Atunci când alegem alimente integrale, de calitate, care sunt atât hrănitoare, cât și gustoase, postul nu doar că nu ne îngrașă, dar poate fi o adevărată sărbătoare pentru corp si pentru suflet. Caci despre asta este vorba in perioada de post. Sa avem grija de suflet si in acelasi timp ne ingrijim si de corpul nostru, care trebuie sa fie privit ca un templu, ca un spatiu care ne va influenta in tot ce facem, zi de zi, de când ne trezim si pana ne punem seara la somn.
Un corp ingrijit corect ne oferă resurse de care avem nevoie, precum energie, vitalitate, un tonus bun, o stare buna de dispozitie, o stare de calm si de energie pozitiva.
Va las in articolul de azi tot ce simt ca este important pentru cineva care tine post. Si sper sa nu imi scape nimic important. Oricum, postul este diferit de la persoana la persoana si cred ca trebuie sa intelegem ca fiecare isi face regulile cel mai bine pentru propria sa sanatate si pentru nivelul dorit de energie si vitalitate. Va las „reteta” mea de succes pentru un post minunat!
Sa incepem cu inceputul, adica cu lista de cumparaturi. Caci daca ai in casa alimentele potrivite, vei face mancaruri cat mai potrivite. Asa ca eu nu cumpar nimic de rontait.
Lista mea de cumparaturi de post contine:
- legume cat mai variate si ideal de sezon: varza, praz, conopida, dovlecei, broccoli, ardei gras, morcovi, telina, pastarnac, radacina de patrunjel, ciuperci diverse, sfecla rosie, cartofi simpli, cartofi dulci
- verdeturi si salate
- leguminoase diverse (linte, naut, fasole, mazare)
- nuci si seminte, inclusiv pentru a face lapte vegetal
- ulei de măsline, ulei de floarea soarelui
- tofu simplu, tofu afumat
- fructe diverse
- dovleac placintar pentru placinte si pentru copt
- măsline si pasta de măsline
- ardei copt la borcan
- vinete coapte congelate, fiindca nu am copt nici anul acesta
- zacusca, fiindca nu am facut nici anul acesta
- sos de soia pentru legumele trase la tigaie
- paste diverse, taitei de orez pentru preparatele asiatice
Laptele vegetal este un element cheie in post
De ce? Pentru ca unii oameni vor neaparat sa isi bea cafeaua cu lapte. Si nu trebuie sa renunte la el in perioada de post. Si unii oameni vor sa isi consume micul dejun alaturi de un pahar de lapte. Eu mai pun in lapte vegetal fulgi de hrisca, fulgi de ovaz, nuci si seminte de chia. Deci laptele vegetal este si el important.
Laptele vegetal este si el o idee buna, mai ales daca alegem sa îl pregatim acasa. O optiune poate fi sa punem la blender o mana de migdale deja lasate la inmuiat cu apa plata. Strecuram si obtinem un lapte vegetal 100% natural. La fel se poate proceda si cu semintele de susan, fulgii de ovaz, nuca de cocos. Laptele vegetal se face acasa foarte usor daca avem blender.
7 Retete minunate de post:
Supa de linte rosie, perfecta pentru post
Va recomand o supă de linte roșie, cu morcovi și țelină, gătită încet, cu roșii și ierburi aromatice, cu puțin ulei de măsline. Vă garantez că va ține de foame si in acelasi timp este un preparat perfect pentru sezonul rece.
Tocanita de legume cu dovlecei si rosii
Va mai recomand tocanitele de legume, ce doriti si va place. Eu sotez ceapa si morcov si apoi adaug ce legume am la dispozitie. Cu putin ulei de masline, sare si piper, o foaie de dafin si in 20-30 de minute am tocanita gata. Punem si sos de rosii daca ne plac tocanitele astfel.
Piure de cartofi dulci cu ulei de masline si patrunjel
Va mai recomand sa pregatiti piure de cartofi dulci in loc de piure de cartofi simpli, macar din cand in cand. Nu e nevoie sa renuntam la cartofii simpli. Dar eu alternez cu cei dulci, macar de 2-3 ori pe luna.
Decojim cartofii dulci, ii tocam cuburi, ii punem la fiert in apa rece, cu un praf de sare. Cartofii dulci se fierb foarte rapid. Ii testam ca sa fim siguri ca s-au fiert complet. Apoi ii pasam la fel cum procedam când avem cartofi clasici. Obtinem un piure delicios in care putem adauga si puțin ulei de măsline. Eu nu adaug sare in piure-ul de cartofi dulci dar se poate face acest lucru, dupa gust.
