Broccoli ramane una dintre cele mai sanatoase legume din familia cruciferelor. Va amintesc faptul ca in familia cruciferelor regasim legume precum: conopida, rucola, varza, varza de Bruxelles, kale, broccoli, ridichi si nu numai.
Pentru mine, broccoli este in meniu macar o data pe saptamana si atunci mananc in jur de 200-300 de grame minim. Dar eu sunt obisnuita cu broccoli in alimentatia mea. Pentru incepatori, recomand 2-3 buchetele de broccoli aruncate in salata sau in paste cu sos de rosii. O sa inceapa sa va placa si apoi veti manca din ce in ce mai mult.
Iata cele 8 retete sanatoase in care eu adaug broccoli, pentru scaderea colesterolului meu, pentru mentinerea unui nivel optim al glicemiei, pentru sanatatea sistemului digestiv si nu numai:
Salata calda de broccoli oparit timp de 3 minute in apa clocotita, naut fiert, morcov proaspat, patrunjel, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper.
Broccoli oparit in apa clocotita timp de 3-7 minute si servit cu ulei de masline, mujdei, iaurt vegetal sau clasic, sos de maioneza sau sos dulce-acrisor (asiatic). Eu pregatesc o oala mare de broccoli si o pun pe orice masa festiva. Vreau sa va spun ca toata lumea serveste broccoli. Este pur si simplu tentant sa il pui pe orice farfurie fiindca da valoare nutritiva mare.
Paste cu sos de rosii, broccoli si masline. Fierbem pastele al dente. Pastram apa. Sotam pasta de tomate cu uleiul, sare, piper, ardei iute, usturoi tocat marunt la foc mic. Adaugam imediat si 1 polonic de apa de la paste. Va da consistenta sosului nostru. In apa clocotita si trasa de pe foc adaugam broccoli tocat buchetele. Le scoatem in fix 2 minute. In sosul de rosii vom adauga pastele fierte, masline si broccoli innabusit. Mai lasam pe foc 2 minute, focul sa fie mic. Servim fierbinte sau la temperatura camerei, cu vin rosu sau cu limonada simpla. Decoram cu patrunjel sau cu busuioc, dupa cum doreste fiecare.
Paste cu broccoli si parmezan. Broccoli se spala si se toaca buchetele/ cuburi. Punem o oala de apa la fiert si cand apa clocoteste, stingem focul. Adaugam buchetelele de broccoli si le lasam 5 minute. Apoi le scurgem.
Pastele se fierb in apa de la broccoli daca dorim sau in alta oala. Le lasam cat scrie pe pachet daca dorim paste al dente. Pastele fierte se scurg de apa, se amesteca impreuna cu broccoli innabusit, adaugam sare, piper, ulei de masline, usturoi pisat marunt, parmezan ras.
Serviti cu un pahar de vin rosu, alb, rose sau cu un lichior italienesc, ce doriti si va place
Broccoli innabusit cu sos de tahini + iaurt cu usturoi si pudra de boia afumata.
Orez cu sos de soia, salata de sfecla rosie fiarta, broccoli tras la tigaie in ulei virgin de floarea soarelui. In orez adaug si sos dulce acrisor + 5 Chinese Spices (5 condimente chinezesti: anason, cuisoare, piper, fenicul, scortisoara). Acest condiment da un gust specific asiatic pe care eu il adooooor.
Budinca de paste cu broccoli si branza. Pastele se fierb al dente. Broccoli-ul se rupe in buchetele si se opareste rapid in apa colocotita. Focul sa fie stins. Amestecam pastele fierte si scurse de apa, broccoli-ul oparit, branza sfaramata si ouale batute bine, cu unt. Adaugam oala la cuptor si lasam budinca sa se pregateasca singura. Se descurca 🙂 Servim cand budinca este perfect prinsa, rumena.
Paste fierte al dente si trase la tigaie cu rosii cherry + broccoli. Adaugati ulei de masline, sare, piper, ardei iute, verdeturi aromatice diverse (cimbru, oregano, busuioc samd.). 5 minute de sfaraiala si veti obtine o masa sanatoasa si delicioasa. Este una dintre cele mai sanatoase retete cu broccoli din cate cunosc. Folosesc paste din grau dur, in 3 culori, colorate natural cu spanac si pasta de rosii 🙂
Acestea sunt cele 8 retete simple cu broccoli sanatos. Va invit sa le personalizati dupa bunul plac. Includeti toate ingredientele care va plac, sosuri exotice, usturoi, sare de mare, verdeturi aromatice, piper, ardei iute, ghimbir, pasta Miso (soia fermentata) si orice altceva doriti. Broccoli nu este cel mai delicios aliment din lume dar noi stim cum sa il facem mai apetisant, desigur!
Vă rog să rețineți că orice schimbare în regimul alimentar trebuie realizată în colaborare cu medicul dvs. specialist. Informațiile oferite de mine au un caracter exclusiv informativ și reflectă experiența personală în procesul de pierdere în greutate și menținere, care poate varia de la o persoană la alta. Metodele care au funcționat pentru mine pot să nu fie eficiente sau să aibă un impact redus pentru altcineva. Prin urmare, este esențial să consultați medicul înainte de a aduce orice modificare semnificativă în regimul dvs. alimentar.
Sănătate maxima și mult succes la rețete culinare sănătoase și delicioase!