Ne plac enorm de mult cartofii si adevarul este ca nu fac niciun rau cat timp respectam cateva reguli de baza. Nu ii prajim, nu ii mancam in cantitati industriale si nu ii pregatim cu un pachet de unt. Cartofii sunt sanatosi si plini de nutrienti daca stim sa ii pregatim in mod sanatos.
Astazi descoperim o reteta de piure de cartof super sanatos.
Iata ce ingrediente sunt necesare pentru o reteta absolut minunata:
- 1 kg de cartofi decojiti si tocati marunt
- 10 linguri de ulei de masline
- 1 varf de cutit de turmeric (pudra de curcuma)
- sare si piper
- verdeturi aromatice uscate (Provence, busuioc, oregano, cimbru, salvie samd.)
Fierbem cartofii si ii pisam fin. Adaugam apa in care au fiert, ulei de masline, pudra de curcuma, sare si piper, verdeturi aromatice preferate. Atat! Atat de simplu si rapid.
Piure-ul este de post, 100% vegetarian, cu aport mare de grasimi sanatoase, cu turmeric (pudra de curcuma) si piper (activeaza turmericul) care au impreuna efect antiinflamator. Eu adaug mereu salvie in cartofi fiindca aromele se potrivesc foarte bine. Chiar neasteptat de bine, la fel ca rozmarinul si cartofii .
Va recomand sa serviti acest piure alaturi de salate de varza, salate verzi, salate de valeriana si rucola, salate de ceapa rosie si ceapa alba, salata de morcov si telina si nu numai. Idei de salate sunt multe si o mare parte merg de minune langa cartofi fierti.
Cat de bun este piure-ul cu ulei de masline? Este de o mie de ori mai bun decat cel cu unt. O spune o persoana care a crescut cu piure cu unt dar a descoperit ca dieta mediteraneana este chiar mai gustoasa decat bucataria romaneasca in multe cazuri si exemple.
Sanatate maxima si mult succes la retete culinare sanatoase si delicioase!