Inainte de toate, sa nu uitam ca desi am trecut cu bine de inceputul diversificarii, inca mai avem nevoie de retete culinare potrivite pentru bebelusi.
Nutritionistii si medicii ne spun sa nu incepem sa ne aventuram prea mult, sa nu jonglam cu ingrediente noi, prea multe si introduse impreuna deodata sau in cantitati mari.
Va ofer 12 retete culinare pentru bebelusii de 6-9 luni, cu precizarea ca ingredientele trebuie sa fie introduse cu acordul pediatrilor.
Nu uitam ca inca nu avem voie sa dam bebelusilor miere, capsuni si alte ingrediente cu potential alergen. Sa ramanem la retete culinare simple, preparate in cantitati mici, nu incalzite de prea multe ori, nu congelate si nu cu arome artificiale si coloranti, potentiatori de aroma etc.
Atentie la bebelusii care au alergie la ou. Daca medicul v-a recomandat sa nu le dati oua sau doar albus, aveti mare grija la aceste aspecte. Eliminati oul din alimentatia celor mici.
Conform mai multor medici, galbenusul de ou se poate introduce de la aceasta varsta. Albusul de ou poate fi introdus de la varsta de 10-12 luni.
Iata cele 12 retete culinare pentru bebelusi de 9-12 luni:
1. Supa de pui cu legume si taitei de casa
Iata una dintre cele mai bune retete culinare pentru bebelusi de 9-12 luni. Va recomand sa folositi pui de tara, in masura in care aveti. De asemenea, va recomand sa faceti taitei de casa. Nu o sa regretati.
Taitei de casa: Intr-un bol se bate doar galbenusul, fara albus. Se amesteca faina, sare si o lingura de ulei de floarea soarelui pana cand iese o coca modelabila. O intindeti pe blat cu facaletul si apoi taiati pe lung taitei frumosi. Se pun la fiert in apa multa si la foc mic. Cand sunt fierti, se scot, se clatesc cu apa rece si apoi se adauga in supa deja fiarta.
Supa de pui cu legume se prepara simplu si rapid. Fierbeti puiul 15 minute si apoi adaugati in oala, morcovi, o bucata mica de telina, o bucata de pastarnac. Dupa inca 15 minute de fiert la foc mediu adaugati si un cartof. La final, adaugati taiteii si patrunjelul. Asta e tot! Simplu si gustos!
2. Ciorba de perisoare cu legume si bors de casa
Si aceasta reteta culinara pentru bebelusi este potrivita in masura in care folosim carne de tara, piept de pui. Folosim doar bors de casa pentru ca cel din comert poate contine sare de lamaie si atunci va irita stomacul bebelusului. Folosim legume de tara, nu din import si orezul pentru perisoare trebuie spalat si respalat pana cand apa din castron ramane clara.
Ciorba de perisoare pentru bebelusi se prepara simplu. Legumele (morcov, telina, pastarnac) se taie cubulete mici, foarte mici. Perisoarele se fac separat. Carnea tocata marunt se amesteca cu un galbenus si cu orezul lasat la inmuiat. Rezulta o pasta pe care o portionam cu lingurita si facem gramajoare pe care le rostogolim intr-o oala cu apa fiarta. Apa trebuie sa fiarba la foc mic, sa nu rascoleasca perisoarele. Vrem sa ramana cat se poate de frumoase.
Legumele vor fierbe intr-o oala cu apa, cu un praf de sare si separat, in alta oala, fierb perisoarele. In a treia oala vom fierbe separat borsul de casa cu un praf de sare. Cand perisoarele sunt gata, se vor adauga in oala cu legume, la fiert. Se adauga si borsul si apoi patrunjel tocat marunt. Asta e tot. Simplu, nu foarte rapid, dar merita efortul!
3. Musaca de cartofi cu piept de pui si sos de rosii in ulei de masline
Discutam despre una dintre cele mai gustoase retete culinare pentru bebelusi si copii. Se prepara foarte simplu si nu ne ia decat 45 de minute pana la final.
