Beneficiile consumului de patrunjel sunt numeroase si uimitoare. Nu credeam ca o planta aromatica poate avea proprietati vindecatoare si poate aduce un aport atat de mare de nutrienti. Vom afla impreuna cat de puternic este de fapt patrunjelul, chiar si cantitatea nesemnificativa pe care o aruncam peste orice preparat culinar.
Ce va pot spune de la bun inceput este ca mie nu imi lipseste patrunjelul din bucatarie. Il cumpar in mod preventiv, de teama sa nu raman fara aceasta verdeata aromatica pe care ma bazez mult mai mult decat pentru ca da aroma preparatelor mele. Am mereu in bucatarie 3-4 legaturi de patrunjel, marar si leustean din care rup frunze si le arunc in toate preparatele culinare pe care le pregatesc.
Nu doar patrunjelul este de ajutor pentru a da aroma, ci si tarhonul, salvia, menta, busuiocul, oregano, coriandru si cimbrul. Cu cat aveti mai multe verdeturi aromatice in bucatarie, cu atat creste paleta de antioxidanti la care va expuneti atunci cand consumati preparatele in care le folositi. Cu alte cuvinte, fiecare verdeata aduce un aport specific de antioxidanti iar combinandu-le, ne imbogatim aportul in mod exponential.
Azi vorbim despre patrunjel, care se gaseste peste tot, indiferent de sezon si este foarte ieftin. La final, o sa va doriti sa aveti mereu in frigider cateva legaturi de patrunjel.
Doar 30 de grame de patrunjel contin urmatorii micronutrienti, conform Healthline.com:
- aproximativ 100% din necesarul zilnic de vitamina A (antioxidant)
- aproximativ 50% din necesarul zilnic de vitamina C (antioxidant)
- aproximativ 500% din necesarul zilnic de vitamina K
- aproximativ 10% din necesarul zilnic de acid folic
Patrunjelul ofera numeroase beneficii pentru sanatatea noastre, conform specialistilor:
- Patrunjelul este super bogat in antioxidanti si sustine detoxifierea, precum si prevenirea imbatranirii premature.
- Patrunjelul sustine sanatatea sistemului imunitar.
- Patrunjelul are rol in sanatatea sistemului osos.
- Patrunjelul contine compusi care pot lupta impotriva cancerului si pot preveni declansarea acestei boli.
- Patrunjelul contine luteina, zeaxantina si betacaroten, 3 antioxidanti implicati in sanatatea ochilor.
- Patrunjelul are proprietati anti-bacteriene. Spre exemplu, studiile arata ca are efect impotriva Salmonelei si Listeriei.
- Patrunjelul sustine sanatatea aparatului cardiovascular.
- Patrunjelul improspateaza respiratia si mentine gingiile sanatoase 🙂 Are efect antibacterian.
Va asigur ca 2-3 frunze de patrunjel au si ele efect. Nu este acelasi efect ca atunci cand mancam un bol de salata de patrunjel dar este un inceput bun.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Va invit sa mai descoperiti si alte retete culinare sanatoase, mancare sanatoasa pregatita acasa:
Descoperiti: Retete vegetariene | Retete mediteraneene | Salate delicioase | Mancare asiatica | Mancare de post