Azi va ofer o lista frumoasa cu 23 de alimente bogate in grasimi sanatoase, cu mentiunea ca este o lista pe care eu o folosesc pentru a face cumparaturi cat mai inteligente. Mai ales daca am un obiectiv de slabire, aceste alimente sunt pe lista mea de cumparaturi. Le pretuiesc pentru ca imi tin analizele de colesterol in limite foarte bune si sunt dispusa sa le consum cu moderatie. Nu fac exces din niciun aliment.
Iata mai jos cele 23 de alimente bogate in grasimi sanatoase pe lista mea:
- Avocado
- Nuci pecan
- Nuci clasice
- Migdale
- Seminte de susan – le adaug in salata
- Tahini – pasta de susan pentru humus
- Seminte de dovleac – le adaug in salata
- Seminte de in – le macin proaspat si le adaug in salata
- Ulei de masline presat la rece
- Ulei de avocado – doar in salata
- Ulei din samburi de struguri – doar in salata
- Ulei din seminte de in – doar in salata
- Seminte de chia
- Ciocolata neagra – 2 cuburi pe zi maxim
- Masline de orice fel
- Unt de arahide – il servesc cu felii de mar
- Muguri de pin – ii pun in sosul pesto si in salate diverse
- Seminte de canepa decorticate
- Cocos – fac lapte de cocos cu el
- Fistic
- Caju
- Edamame (teci de soia) – le trag la tigaie in retete asiatice
- Alune de padure si nuci braziliene
Acestea sunt cele mai bune si curate surse de grasimi sanatoase din cate folosesc eu. Nu le consum in exces, ci le consum mereu cu moderatie. Eu am colesterolul in limite bune si asa l-am avut mereu insa la mine alimentatia este 95% vegetala. Medicii mei indrumatori spun ca in mare parte analizele mele sunt bune pentru ca am acest stil de alimentatie si adevarul este ca asa ma simt cel mai bine.
Pentru mine, ciupercile, cartofii, pastele, painea integrala, rosiile, legumele si salatele sunt cele mai importante. Din ele imi prepar mancarea cel mai simplu si rapid. Apoi urmeaza uleiurile, muraturile, condimentele naturale. Si ele completeaza minunat o alimentatie sanatoasa pentru mine. Nu cred ca acest stil de alimentatie este universal valabil si nu se potriveste tuturor oamenilor. Dar mie mi se potriveste perfect si atunci il urmez cu incredere.
Cat despre ulei, va recomand sa folositi ulei extravirgin, presat la rece si sa nu aveti unul singur, ci sa le variati. Eu am ulei de masline, de samburi de struguri, de seminte de in si de avocado. Mereu le variez. Si sunt toate bune pentru salate si de adaugat la final, la mancare.
Spre exemplu, eu nu prajesc nimic in ulei. Daca fac o ciorba, adaug putin ulei de masline la final, cand focul este stins de cam 15-25 de minute si ciorba poate fi servita. Asa se pastreaza o buna parte din antioxidanti.
La fel procedez cand fac tocanita de legume. Pun uleiul la final. Si nu se intampla nimic. Adica sa nu credeti ca tocanita e mai fada sau mai lipsita de aroma. Deloc, dimpotriva. Prajeala nu face decat sa distruga antioxidantii. Noi avem nevoie de legume fierte si asezonate cu ulei. Nu prajite in ulei, proces care distruge si vitaminele din legume, si antioxidantii din ulei.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!