Dragilor, noi nu ne luptam cu kilogramele in plus. Le lasam sa plece din viata noastra fara nicio lupta crancena, fara sa ne stresam si sa ne enervam. Asa cum au venit, asa se vor duce.
Cred ca stresul asociat cu ideea ca trebuie sa slabesti este uneori prea mare pentru multa lume. Asa ca sa fim mai relaxati, sa avem rabdare sa vedem rezultatele dorite si sa avem incredere ca vom reusi.
Va ofer 10 idei utile pentru mine cand slabesc:
Salate rapide si simple
Ca sa slabesc, eu am nevoie de salate foarte bune, cu putine calorii, cu putin ulei, gustoase, simple si rapide. Nu e nevoie de ingrediente exotice sau scumpe. Ma descurc si cu salata verde si ceapa verde. Vad eu ce proteine pot adauga in salata ca sa tina de foame.
Smoothie-uri hranitoare
Fructe de padure, iaurt, lapte, verdeturi diverse, suc de lamaie, ghimbir, iata cateva dintre ingredientele care se pot folosi in anumite combinatii astfel incat sa obtinem ceva bun, delicios si hranitor. Controlez numarul de calorii prin ingredientele pe care le adaug. Daca vreau grasimi putine, folosesc lapte vegetal facut in casa. Daca vreau indice glicemic redus, folosesc frunze de spanac si ghimbir. Fiecare ingredient executa o anumita operatiune. Ca in matematica ????
Gătitul la cuptor
Daca vreau sa slabesc, ascund tigaia de prajit. Si nu cumpar ulei de floarea soarelui, caci de obicei pe acesta il folosesc la prajit. In schimb, iau un ulei de masline cu care stiu ca voi lucra doar pentru a face salate sau pentru legumele la cuptor. Cand gatim la cuptor, situatia se schimba mult fata de atunci cand prajim in ulei. Evident. Este o schimbare care face diferente uriase pentru silueta mea.
Carbohidrați sanatosi
Aici discutam despre legume, leguminoase, fructe, verdeturi, cereale integrale si pseudocereale. Folosesc linte verde aproape saptamanal, linte rosie la fel de des, mazare, fasole verde, legume diverse si tot ce se poate ca sa imi iau portia de carbohidrati ca mai apoi sa nu ravnesc la dulciuri.
Pofta de dulciuri se anuleaza in cazul meu cu o portie de carbohidrati sanatosi mancata din timp. Adica la fiecare masa am o portie de carbohidrati. Daca nu am timp sa imi fac o salata, mananc o rosie si un castravete, spalate si taiate pe jumatate, alaturi de orice garnitura.
Gustari sanatoase
Nu cumpar gustari pentru ca nu sunt toate sanatoase si costa mult. Asa ca imi fac eu o gustare acasa. Aleg ceva cu fibre sau cu proteine. O branza de vaci este o gustare sanatoasa. Si un mar rosu poate fi o gustare. Si un cub de ciocolata neagra este tot gustare pentru mine.
Gatesc cu ulei bun si putin
Cand nu prajesti, e super ok pentru silueta dar si pentru buget. Am o sticla de ulei de masline de care trag de mai mult de o luna de zile si vreau sa ma mai tina inca o luna cel putin. Evident ca pun extrem de putin ulei peste salate si la fel si cand fac o ciorba, la final. Adaug 2 linguri de ulei pentru grasimi sanatoase. Mai pun ulei si peste legumele sotate sau la cuptor.
Porții mici, mestec bine, mananc in liniste
Imi fac portiile mai mici ca inainte. Nu mai mananc la fel cum mancam la 20 de ani. Portiile sunt mai bine controlate, imi dau mai mult timp pentru masa, incerc sa nu mai sar peste mese si sa mananc in liniste, nu pe fuga. Evident ca nu am o ora intreaga sa mananc dar incerc macar 15 minute sa fiu sigura ca pot sa stau la masa.
Apa suficienta
Beau apa suficienta fiindca lipsa hidratarii pentru organismul care are nevoie sa slabeasca este ca o frana de mana pentru o masina care vrea sa avanseze si nu are cum. Nu ai cum sa fii sanatos daca nu bei suficienta apa. Iar eu nu sunt adepta sucurile de niciun fel. Ceai, cafea, apa, apa cu lamaie proaspata, acestea sunt ok pentru mine.
Planific mesele cat mai des
Incerc sa imi pun in aplicatiile de calorii mesele pe toata saptamana, sa imi dau seama incotro merg si unde este loc sa imi pun bugetul de calorii in mod corect. E greu sa mananci mereu 100% asa cum ai planificat dar cred ca intr-o buna zi o sa imi iasa si mie la dunga. Pana atunci, fac o planificare si incerc sa ma tin de ea cat mai mult cu putinta.
Cronometer este aplicatia pe care eu o folosesc si este gratuita. Introduc alimentele pe care le consum si imi calculez caloriile. Vad cu ocazia asta si ce proteine consum, cate grasimi am in meniu, ce vitamine si minerale aduc prin alimentatie samd.
Deserturi sanatoase
As vrea sa va dau idei de deserturi sanatoase si sincer chiar exista. Dar nici nu vreau sa va spun minciuni. Caci nu imi sta in fire. Deci e normal sa stiti ca si eu mananc eclere si tort, amandine si prajituri ambalate, cozonac de la market, napolitane si alte deserturi.
Evident ca in cea mai mare parte a timpului fac deserturi acasa. O clatita cu putin gem de afine este divina si e un desert bun. E sanatos daca facem clatitele clasic, asa cum se fac ele si daca gemul e si el natural. Nu punem o lingura mare de gem, ci o lingurita mica. O sa vedeti ca tot delicioasa ramane clatita si cu mai putin gem.
Concluzie:
Slabim sanatos prin pasi mici, prin decizii care aparent nu cantaresc mult dar au impact mare. Sa faci o salata cu 4 linguri de ulei inseamna 480 de kcal doar din ulei! Sa pui o lingura de ulei inseamna 120 kcal. Diferenta de calorii este foarte mare si cred sincer ca uleiul nu face salata mai gustoasa. Cred ca ne-am obisnuit noi sa ne gandim ca mai mult ulei inseamna mai multa savoare. Dar nu este. Cred ca totul e in mintea noastra si aici e si cheia.
Nu uitati faptul ca orice dieta se alege corect impreuna cu medicul dvs. specialist. Informatiile prezentate de mine au caracter informativ si reprezinta experienta mea in procesul de slabire si de mentinere. Ce functioneaza pentru mine se poate dovedi ineficient sau putin eficient pentru o alta persoana. Consultati medicul inainte de a face orice modificare in dieta dvs.
Sanatate maxima si mult succes la retete culinare sanatoase si delicioase!
Cele mai noi retete de pe site>>>