Este una dintre cele mai simple placinte din cate cunosc. Ai nevoie de ingrediente simple, usor de gasit. Iar placinta se pregateste in maxim 1 ora. Este genul meu de desert, cu putin zahar si cu proteine multe. Placinta cu iaurt, gris si stafide este raspunsul la multe intrebari :)))
Si de cate ori am mancat seara placinta cu iaurt, gris si stafide, dupa cina, a doua zi m-am trezit cu un abdomen plat. Va rog sa nu radeti dar acesta este adevarul. Nu ne trezim mereu cu un abdomen plat, supt, complet definit. Uneori ne trezim putin mai umflate. Nu stiu sa va explic decat faptul ca uneori consumul de carbohidrati seara ajuta la digestie si la ardere 🙂
Iata care sunt ingredientele necesare pentru placinta cu iaurt, gris si stafide:
- o galetusa de iaurt grecesc de 10% grasime
- 8 oua mari
- 100 grame zahar
- 5 linguri gris
- 2 plicuri zahar vanilatt
- 2 maini stafide
- 1 pachet de foi de placinta, cele super subtiri
- 100 ml ulei
Cum procedam pentru o delicioasa placinta cu iaurt, gris si stafide:
- Batem ouale cu telul, doar cat sa le mixam bine. Nu vrem sa facem spume 🙂
- Adaugam iaurtul, grisul, zaharul, zaharul vanilat, stafidele, uleiul. Amestecam bine.
- Intr-o tava de cuptor vom pune 2-3 foi de placinta si apoi turnam din amestecul nostru 2-3 polonice sau cat este necesar cat sa acoperim toata foaia.
- Iar punem 2-3 foi de placinta si iar adaugam compozitie. Facem asta pana terminam totul.
- Ultimul strat poate fi de foi, pe care le ungem cu putin ulei. Sau ultimul strat poate fi de compozitie de iaurt. Nu e gresita niciuna dintre optiuni. Rezultatul difera 🙂
- Dati tava la cuptor si veti vedea cum in 30-40 de minute, la foc mic-mediu, veti obtine o placinta minunata, delicioasa, bogata in proteine.
Placinta mea cu gris, stafide si iaurt nu are foarte mult zahar. Dar voi puteti adauga o cantitate mai mare de zahar sau de indulcitor. Eu folosesc zahar simplu si incerc sa pun cat mai putin.
Placinta cu iaurt se taie cand se raceste, nu mai devreme. Foile de deasupra au devenit crocante si copiii mei le-au mancat inainte sa apuc eu sa fac poze asa ca poza de mai jos este cea mai frumoasa varianta pe care o am in aparat :))
Dar va imaginati ca placinta arata muult mai ok. Si este super pufoasa, genul de placinta care se simte usor gumata, pufoasa, elastica 🙂 Asta este datorita foilor care sunt super elastice iar pufosenia este datorita oualelor.
Indiferent de cum arata, rezultatul este minunat. Sincer, ati putea sa nu puneti deloc zahar si sa puneti putina sare. Ati obtine o placinta sarata si va garantez ca este foarte gustoasa chiar si asa. Tot desert se numeste dar poate fi servita si la micul dejun sau la gustare.
Eu obisnuiesc sa fac placinta cu iaurt si gris in weekend si fac o tava maare ca sa imi ramana si pentru luni, eventual marti, desi nu cred :)) Se mananca jumatate de tava imediat ce am taiat-o. Restul se mananca mai tarziu.
In placinta cu gris si iaurt trebuie sa folositi iaurt gras fiindca altfel nu va iese rezultatul dorit. Am incercat eu sa folosesc iaurt mai slab si a iesit o mega prostie. Pana la urma a mancat-o sotul meu, care oricum se sacrifica si mananca toate preparatele care nu imi ies mie excelent :)) E un erou! Ii mai spun uneori, ca sa stie ca il apreciez fiindca nu imi spune absolut niciodata cand fac o mancare nasoala.
Am gatit odata mamaliga nefacuta, mega cruda si tot nu m-a criticat. A fost testul relatiei noastre. Eram obosita si cred ca nu am mai realizat cat de nefacuta era mamaliga. Va rog sa ma credeti ca am gustat-o dupa ce deja mancase jumatate din ea. Nu a vrut sa ma supere :)) Evident ca nu m-as fi suparat. As mai fi pus-o pe foc inca 15 minute!
Anyway, lasand deoparte povestile mele din antichitate, va las cu reteta mea de placinta cu iaurt si sper mult sa va placa si sa va iasa minunat. M-as bucura sa stiu ca v-a iesit la fix!
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Va invit sa ma urmariti pentru si mai multe retete de mancare sanatoasa: