O reteta rapida si simpla din copilaria mea este grisul cu lapte. Nimeni nu poate sa refuze un bol de gris cu lapte si invelis de zahar ars. Asa ca daca vreti sa le pregatiti copiilor un desert bun si sanatos, luati un litru de lapte, un pachet de gris si cateva linguri de zahar si haideti sa trecem la treaba.
Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru a pregati o oala de gris cu lapte suficienta cat pentru 2 adulti si 4 copii:
- 100 grame de gris
- 1 litru de lapte
- 1 plic de zahar vanilat
- 10 linguri de zahar
Modul de a pregati gris cu lapte este super simplu, doar sa aveti rabdare sa stati langa oala cu gris, ca sa nu se prinda, sa nu se arda, sa nu faca cocoloase:
- Punem laptele la fiert intr-o oala incapatoare. Adaugam 2 linguri de zahar, zahar vanilat si grisul. Amestecam cu telul si lasam focul mic, ca sa se fiarba grisul bine si fara risc sa se arda. Cam 5-7 minute ar trebui sa fie de ajuns ca grisul sa se fiarba bine. Oricum se vede ca e fiert sau nu.
- Separat, intr-o alta oala, puneti zaharul si il lasati la foc mic-mediu ca sa se caramelizeze. Cand a inceput sa se caramelizeze, il intindem pe marginile oalei cat mai uniform. Stingem focul. De aici nu mai avem nevoie de niciun foc.
- In oala cu zahar ars vom pune grisul cu lapte si il vom lasa acolo macar 10-15 minute sa stea si sa se raceasca putin.
- Servim grisul cu lapte in boluri, ca atare. Unii vor mai pune gem sau dulceata dar eu nu mai pun fiindca am zaharul ars care e suficient de dulce.
Sper sa va placa, sa va iasa din prima, sa nu va panicati daca va ies cocoloase (se sparg cu telul), sa nu va suparati daca oala de zahar ars se spala greu. Eu o las la inmuiat de seara si a doua zi este spalata singura.
Important de retinut este sa stati langa oala de gris cand fierbe si la fel sa stati langa oala de zahar. Daca lasati focul mic, zaharul se caramelizeaza fara sa se arda. Eu invart in zahar cu o lingura de lemn si am grija sa nu se arda nimic 🙂
Pentru cei care doresc sa elimine laptele, vestea buna este ca grisul fierbe si in lapte de migdale, de soia sau de orez, cocos. Iar zaharul ars se inlocuieste cu dulceata preferata pe care o adaugam pe grisul cu lapte, cand il servim in boluri. O lingura de dulceata de orice fel poate fi doza potrivita de dulce pentru acest desert.
Va pup cu drag si va doresc mult succes cu acest desert sanatos si delicios.