Niciun exces nu a facut bine nimanui, niciodata. Asa ca nu exageram nici cu excesul de glucide, nici cu excesul de lipide sau proteine.
Important este sa avem o alimentatie in care sa reusim sa combinam in mod inteligem toate cele 3 grupe de nutrienti: proteine, lipide, glucide.
Si cel mai important este sa le luam pe toate 3 din surse naturale, nu din hrana procesata. Doar astfel vom reusi sa pastram un echilibru intre ele, proteine, lipide si glucide.
Iata si alimentele care indeplinesc in acelasi timp regula low-carb si regula low-fat:
- Salata verde, rucola, spanac, leurda, patrunjel, leustean, marar, andive, nasturel, valeriana si multe alte verdeturi si legume cu frunze verzi.
- Broccoli, conopida, bok choy si nu numai.
- Sparanghel, Mangold, Kale, varza creata, avocado.
- Zucchini si dovlecei, castraveti
- Rosii, vinete, ardei gras, praz, usturoi, ceapa
- Piept de curcan (150 de grame de piept de curcan are doar 3 g de grasime, which is awesome daca ma intrebati pe mine!!!)
- Piept de pui fara grasime.
Chiar avem destule optiuni daca vrem sa o lasam mai moale cu grasimea si cu glucidele. Evident ca evitam cel mai mult grasimile saturate si le alegem pe cele sanatoase (peste, avocado, ulei de masline samd).
Si evident ca evitam glucidele simple si le alegem cu precadere pe cele complexe, cunoscute si ca fiind glucide amidonoase: cartofi simpli, cartofi dulci, cereale, leguminoase, banane putin coapte samd.
Glucidele simple sunt zaharul, miere, geamul, dulceata, dulciurile. Aici discutam despre calorii multe si nutrienti putini sau deloc. Deci nu avem nimic de castigat dintr-un baton dulce, poate doar putina placere pe moment si apoi o gramada de munca de tras pe termen lung.
Sa avem succes in tot ce facem si multa sanatate!