Deserturile trebuie sa fie sanatoase. Nu ma intereseaza gustul dulce daca la pachet vine cu glicemie ridicata, risc de diabet si dieta data peste cap. Vreau sanatate inainte de toate si apoi mai vedem noi 🙂
Astazi am pregatit un desert care ma multumeste pe deplin: orez dulce si aromat, 100% de post.
Ingrediente necesare pentru cel mai bun orez cu lapte de post, 4 portii generoase:
- 1 cana de orez
- o mana de migdale
- 500 ml lapte vegetal (de migdale, de orez, de soia, de ovaz, de cocos etc.)
- 2 linguri de gem de portocale sau 2 linguri de zahar brun si coaja unei jumatati de portcala (orice gem si orice dulceata functioneaza de minune)
- un praf de scortisoara
Iata cum pregatesc eu orezul cu lapte de post:
- Fierbem orezul dupa ce l-am spalat bine de tot.
- In orezul fiert si tras de pe foc, adaugam laptele vegetal si amestecam.
- In laptele fiert si amestecat cu lapte vegetal, adaugam 2 linguri de gem de portocale si un praf de scortisoara. Aceste 2 ingrediente au rol de indulcire si de aromare.
- Orezul fiert se poate decora cu migdale spalate bine si lasate la inmuiat minim 30 de minute 🙂
- Mai adaugam inca putin gem de portocale si un praf de scortisoara, tot ca decor 🙂
Orezul cu lapte nu necesita fierbere in lapte. La mine acasa, spre exemplu, orezul se fierbe in apa cu un praf de sare si abia cand este perfect umflat si fiert, adaug laptele 🙂 Nu are rost, din punctul meu de vedere, sa lasati laptele la fiert 30-40 de minute cat este necesar pentru ca orezul sa se fiarba. Nu de alta dar mie de multe ori orezul mi s-a prins pe fundul vasului fiindca laptele se arde. Asa ca prefer sa fierb orezul in lapte si la final, adaug cat lapte este necesar, astfel incat sa obtin consistenta dorita. Unii vor orez cu lapte mai consistent, cum este sotul meu. Eu vrea ca lingura sa stea dreapta in orezul cu lapte. Iar copiii mei vor orez cu lapte mai fluid 🙂 Asa ca fiecare va avea varianta lui perfecta de orez cu lapte.
Am ales sa nu pun zahar in orezul cu lapte fiindca am mult gem in casa si nu apuc niciodata sa il folosesc. Il mai pun la clatite, in mai mancam pe paine cu unt, il mai adaug in negrese de post. Insa tot nu reusesc sa il termin iar uneori am camara super plina. Eu primesc gem si de la soacra mea, si de la alte rude si mai cumparam si cand mergem la manastiri, de unde le iau direct de la maicute sau de la localnici.
In loc de gem de portocale, in acest orez cu lapte de post puteti adauga orice gem doriti, orice dulceata aveti prin casa. Gemul de afine cred ca merge si mai bine insa nu am acum un borcan desfacut asa ca v-am prezentat varianta cu portocale 🙂
Cat de bun si de aromat este acest desert? Nu va pot explica in cuvinte cat este de bun! Merita incercat, cu atat mai mult cu cat este sanatos si se prepara in 15 – 25 de minute. Nu este mare sofisticareala dar l-am vazut in meniul multor restaurante si era la mare pret 🙂 Adica poate l-ati mai vazut si voi la caserole mici, cu preturi de 7-15 lei portia :)) Nu vreau sa fiu rea dar cu 7 lei cumperi un kg de orez si faci 40 de portii 🙂 Mai facem si economii, normal 🙂
Sanatate maxima si toate cele bune!