Dieta mediteraneana este mai mult decat o dieta. Este un adevarat stil de viata si ne bucuram de faptul ca o mare parte dintre retetele culinare romanesti se aseamana mult cu cele specific mediteraneene. Tocanitele, ghiveciul de legume, prajiturile cu nuca si miere, cozonacii si chiar si sarmalele sunt retete care se regasesc sub o forma sau alta si in gastronomia mediteraneana.
Astazi va ofer o reteta pe care eu o iubesc si o folosesc foarte des, in special cand nu am humus sau fasole batuta in frigider. Daca iti e pofta de ceva bun, ceva gustos si sanatos in acelasi timp, iata un preparat perfect si foarte simplu de pregatit. Tahini este pasta de susan si se poate cumpara de la magazinele cu specific oriental sau din supermarketurile mai mari. In loc de tahini putem folosi seminte de susan iar reteta urmatoare este super simpla. Este un preparat care merita sa fie in frigider.
Ingrediente necesare pentru un delicios sos mediteranean de tahini cu iaurt si usturoi:
- o ceasca de seminte de susan (in pozele de mai jos sunt cantitati duble pentru ca eu aveam musafiri la acel moment si am facut suficient cat pentru 7 adulti)
- 2 linguri de ulei de masline
- 500 ml iaurt simplu
- sare, piper
- 1 catel de usturoi
- sucul unei jumatati de lamaie
Cum procedam pentru a pregati un minunat sos care se serveste atat pe paine, cat si in barcute de ardei gras, cu legume tocate marunt sau in salata:
- Punem la blender toate ingredientele, in ce ordine dorim.
- Mixam bine pana cand obtinem o pasta cremoasa.
- Servim pe paine sau in salata, in barcute de ardei kapia sau cu legume tocate bastonase (dovlecei, castraveti, morcovi, zucchini si nu numai)
Da, este un preparat culinar pe care il puteti pregati si cu tahini (pasta de susan) sau cu seminte de susan. Nu conteaza ce folositi. Conteaza sa nu exagerati cu susanul pentru ca are destule calorii si se consuma cu moderatie. Deci mai mult decat susan trebuie sa fie iaurt iar eu recomand un iaurt mai slab ca sa compensam cu grasimea care oricum este arhisuficienta in susan si in uleiul de masline.
Recomand ca pasta de susan cu iaurt si usturoi sa fie consumata pe loc, daca aveti mai multi oameni la masa, sau sa o pastrati in frigider maxim 2-3 zile. Este un mic dejun delicios, o gustare foarte nutritiva, poate fi adaugat langa o salata de cruditati si face minuni pentru cei care doresc sa tina post si vor un inlocuitor pentru clasicul pate vegetal.
Cat consumam din aceasta pasta delicioasa? Eu recomand 4-5 linguri servite cu legume sau cu paine si legume. Deci nu mancam pana ne saturam pentru ca sunt calorii multicele 🙂 O veste buna este ca susanul are mult calciu, un lucru minunat. Deci nu sunt doar calorii, ci sunt si minerale si vitamine. Cand discutam despre susan, calciul cred ca este cel mai important.
Va salut cu drag si va mai astept la mine pe blog pentru ca sunt pasionata de dieta mediteraneana si voi posta foarte des retete mediteraneene sanatoase si delicioase!
Sănătate maxima și mult succes la rețete culinare sănătoase și delicioase!