Urzicile sunt terapeutice, nu doar sanatoase. Se spune ca aduc aport mare de vitamine, minerale, antioxidanti. Ce e drept, urzicile vin la pachet si cu fibre foarte multe deci daca aveti ocazia sa le consumati, va invit sa o faceti.
De cand apar primavara, eu fac o cura de urzici, mancand de 2-3 ori pe saptamana pana cand dispar. Le combin cu mujdei si uneori si cu mamaliga. Nu le mananc niciodata cu paine desi am inteleg ca sunt o combinatie mortala, cu atat mai mult cu cat painea ar fi de maia sau o paine de casa cu masline sau cu cartofi. Totusi, eu prefer sa ma bucur de urzici ca atare si intotdeauna beau si apa in care acestea au fiert.
Nu stiu sa va spun ce beneficii au pentru sanatate si nici nu vreau sa imi sara in cap medicii si specialistii din domeniu. Caci blogul meu nu vindeca boli, eu nu pretind sa vindec oameni (desi tare mult as vrea sa pot). Deci o sa va spun doar cateva cuvinte despre urzici, cum le folosesc, cum le congelez si cum fac mancarea de urzici in cateva minute si cu efort mic.
Ingrediente pentru mancarea de urzici:
- 1 kg de urzici
- apa de la robinet
- sare si piper
- 4-5 catei de usturoi
- 2-3 linguri de ulei de masline
Mod de pregatire pentru mancarea de urzici:
- Urzicile se aleg, se spala, se clatesc, se scurg.
- Punem urzicile la fiert in apa suficienta cat sa umple jumatate din oala in care vom fierbe urzicile. Deci apa sa vina pana la jumatatea urzicilor, dupa ce le-am pus in oala si le-am presat bine cu mana. Imaginati-va ca daca urzicile ajung pana la 3/4 din oala, apa trebuie sa fie pana la jumatatea lor.
- Fierbem urzicile la foc mic si amestecam din cand in cand.
- Cam 30 de minute trebuie sa fiarba urzicile.
- Dupa cele 30 de minute, adaugam sare, piper si stingem focul.
- Ori bagam blenderul vertical, ori pisam cu pisalogul de piure de cartofi. Facem urzicile praf.
- La final, cand urzicile sunt praf, adaugam ulei de masline si servim cu mujdei facut din catei de usturoi pisati cu sare.
Sfaturile mele pentru iubitorii de urzici:
- In urzici puteti adauga si o mana de malai care sa fiarba impreuna cu urzicile, amestecand mereu. Malaiul ingroasa urzicile si acest lucru este de ajutor in mod special daca aveti multa apa care a ramas de la fiert si nu o beti.
- Eu beau apa de la urzici si este minunata. Nu pun sare si piper decat dupa ce am luat apa din oala cu urzici, pe care vreau sa o beau fara sare si fara piper, evident.
- Urzicile tin de foame pentru ca au multe fibre si au si ceva proteine pe acolo.
- Urzicile se mananca calde si reci. Sunt oameni care spun ca sunt mai bune reci decat calde. As fi oarecum de acord.
- Urzicile au putine calorii deci sunt bune pentru mine cand tin dieta.
- Din mancarea de urzici de mai sus, va rog sa luati 1-2 linguri zdravene si sa puneti direct in oala cu ciorba de legume. Urzicile se adauga in ciorba si ii dau acesteia o aroma incredibila. O sa ma pomeniti pentru sfatul acesta si ma bucur tare mult daca il ascultati. Faceti un test si adaugati doar intr-un castron mic de ciorba. Si daca va place rezultatul, extindeti si puneti urzici in oala cu ciorba. O sa va placa pentru ca este o nebunie de mancare delicioasa 🙂
- Urzicile se congeleaza dupa ce sunt oparite in apa clocotita timp de 2-3 minute. Le scurgem, le punem in pungi cu fermoar la congelator. Si apa eu o beau. Nu pe toata odata. Beau o cana pe zi in loc de ceai.
Mancarea de urzici este medicament pentru mine si cred ca ajuta mult la sanatatea intregului organism. Este intuitia mea ca este o mancare care ma hraneste cu adevarat si imi face bine.
Exista si studii care arata ca urzicile sunt pline de beneficii si cred ca oamenii de stiinta nu se inseala deloc. Stiu ei ce stiu.
Si mai tin minte si faptul ca mama a crescut cu urzici si la fel si surorile ei si fratele ei. Sunt toti zdraveni, sanatosi si isi amintesc cu mare bucurie ca urzicile erau nelipsite din alimentatia lor, la fel ca ciupercile si fructele de padure.
Da, mama a crescut la tara, langa padure iar padurea le oferea o mare parte din hrana lor. Au crescut in conditii mai putin banoase dar cumva soarta le-a suras intr-un mod minunat.
Va salut cu drag si va doresc tot binele din lume si sanatate maxima!
Aflati si alte retete inspirate din dieta mediteraneana.