insa nu il adaugati daca va deranjeaza la stomac, daca va da arsuri sau daca aveti vreo intalnire importanta 🙂
In sosul de rosii de mai sus puteti sa adaugati si masline verzi, negre sau kalamata. Sau puteti sa adaugati pasta de masline si sa dati o consistenta si mai buna sosului de rosii 🙂
Sa aveti spor in tot ce faceti si multa sanatate!
Va invit sa ma urmariti pentru si mai multe retete de mancare sanatoasa: