Dragilor, astazi vreau sa va prezint 17 preparate turcesti pe care sa le incercati neaparat. Vreau sa va spun ca mancarea turceasca este pur si simplu delicioasa dar trebuie sa stii sa o pregatesti fiindca altfel nu poti obtine mancare turceasca autentica, ci un fel de mancare romaneasca mai aparte 🙂
De multe ori am fost intrebata de unde imi iau ingredientele turcesti si mancarea turceasca. Ei bine, in Bucuresti chiar nu ai probleme sa gasesti mancare turceasca. Sunt numeroase restaurante turcesti, fast-food-uri dar mai ales, dragilor, avem magazine turcesti in care se vand preparate gata facute. Si nu orisicum, ci in cel mai divin mod cu putinta. Niciodata nu am mancat mancare turceasca de calitate slaba. Sunt sigura ca bucataresele iau in serios lucrurile acestea.
Iata cele mai delicioase 17 preparate turcesti pe care eu le iubesc:
Içli Köfte cu bulgur si nuca. Sunt chiftele de post, fara carne. Exista si varianta cu carne dar mie imi plac cele de post, cu nuca macinata si bulgur amestecat cu legume picante. Invelisul este din cous-cous macinat fin. Sunt chiftele delicioase, pe care doar anumite bucatarese au voie sa le prepare. Nu am mai multe detalii. Dar va asigur ca sunt geniale.
Baba Ganoush – Un fel de salata de vinete insa fara maioneza. In schimb, peste vinetele tocate bine se adauga pasta de susan (tahini), suc de lamaie, ulei de masline si chiar si condimente orientale. Eu o servesc cu legume tocate pe lung, ca sa nu folosesc paine. Baba Ganoush este o mancare turceasca absolut delicioasa.
Humus – nici nu se poate fara humus. Bucataria turceasca nu ar fi completa fara humus iar eu am momente in care prefer sa il cumpar fiindca are alt gust decat al meu. Humusul este naut fiert pus la blender si apoi se adauga ulei de masline, pasta de susan, boia de ardei, sumac, isot biber, chimion, sare, piper, usturoi, suc de lamaie si nu numai. Eu il ornez cu ulei de masline, naut fiert, patrunjel tocat marunt si boia de ardei.
Asa arata humusul cand il prepar. Sumacul este cel rosu aprins. Isot biber este cel negru. Chimionul este cel maro-verzui si boiaua este cea caramizie.
Lipie libaneza cu masline. Bucataria turceasca se lauda cu paine de calitate excelenta si cu masline atat de bune incat juri ca nu ai mancat masline adevarate niciodata pana nu le-ai incercat pe ale lor. Vreau sa va spun ca eu inmoi painea in ulei de masline si apoi pun in ea masline fara samburi si mananc asa. Imi fac un fel de shaorma cu masline. Nici nu imi trebuie altceva. Poate doar un ceai negru la final.
Salata tabbouleh – patrunjel tocat marunt, rosii tocate marunt (nu cum le-am tocat eu, eu m-as face de ras cu salata mea), ceapa tocata microscopic, bulgur fiert, sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie, sirop de rodie. Este o salata vibranta, care te trezeste la viata. Este super sanatoasa si una dintre cele mai faimoase retete turcesti din lume.
Orez cu lapte, parfumat cu sirop de trandafir, coaja de lamaie, scortisoara, cardamom, nucsoara, mahalep, nuci 🙂 Nu am cuvinte sa va descriu deserturile turcesti. Unele sunt foarte dulci dar mai sunt si altele care pur si simplu te fac sa te indragostesti de mancarea turceasca. Trebuie sa fie bine facuta, evident. Reteta aceasta este inspirata din bucataria turceasca dar este pregatita de mine. Nu am mancat-o in niciun restaurant turcesc. Va spun lucrul acesta ca sa nu va induc in eroare si sa ma trezesc ca imi spuneti ca ati umblat dupa el si nu l-ati gasit :)))
Cous-cous cu legume. Se adauga si ulei de masline sau putin unt intr-o tigaie incapatoare. Legumele se soteaza rapid, la foc iute, cu sare si putin ulei. Cous-cous-ul se pune peste legume, adaugam apa fierbinte si lasam putin sa se umfle. Cous-cous-ul se umfla in apa fierbinte. Nu are nevoie de foc. Legumele pot fi diverse: dovlecei, zucchini, ardei gras, rosii cherry.
Aici este cous cous simplu, cu sare, piper, ulei de masline, un catel de usturoi pisat marunt. Am lasat cous-cous-ul intr-un bol si am adaugat restul ingredientelor in el. Am adaugat apa fierbinte si am pus o farfurie deasupra. Dupa 15 minute am rasturnat bolul intr-o farfurie in care am adaugat ulei de masline, rosii, patrunjel, sare, piper si un pic de suc de lamaie.
