Ei bine, am revenit la cea mai buna prajitura orientala dupa Kunefe, de care sunt total indragostita, iremediabil. Kunefe este un desert oriental din cataif si branza, cu sirop de zahar. Dar va povestesc despre el in alt episod. Aveti aici un articol cu indicatii pentru cine gaseste kunefe semi-preparat, congelat si vrea sa isi prepare singur acasa siropul.
Haideti sa discutam acum despre Revani – Basbousa. De fapt, Revani si Basbousa sunt cam acelasi lucru. Difera foarte putin unele retete de pe internet dar in esenta discutam despre un desert cu gris, sirop de zahar, migdale si apa de portocal – trandafir. Eu nu am pus migdale de data aceasta in reteta mea.
Ingrediente pentru Revani – Basbousa:
Pentru prăjitură:
– 1 cană griș
– 1 cană făină, dar nu plina ochi
– 1/2 cană zahăr
– 1 cană iaurt grecesc
– 1/2 cană unt topit sau ulei de calitate buna
– 1 linguriță mica praf de copt – o sa testez si cu bicarbonat de sodiu sa vad daca merge
– 3 plicuri de zahar vanilinat
– 1/4 cană nucă de cocos răzuită (opțional)
– Nucsoara, cardamom, scortisoara – folositi doar ce va place si aveti in casa. Nu e tragedie daca nu le folositi.
Pentru sirop:
– 1 cană zahăr
– 1 cană apă
– sucul unei lămâi
– apă de trandafiri si de portocale (opțional, dar ideal) – puneti cat considerati ca vreti sa fie de aromata prajitura
Mod de preparare:
1. Preîncălzim cuptorul la 180°C și ungem o tavă de copt cu unt sau cu putin ulei.
2. Într-un bol mare, amestecăm grișul, făina, zahărul și praful de copt.
3. Adăugăm apoi iaurtul, untul topit (sau uleiul) și zahar vanilinat. Amestecăm bine până obținem un aluat omogen.
4. Încorporăm nuca de cocos, cardamomul macinat, nucsoara data pe razatoare, scortisoara macinata.
5. Turnăm compoziția în tavă.
6. Coacem timp de 25-30 de minute sau până când devine aurie și trece testul scobitorii. Eu nu o vreau maronie, doar aramie. Culoarea va indica si cat de bine e coapta prajitura, dar si cat de mult se pastreaza aromele folosite.
Siropul se prepara si el usor si, daca doriti, mai eliminati din zahar:
1. În timp ce prăjitura se coace, într-o oala mica, fierbem zahărul și apa până când zahărul se dizolvă complet. Eu folosesc doar cateva lingurite de zahar ca sa fac acest sirop. Automat pun doar o ceasca de apa. Prajitura mea va deveni mai putin insiropata, mai uscata, mai buretoasa dar e ok pentru mine. Ma intereseaza sa simt aromele folosite si nu gustul de zahar!
2. Adăugăm sucul de lămâie și lăsăm să fiarbă încă 2-3 minute, până devine ușor mai gros. Deja miroase delicios.
3. La final, adăugăm apa de trandafiri si de portocale și oprim focul.
Când prăjitura este gata, o scoatem din cuptor si imediat turnăm siropul cald peste prăjitura fierbinte, asigurându-ne că acoperim toată suprafața. Lăsăm prăjitura să absoarbă siropul și să se răcească complet înainte de a o servi. Aveti rabdare 🙂 Eu as manca-o direct din tava dar m-am obisnuit sa ma abtin fiindca trebuie sa ii fac poze :)))
O sa va placa enorm. Aceasta prajitura delicioasa este destul de scumpa la cofetariile orientale, motiv pentru care o cumpar mai rar. Si o fac in casa mai des. No, uite cum ma obliga lumea sa devin gospodina :)))) Dar ce pot sa va spun este ca fiecare gospodina are reteta ei de Revani – Basbousa. Sunt curioasa sa incerc prajiturile facute de mana altei gospodine. Mai aflu un secret, o tehnica noua, un ingredient-cheie.
Sănătate maxima și mult succes la rețete culinare sănătoase și delicioase!
Descoperă Pagina mea de Facebook
Descoperă Pagina mea de Instagram
Află cele mai noi retete de pe site>>>