Simplu, rapid si sanatos. Cateva retete culinare pe care eu le iubesc si pe care copiii mei le accepta foarte bine va sunt oferite mai jos. Imbina perfect legumele, fructele, carnea si verdeturile pentru a oferi maxim de nutrienti si vitamine, minerale si elemente esentiale pentru dezvoltare armonioasa.
Va invit sa adaptati retetele la propriile preferinte si nevoi. Folosim multe legume, multe fructe si ierburi proaspete, carne slaba, lactate bio daca avem si fara conservanti, E-uri, arome si coloranti.
Copiii se vor invata sa manance sanatos daca, de la bun inceput, nu le dam sa guste din mancarurile potentate de diverse substante, arome, intensificatori de gust samd.
Iata cateva idei de retete culinare special gandite pentru copii:
Mancare de spanac in stil traditional, romanesc
Spanacul congelat este foarte bun, deci nu ezitati sa il folositi daca nu aveti spanac in stare proaspata. Fierbem cateva legume tocate marunt si la final, cand apa a scazut adaugam spanacul si il lasam sa fiarba. Adaugam oregano, busuioc, patrunjel, cimbru, ce verdeturi aromatice dorim. Spre final adaugam si paste de tomate si lasam sa scada la foc mic. Serviti ca atare sau alaturi de carnita fiarta. Copiii mei accepta spanacul fiindca alaturi pun oua prajite 🙂
Sarmale cu pui si legume
Sarmalele nu sunt o idee rea deloc. Ce este foarte important este sa folosim carne macra pe care sa o tocam personal sau pe care sa o cerem tocata pe loc. Nu caliti ceapa, nici morcov. Este suficient sa le innabusim in apa cu putina sare si apoi le strecuram, le combinam cu carnea tocata, adaugam verdeata si punem totul in frunze de vita de vie sau de varza si dam la cuptor 🙂 Copiii iubesc sarmalele care nu sunt grase si sunt impaturite frumos.
Paste cu sos de rosii
Sosul de rosii se poate pregati din pasta de tomate, din suc de rosii, din rosii pasate, din rosii proaspete.
Doar lasati rosiile la foc mic, adaugati verdeturi aromatice, sare, usturoi pisat marunt si la final ulei de masline.
Sosul rezultat se pune peste paste si poate fi imbogatit in fel si chip: cu masline, cu branza, cu carnaciori, cu carnita, cu ton, cu sardine si nu numai 🙂 Niciun copil nu refuza paste cu sos!
Budinca de paste cu branza de vaci si stafide 🙂
Fierbem pastele si apoi le amestecam cu oua batute bine, branza de vaci, stafide, zahar vanilat. Dati la cuptor pana cand se leaga totul intr-o budinca pe care nu o veti uita niciodata 🙂 Hranitoare si delicioasa! Copiii o adora!
Supa crema de ce vreti voi 🙂
Supa crema este o mancare de sine statatoare, o mancare hranitoare si delicioasa dar pe care, din pacate, multi o subestimeaza. Supele crema se prepara din legume, radacinoase, verdeturi variate, crucifere si nu numai. Le imbogatim cu ulei extravirgin de masline si crutoane din paine integrala 🙂 Copiii adora supa crema, posibil si datorita crutoanelor :))
Paste cu legume 🙂
Fierbeti pastele doar putin, inainte de a ajunge la pragul al dente 🙂 Deci nu sunt suficient de facute. Strecurati apa si pastrati-o intr-o cana mare. Adaugati legume tocate marunt si lasati la foc mic. Adaugati verdeturi aromatice (busuioc, oregano, cimbru etc.) si apoi adaugati cate putina apa iar focul sa fie in continuare mic. Legumele se vor sota, la fel si verdeturile si pastele 🙂 Copiii iubesc pastele cu legume cat timp nu vad prea mult verde in farfurie si cat timp le dau un strop de ketchup pe marginea farfuriei 🙂
Ghiveci de legume 🙂
Cartofii sunt vedeta, desigur! Nu exista ghiveci fara cartofi la noi in casa :)) Dar avem si ceapa, morcovi, telina, pastarnac, fasole galbena si fasole verde, vinete, rosii, mazare si orice alta leguma doriti si aveti in camara. Folositi ulei de masline, usturoi, sare, piper 🙂
Piure cu cas ciobanesc 🙂
Fierbem cartofii si ii pisam ca pentru piure. Apoi ii punem intr-o tigaie si adaugam cas de vaca sau de oaie si dam focul mic. Adaugati si patrunjel la final pentru ca merita. Aroma de patrunjel merge de minune si cu casul, si cu cartofii 🙂 Da, evident, casul se va intinde cand este fierbinte iar copiii il adora!
Paste cu nuci, miere si scortisoara
Copiii mei le iubesc si ma anunta inca de vineri ca sambata este zi de paste :)) Asa ca din cand in cand schimbam rosiile si branza cu nuci si miere. Pastele se fierb al dente si apoi se scurg de apa. Separat radem nuci clasice si nuci pecan. Adaugam nucile macinate peste paste si apoi fir subtire de miere, scortisoara cat sa dea putina aroma. Si servim cele mai bune paste din luuume
Pilaf cu legume, rosii, usturoi si patrunjel
Orezul se spala in mai multe ape si apoi se fierbe impreuna cu legumele dorite. La noi are succes pilaful cu morcov, ceapa, rosii, 2-3 catei de usturoi si la final patrunjel verde 🙂 Separat servesc o salata de rosii cu ceapa, masline, castraveti. Combinatia este castigatoare si pentru copii, si pentru restul familiei. Uneori pun bucatele de pui in pilaf ca sa fac mancarea si mai hranitoare pentru copii.
Este genial daca putem sa dam copilului o masa preparata chiar in acea zi, fara reincalzire, proces care distruge o buna parte din substantele nutritive. Asa ca este de recomandat sa preparam o supa crema de broccoli azi, maine o supa de taitei si poimaine o ciorbita de legume samd. In loc sa muncim la retete culinare complexe, putem sa servim o cina super sanatoasa cu broccoli cu pui la cuptor, un iaurt slab, o salata cu piept de pui samd.
Totul trebuie preparat in mod optim, nu gras, nu cu prajeli, nu stat prea mult timp pe foc. Vesti bune: asta ne scapa si pe noi, parintii, de o gramada de timp pierdut in bucatarie. Si apoi, cine nu adora mancarea proaspat facuta.
Mult succes in tot ce faceti si sanatate maxima!
Cititi si alte articole inspirate din dieta mediteraneana.