Sosul pesto se cumpara de obicei si este destul de scumpicel. Se pune in paste, se foloseste pe paine, pe bruschete, in diverse preparate culinare cu specific mediteranean. Dar eu am invatat sa il prepar acasa si azi va las reteta mea de sos pesto delicios si sanatos, usor de pregatit.
Iata ce ingrediente folosesc eu pentru un sos pesto delicios:
- busuioc verde – 2 legaturi
- o mana de nuci
- o mana de muguri de pin
- 20 linguri de ulei de masline
- sare si piper
- parmezan – optional
- 2 catei de usturoi – optional
Bagam la blender toate ingredientele si amestecam bine de tot pana cand obtinem o pasta delicioasa. Este asa de buna incat o poti manca pe paine. Si nu o sa regreti decat mai incolo putin 🙂 Acum totul e perfect. O sa simti cu adevarat ce inseamna dieta mediteraneana. Este sanatoasa, bogata in roadele pamantului, simpla si totusi fascinanta. Slabim cand renuntam la sucuri si fast food, nu cand renuntam la ulei de masline si nuci. Grasimile sanatoase ajuta la cresterea colesterolului bun HDL si automat la scaderea colesterolului rau LDL.
Evident ca nu vom manca sos pesto cu lingura, ci cu lingurita si nu zilnic. Eu folosesc sos pesto la paste de obicei si nu pun cantitate mare, ci o cantitate mica.
Sosul pesto pe care il pregatiti in casa trebuie sa fie pastrat la frigider si se consuma de obicei foarte repede. Eu fac sos pesto cand stiu sigur ca vreau sa fac paste cu pesto si atunci am nevoie de o cantitate exacta de sos. Nu voi folosi 2 legaturi de busuioc decat daca stiu ca am musafiri si fac o cantitate mai mare. Daca fac doar pentru 4-5 portii de paste cu sos pesto, voi folosi jumatate din ingredientele enumerate de mine in lista de mai sus. Voi obtine sos pesto suficient cat pentru cele 5 portii de paste si o sa imi mai ramana putin la frigider pentru alta data.
Mai jos sunt paste cu sos pesto si pe deasupra am adaugat parmezan ras 🙂
Da, sosul pesto se poate pune si in salate, in loc de ulei de masline.
Da, sosul pesto poate avea si alte ingrediente, precum rucola, patrunjel, cimbru, oregano si nu numai.
Nu, usturoiul nu este obligatoriu in sosul pesto.
Da, nucile pot fi inlocuite cu migdale daca sunteti alergici la nuci.
Da, mugurii de pin sunt scumpi si asa mi se par si mie asa ca de multe ori ma prefac ca uit sa ii cumpar de la magazin :)))
Da, noi decidem cum gatim acasa la noi. Sosul pesto poate sa aiba amprenta noastra si nu ne controleaza nimeni, nu ne verifica nimeni, nu ne da nimeni note mici daca suntem creative si originale si ne facem reteta noastra de pesto asa cum putem si stim 🙂
Sanatate maxima si succes in tot ce faceti!
Mai multe retete sanatoase cu legume pot fi descoperite aici.
Va invit sa ma urmariti pe Facebook pe pagina mea Mananca Sanatos cu Maria.