Ma intreaba lumea ce gatesc de Paste. Evident ca va gati soacra mea, care se pricepe mai bine la cozonaci, sarmale, pasca si altele asemenea. Eu ma voi concentra pe preparatele care necesita mai putina rabdare si pricepere, salate, gustari, aperitive, ceva frugal si mai sarac in calorii.
Va ofer mai jos 27 de retete simple, rapide, dietetice, pentru masa de Paste
Va invit sa alegeti din ele pe cele care credeti ca vor face masa de Paste mai frumoasa, mai sanatoasa, mai dietetica!
Salata de rosii, ceapa rosie, busuioc, tofu simplu sau afumat, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper. Masa de Paste nu poate sa ramana fara o salata iar aceasta poate foarte bine sa ocupe un loc de seama fiindca este eleganta si super gustoasa. O puteti servi si ca aperitiv.
Salata de varza cu rosii, morcov, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper. Este o salata modesta dar apetisanta si scade colesterolul datorita fibrelor din varza si din morcov. Antioxidantii din rosii sunt si ei super importanti si ajuta la slabire.
Salata de varza cu morcov, masline, marar, sare, piper, ulei de masline, otet din cidru de mere. Este o salata care arata bina si este si o mancare sanatoasa, care sa contracareze grasimea din alte preparate pe care de obicei le avem pe masa de Paste.
Salata de vinete cu avocado, ceapa rosie, ulei de masline, sare, piper. Vinetele scad colesterolul probabil mai bine decat orice alta leguma. Avocado este sursa de grasimi sanatoase care scad colesterolul rau si il cresc pe cel bun. Impreuna fac o treaba minunata, mai ales pe o masa festiva precum este masa de Paste.
Salata de patrunjel cu rosii tocate marunt, ceapa tocata marunt, sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie si cous cous fiert si bine scurs de apa. Este o salata turceasca, libaneza, evreiasca, orientala. Eu o ador fiindca este super gustoasa si chiar sunt oameni care spun ca da dependenta. Cine are un bol de Tabbouleh nu mai are nevoie de nimic 🙂 Poate doar de niste cozonac si un pahar de vin 🙂
Salata de rucola cu ardei kapia tocat cubulete, tofu afumat, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper. Tofu este pentru cei care nu consuma proteina animala. Eu am trait 5 ani fara proteina animala iar tofu a fost super de incredere. Inca mai este 🙂
Salata de vinete cu dovlecei fierti – ii pisati impreuna sau ii bagati la blender odata cu vinetele coapte. Adaugam si ceapa, sare, piper, ulei de masline si un catel de usturoi 🙂 Este o salata modesta, pe care suntem tentati sa o consumam cand tinem post dar va asigur ca daca o puneti pe masa de Paste nu o va refuza nimeni.
Salata de rosii cu ceapa verde, mozzarella, sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie sau de limeta. Este o salata extra gustoasa, foarte sanatoasa si super satioasa. O sa va ocupe o parte din stomac in mod eficient si sanatos 🙂 Va ramane mai putin loc pentru drob si sarmale, lucru destul de ok :)) Adica este un schimb bun, mai ales pentru cei care sunt la dieta.
Salata verde, salata rosie, rosii cherry, ulei de masline, busuioc uscat, cimbru uscat, suc de lamaie, sare, piper. Este o salata eleganta care arata bine si este si foarte gustoasa. Copiii vor rosii cherry, pe care le vor fura din bolul de salata si iar frunzele le mancam de obicei noi, adultii 🙂 Oamenii maturi mananca salata fiindca e sanatoasa. Mno…
Salata de patrunjel cu linte fiarta, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie. Este o salata delicioasa, noua, originala, putin mai aparte fata de salatele cu care suntem obisnuiti. Eu o consider garnitura in toata regula.
Salata de mangold cu ceapa verde, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie. Mangoldul va impresiona fara doar si poate. Este sfecla elvetiana, Swiss Chard, frunze de sfecla rosie dar un soi aparte. Este gustoasa si taie colesterolul!
Salata de castraveti cu ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper roz. Este o salata care te ajuta sa arzi grasimi, 90% apa si restul fibre si antioxidanti. Pe masa de Paste, aceasta salata va arata minunat.