Legume la cuptor, stropite cu ulei de masline
Nu in ultimul rand, va recomand legume la cuptor. Cartofi simpli, cartofi dulci, morcovi, dovlecei, conopida, ardei gras, broccoli, chiar si dovleac placintar. Stropim totul cu ulei de măsline, adăugam sare si piper, verdeturi aromatice preferate si dam totul la cuptor.
Pentru a ajuta legumele sa se coaca mai rapid si mai uniform, este o idee minunata sa le acoperim cu o foaie de copt. Ele practic se vor innabusi la foc potrivit si spre final, daca dorim, putem da la o parte foaia de copt, mai lasam tava de legume încă câteva minute la foc potrivit si atunci ele se vor rumeni. La mijloc vor fi moi si la exterior vor fi rumenite frumos.
Terci de ovaz cu fructe
Terciul de ovaz este delicios si satios. Se prepara super simplu si tine de foame mult timp. Terciul de ovăz se prepară prin fierberea fulgilor de ovăz în apă plată, la foc mic. Este important să amestecăm constant pentru a preveni lipirea fulgilor și pentru a obține consistența dorită. De obicei, o cană de fulgi de ovăz necesită două căni de apă, dar uneori adaug trei căni.
Este recomandat să observați câtă apă absorb fulgii de ovăz și, dacă este necesar, să mai completați cu apă. Terciul se fierbe timp de aproximativ 5-6 minute. Si se combina minunat cu putina miere, cu nuci si seminte sau cu fructe proaspete. Este un mic dejun sanatos, de post, satios si hranitor. Poate fi folosit si pe post de gustare.
Tocanita de legume cu broccoli
Si aceasta tocanita este absolut delicioasa. Nu trebuie decat sa tocati marunt o ceapa, un morcov, putina radacina de telina, cartofi si broccoli. Sotam ceapa si morcovul impreuna cu telina, intr-o tigaie incapatoare, cu putin ulei, sare, piper, dafin, cimbru. In maxim 5-6 minute, cu focul potrivit, vom avea legumele perfect sotate.
Nu ne ramane decat sa adaugam cartofii tocati cuburi, ardei gras tocat marunt si 1-2 cani de apa. Lasam tocanita sa fiarba si cand cartofii sunt perfect fierti, adaugam broccoli rupt in buchetele. Mai lasam totul sa mai fiarba 5 minute si stingem focul. Servim cald si ne bucuram de o masa de post delicioasa. Schimbati legumele daca doriti. Va iesi oricum o mancare de post minunata!
Bors de legume cu cartofi
Fierbem legumele in apa suficienta, cu putina sare, un praf de piper, o foaie de dafin, o crenguta de cimbru. Cand legumele sunt fierte, adaugam bors si mai lasam ciorba sa mai fiarba in clocot inca 2-3 minute. Stingem focul, adaugam leustean si patrunjel, eventual si marar, si apoi servim. Borsul de legume cu cartofi este nelipsit din frigiderul meu pe toata perioada de post. Pe mine ma ajuta si la slabit 🙂
Cum pregatim alimentele in timpul postului?
Sunt adepta gatitului la abur, la cuptor, la grill, a legumelor trase rapid la tigaie, a salatelor viu colorate, a supelor in care sa incorporam cat mai multe legume si verdeturi. Evitam prajelile, painea consumata in exces, consumul excesiv de cartofi.
Da, putem consuma si cartofi, si paine, si orez. Sunt carbohidrati care ne dau energie si ne tin de foame. Dar este important sa ii consumam alături de legume si verdeturi, fără prajeli, in cantitate moderata.
Moderatia este cuvantul cheie si in perioada de post, si in celelalte momente ale anului.
Chiar și în perioada postului, putem mânca sănătos, gustos și să ne simțim bine. Sunt disponibile in jurul nostru numeroase rețete simple, dar cu ingrediente care sa ne hrăneasca corpul și sa ne dea energie, fără a pune presiune pe silueta noastră. Așa că, dacă ne gandim să postim, e bine sa alegem cu încredere preparate integrale, gătite cu drag și ingrediente de calitate.
Când stomacul este „ocupat” cu alimente integrale, nu mai are motive sa ceara dulciuri si alte gustari intre mese. Ești satul? Perfect! Ești linistit, ai energie sa muncesti, te concentrezi la ce ai de facut, nu te distragi către gustari hipercalorice, dulciuri si alti covrigei care se vor depune fără a-ti aduce aport de nutrienti.
Sa aveti succes in tot ce faceti, sanatate maxima si post binecuvantat!
Va salut cu drag si va invit sa ma urmariti pentru tot felul de retete sanatoase!
Va invit sa ma urmariti pentru si mai multe retete de mancare sanatoasa:
Cititi si alte articole inspirate din dieta mediteraneana.