Daca m-ar fi intrebat cineva daca stiu cum se face dulceata de ardei iute acum 3 ani, probabil ca as fi ras pentru ca nici nu stiam ca exista asa ceva. Insa lucrurile s-au schimbat cand eram in vacanta la rudele mamei, din partea Moldovei, undeva langa Targul Neamt, in satul in care s-a nascut, Țolici. Am fost pusi la masa si ni s-a servit o sumedenie de mancaruri bune, ca in Moldova, totul incepand cu bors acru, mancarea mea preferata. Insa punctul culminant al mesei a fost un borcan de dulceata de care am simtit ca nu o sa ma mai despart din acel moment.
Si am avut dreptate, caci din acel an fac dulceata de ardei iute in mod constant, in fiecare toamna. Este o bucurie nespusa sa prepar dulceata de ardei iute la foc mic, cu rabdare, sa vad borcanele pline ochi cum stau frumusele in raftul camarei mele, sa le ofer cadou celor dragi mie. Caci un borcan de dulceata de ardei iute este o adevarata binecuvantare in casa, pe orice masa. Ardeiul iute este bogat in antioxidanti, este benefic si pentru sanatatea inimii, pentru metabolism, pentru circulatia sangelui si nu numai. Nu exageram cu el, il consumam cu moderatie.
Haideti sa vedem si ce ingrediente sunt necesare pentru a pregati cea mai buna dulceata de ardei iute din lume, asa cum o prepara matusa mea din Țolici:
- 2 kg de ardei gras kapia sau ardei gras rosu sau gogosari
- 10 ardei iuti rosii sau de orice culoare
- 2 kg de zahar
- 200 grame ghimbir curatat si tocat marunt
Modul de pregatire este super simplu pentru o minunata dulceata de ardei iute:
- Tocam toate ingredientele si le punem la foc mic impreuna cu zaharul.
- Legumele incep sa fiarba si le lasam la foc mediu timp de 1 ora minim.
- Stingem focul, lasam ardeii si ghimbirul sa se raceasca macar partial.
- Bagam blenderul vertical in oala de dulceata si mixam totul pana cand obtinem o pasta cremoasa.
- Dam focul inapoi la dulceata si o lasam sa dea un clocot de 5 minute.
- Stingem focul si incepem sa turnam dulceata in borcane pe care le inchidem bine de tot imediat.
- Borcanele se dau la rece, la racoare, la loc intunecat, pe balcon, in camara, in pivnita 🙂
Dulceata de ardei iute se foloseste peste orice legume, in sosul pentru spaghete, in tocanite, in ostropel, langa gratarul de legume si orice alta combinatie doriti.
Dulceata de ardei iute cu ghimbir este o inventie la care puteti sa renuntati daca nu va place ghimbirul. Pastrati dulceata de ardei iute simpla si nu pierdeti nimic. Ghimbirul este sanatos si el, este iute si aromat dar trebuie sa va placa pentru a-l folosi. Altfel, nu are rost.
Va salut cu drag si va doresc multa sanatate!