Salata de varza alba cu ardei gras, ulei de masline, sare, piper, patrunjel verde, otet din cidru de mere. Este o mancare sanatoasa care contribuie la scaderea colesterolului rau si a trigliceridelor. Salata de varza nu va lipsi de pe masa de Paste asa cum de pe masa de Craciun nu lipseste salata de varza murata cu piper macinat proaspat 🙂
Salata de avocado cu telina data pe razatoare, patrunjel verde, fulgi de ardei iute, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper. Avocado este sursa de grasimi sanatoase iar patrunjelul verde este plin de antioxidanti. Ardeiul iute stimuleaza arderile metabolismului iar uleiul de masline este grasime sanatoasa care scade colesterolul rau si il creste pe cel bun. Telina aduce fibre si antioxidanti.
Salata de castraveti, rosii, ceapa rosie, broccoli oparit in prealabil si bine scurs de apa, ulei de masline, sare, piper, otet din cidru de mere. Este o mancare super sanatoasa, bogata in sulf (broccoli si ceapa), cu proprietati antioxidante.
Salata de varza, ardei gras, morcov, patrunjel verde, ulei de masline, sare, piper, otet din cidru de mere. Cred ca este salata mea preferata si cea care chiar da dependenta. Daca o pregatiti, asigurati-va ca aveti minim un sfert de varza pentru fiecare musafir. Varza se va manca fara doar si poate pe masa de Paste. Contracareaza toata grasimea din restul preparatelor.
Salata de telina data pe razatoare, patrunjel tocat marunt, sare, piper, chimen macinat, suc de limeta sau de lamaie, ulei de masline. Telina scade colesterolul si trigliceridele. Patrunjelul face fix acelasi lucru si impreuna au si calitatea de a regla nivelul glicemiei in organism. Va asigur ca o astfel de mancare sanatoasa are nevoie sa fie pe masa pe Paste.
Salata de rosii, castraveti, ceapa, mangold, sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie sau de limeta. Este o mancare hranitoare, pe care de obicei o pregatesc la o masa obisnuita insa poate fi si pe masa de Paste. Mangoldul este mai original si mai scump decat restul verdeturilor, deci ii puteti face un loc mic in buget. Va impresiona musafirii.
Salata de ardei copti si prajiti in putin ulei de masline, amestecati cu otet si mujdei, serviti cu patrunjel verde tocat marunt, sare si piper. Ardeii copti sunt prezenti cam pe toate mesele festive pe care eu le organizez. Mi se par de baza fiindca sunt gustosi, eleganti, dau bine si se mananca mereu. Ii puteti trata ca salata sau ca aperitiv 🙂
Salata de kale cu rosii, ceapa, paste de grau integral, ulei de masline, suc de limeta, sare, piper. Kale este ca si mangoldul, o salata pretioasa, putin mai scumpa, scade colesterolul si trigliceridele, ajuta la ardere, tine de foame.
Salata de kale, fenicul, ceapa, masline, ulei de masline, sare, piper, otet din cidru de mere. Este o minunata oaza de liniste si bucurie pentru ficatul nostru, care are nevoie de hidratare, de apa, de vitamine si minerale, de alimente vegetale vii.
Salata de rucola, ceapa rosie, porumb, sare, piper, ulei de masline, otet din cidru de mere sau suc de lamaie/ limeta. Rucola poate fi inlocuita cu orice verdeata care este acum in sezon. Eu folosesc leurda, untisor si macris neaparat. Macrisul nu poate lipsi de pe masa de Paste.
Salata de rosii, ceapa rosie, sfecla rosie fiarta, sare, piper, ulei de masline, otet din cidru de mere. Sfecla rosie este buna si pentru detoxifiere si ajuta in numeroase situatii de carente de vitamine si minerale. Eu integrez sfecla rosie in meniul saptamanal macar o data.
Salata de spanac, porumb fiert, ceapa, rosii, ulei de masline, otet din cidru de mere, sare, piper. Este un preparat culinar minunat pentru masa de Paste si pe care eu il prepar in 5 minute. Deci nu necesita efort si adauga o pata de culoare pe masa festiva.