Ayran – iaurt simplu cu apa si sare 🙂 Desigur, mai gustos este ayranul de la magazinele lor, ideal cel facut de ei. Eu am un astfel de magazin turcesc de unde poti lua ayran proaspat, la sticla.
Salep – bautura facuta din pudra de tuberculi de orhidee, insa o anumita specie de orhidee. Bautura se poate prepara simplu, la plic. Eu cumpar plicuri de la magazinele turcesti si deasupra presar putina scortisoara 🙂
Baklava cu fistic. Evident ca aici aveti o gramada de optiuni de baklava. Exista cu cacao, cu visine, cu nuca, fara nuca, cu fistic, fara fistic, cu tot felul de noi ingrediente si in tot felul de forme interesante. Eu raman adesea la baklavaua clasica cu nuca.
Sarailie – tot un fel de baklava pentru mine insa nu e chiar acelasi acelasi lucru. Eu nefiind o mega buna cunoscatoare a bucatariei turcesti, nu va pot spune care ar fi diferenta decat ca se simte la umplutura si chiar la consistenta foii. Eu mananc sarailie la fel de des ca si baklava, adica macar o data pe saptamana :))
Çiğ Köfte – in poza sunt facute de mine dar va asigur ca sunt delicioase. Sunt chiftele de post, facute din bulgur fiert, boia de ardei, pasta de tomate, patrunjel tocat marunt, sare, piper, ardei iute, usturoi pisat marunt, ceapa tocata microscopic!, ulei de masline, suc de lamaie. Formam un amestec omogen si apoi formam bile de marimea unei galuste cu prune. O strangem usor intre degete si ne ies chiftele turcesti de bulgur. Cum se mananca? Se servesc pe frunze de salata verde, stropite cu ulei de masline si suc de lamaie si sunt absolut geniale!
Su böreği este o placinta cu foi si branza. Nu va pot exprima in cuvinte cat este de buna si gustoasa. Este geniala si va recomand sa o luati daca o gasiti in restaurante turcesti sau in magazine turcesti. Este minunata.
Paste cu fistic, miere, scortisoara, nucsoara, cardamom, apa de trandafiri sau de portocale, coaja de portcale. Doar fierbeti pastele si le strecurati bine. Apoi adaugati ingredientele de mai sus si obtineti un desert tipic turcesc, inspirat din bucataria lor. Este o creatie proprie, deci nu o cautati prin restaurantele turcesti din oras. La gust se aseamana cu baklavaua 🙂 Ingredientele sunt cam aceleasi.
KÜNEFE – desertul meu preferat din toata bucataria turceasca. Nu exista desert mai bun si mai gustos ca acesta. Aici eram la un restaurant turcesc din Bucuresti, unde am mancat absolut cea mai buna portie de künefe din viata mea. Este un amestec de fidea cu o branza speciala, fistic, flori de portocal, suc de lamaie, unt, sirop de zahar sau miere si nu numai. Este ceva absolut divin.
Salata Ezme – rosii tocate marunt, ceapa tocata marunt, pasta de tomate, patrunjel tocat marunt, ardei iute, ardei kapia, ulei de masline, sare, piper si nu numai. Este o salata pe care o prepari doar daca ai rabdare sa toci totul asa, ca in imagine. Altfel, mai bine te lasi pagubas fiindca nu o sa iti iasa ca lumea. Este o mancare turceasca pe care eu o mananc cu paine. Si apoi beau o cafea turceasca cu scortisoara si nu mai vreau nimic! :))))
Aici este tot un tabbouleh dar este cu cous-cous in loc de bulgur. Daca nu aveti in casa bulgur, folositi cous-cous. Si viceversa, caci merge si cu una, si cu alta. Important este sa aveti patrunjel bun iar cei mai multi experti in bucataria turceasca spun ca patrunjelul bun este cel cu frunza lata.
Aici sunt la festivalul turcesc, unde vin in fiecare an, negresit. Imi iau copiii si mergem impreuna sa ne minunam de bogatia unei bucatarii absolut minunate. Nu pot sa va descriu cat de buna este mancarea turceasca dar va pot invita la urmatorul festival al bucatariei turcesti, atunci cand se va organiza. O sa scriu pe blog, ca sa stiti cu totii si sa veniti. Poate ne vedem pe acolo si bem impreuna un ceai negru 🙂
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Va invit sa mai descoperiti si alte retete culinare sanatoase, mancare sanatoasa pregatita acasa:
Descoperiti: Retete vegetariene | Retete mediteraneene | Salate delicioase | Mancare asiatica | Mancare de post