Salata de spanac, rosii, castraveti, masline, suc de limeta, sare, piper, ulei de avocado. Si aceasta este o mancare sanatoasa pe care eu as aseza-o fara doar si poate pe masa de Paste. Arata bine si se mananca sigur.
Salata de kale cu morcovi, ceapa, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie sau de limeta. Kale este varza creata bogata in vitamine, minerale si antioxidanti dar puteti sa o inlocuiti cu alte verdeturi care va plac mai mult si care desigur se gasesc mai usor. Nici eu nu gasesc mereu kale dar daca se intampla sa imi apara in cale, sigur o cumpar.
Salata de varza alba cu ardei kapia, marar, ardei iute, ulei de masline, sare, piper, otet din cidru de mere. Este o minunatie de preparat pe care va recomand sa il aveti in meniul dvs. cat mai des. Este o mancare sanatoasa care actioneaza ca un detergent pentru tot sistemul digestiv. Deci daca aveti in meniu ceva mai gras, mai greu de digerat, mai bogat in grasimi, salata de varza cu ardei kapia si otet este sanatate curata.
Acestea sunt cele 27 de idei de salate sanatoase si hranitoare pe care vi le propun pentru dieta echilibrata si pentru un program de alimentatie sanatoasa. Legumele si verdeturile au fibre si antioxidanti, 2 chei esentiale pentru a slabi sanatos si pentru a reduce nivelul colesterolului si trigliceridelor.
Motivele pentru care consider salatele ca fiind cele mai simple retete de mancare din lume:
- gasesti ingredientele peste tot si le alegi proaspete
- chiar si cand nu sunt la reducere, legumele si verdeturile sunt mai ieftine decat orice alt aliment procesat
- toci cateva legume si verdeturi, adaugi putin ulei si sare si ai mancarea gata in 5 minute, poate si mai rapid
- salatele se mananca pe loc si nu risti sa ramai cu surplus
- salatele se prepara in 5 minute si merg la pachet, in caserole bine inchise
- salatele pot fi consumate in loc de pranz sau cina
- salatele pot fi gustari sanatoase fiindca au calorii putine si nutrienti multi
- salatele sunt indicate pentru persoanele care sufera de diabet, boli cardiovasculare, steatoza hepatica, obezitate si nu numai.
- salatele nu au cum sa iasa prost fiindca nu ai cum sa gresesti daca alegi sa combini ingredientele preferate
- salatele se prepara fara aragaz, fara microunde, fara cuptor
- salatele se prepara fara dezordine in bucatarie si nu ramai cu vase dificile de spalat
- salatele nu miros urat asa ca le poti servi si la birou, fara nicio problema
- salatele te scot din incurcatura cand ai musafiri supriza. Imediat faci o salata mare cu andive si rosii, capere si masline si te scoti din impas. Cine refuza o salata aspectuoasa si un pahar de vin rosu? Va spun eu ca nimeni!
Si as mai avea cateva motive intemeiate pentru care salatele ies mereu castigatoare din orice confruntare. Nu ai cum sa pierzi cand alegi salata in locul altui preparat.
Asa ca pentru mine, salatele vor ramane mereu cele mai simple retete de mancare. Nici nu incape indoiala. Am mereu frigiderul bine aprovizionat cu salate de 2-3 feluri, verdeturi proaspete, rosii, ardei gras, dovlecei, broccoli, andive, masline, capere, sos pesto, tofu si camara asigurata cu ulei de calitate buna si lamai proaspete, otet balsamic si otet simplu. La mine mancarea poate fi gata oricand vreau eu!
Iar masa de Paste are nevoie de astfel de salate sanatoase, hidratante, care sa contribuie la scaderea colesterolului si trigliceridelor. Salatele regleaza tranzitul, stimuleaza digestia, regleaza arderile metabolice si vindeca ficatul obosit. Mai oboseste si el dupa sarmale, cozonaci si alte preparate grele. Sa ii acordam si ceva care sa il ajute sa digere si sa detoxifieze organismul in mod natural 🙂
Va pup cu drag si va doresc multa sanatate si succes in tot ce faceti!
Cititi si alte articole inspirate din dieta mediteraneana.