In cateva cuvinte, simplu si la obiect: cartofii se fierb si apoi se piseaza marunt, ca pe piure. Pieptul pe pui se toaca marunt si apoi se fierbe in 2 linguri de ulei de masline si jumatate de cana de apa, intr-o oala. Se amesteca in mod continuu si apoi se adauga 10 linguri de sos de rosii sau rosii pasate. Se fierbe pana cand carnea este gata.
Intr-o oala incapatoare, se aseaza un strat de puree si apoi unul de sos de rosii si carne, se adauga din nou puree si apoi sos de rosii si carne. Oala se da la cuptor, la foc mediu, pana cand este gata.
4. Legume la cuptor cu friptura de vita
Alegem o bucata frumoasa de vita si o lasam la marinat in ulei de masline si putina sare. Intr-un vas de ceramica sau de sticla, punem la cuptor vita, cartofi taiati jumatati, morcovi taiati rondele, un dovlecel taiat sferturi. Adaugam cateva linguri de ulei de floarea soarelui, sare si ierburi aromatice. Totul va fi gata in 45 de minute maxim. O cina geniala, sanatoasa si puternic nutritiva.
5. Peste la cuptor cu piure de cartofi
Pestele la cuptor se face deosebit de repede, este sanatos si aduce un aport mare de vitamine si minerale. Cred ca un peste bine ales poate sa bata orice friptura de porc, vita, pui sau curcan.
Prefer baby hering, somon sau sprot. Sprotul este deosebit de gustos, mai ales daca il preparam corect. Eu il spal, il curat de interior. Il asez unul langa altul intr-un vas de sticla. Adaug o cana de apa, un praf de sare, ierburi aromatice si 3 linguri de ulei de floarea soarelui. Las la cuptor maxim 35 de minute, daca focul este super mic.
Separat, fierb cartofii in apa cu sare. Pasez bine totul si rezulta un puree genial, in care mai adaug o lingurita de unt. Pestele se serveste langa piure si impreuna fac o combinatie mortal de delicioasa. Nu mai pun la socoteala ca este o cina sanatoasa si nu una grea. Pestele se digera repede iar cartoful este delicios pentru orice bebelus.
6. Spaghete cu sos
Nu recomand ciupercile la aceasta varsta, asa ca spaghetele cu sos se fac in mod normal cu piept de pui tocat marunt si masline taiate microscopic. Spaghetele se fierb pana cand se inmoaie si apoi se lasa in apa rece ca sa prinda consistenta ferma.
Separat, intr-o oala sau tigaie, pieptul de pui tocat marunt se innabusa in 3 linguri de ulei de floarea soarelui si jumatate de pahar de apa. Se adauga un praf de sare si se amesteca in mod continuu pana cand puiul este gata. Adaugam sos de rosii si amestecam impreuna cu inca jumatate de cana de apa. Fierbem la foc mic pana cand scade si rezulta o pasta suculenta. Totul se adauga peste spaghetele bine scurse de apa. Se servesc si fara masline daca bebelusul nu le prefera in mod special. Daca ii plac, acestea se adauga in sosul de rosii, la fiert impreuna cu pieptul de pui tocat marunt.
7. Fritata de ou cu legume la cuptor
Este un fel de omleta dar mai usoara, mai putin grea. Se bat ouale bine de tot, doar galbenusurile si se amesteca intr-un bol cu broccoli taiat super marunt, ardei gras rosu tocat marunt si un praf de sare. Intr-un vas de sticla sau de ceramica, turnam acest amestec. Bagam totul la cuptor la foc mic, 15-25 de minute pana cand omleta este gata. Optional, puteti include bucati mici de piept de pui deja fiert, cubulete de vita deja fierte, branza sau cascaval. Un deliciu! Si se prepara in maxim 30 de minute.
Daca medicii v-au recomandat sa le dati si albus de ou, puteti prepara fritata cu albusuri, nu doar cu galbenusuri.
8. Briose din broccoli, ou si branza de vaci
Daca aveti forme de briose, puteti foarte usor sa preparati un pranz/ cina exceptional de repede. Galbenusurile se bat bine si se amesteca intr-un bol impreuna cu o lingura de ulei de floarea soarelui ( extravirgin, daca aveti). Se adauga broccoli tocat marunt, branza de vaci si un praf de sare. Amestecul se pune in formele de briose. Totul se da la cuptor pentru 20 de minute, la foc mic. Briosele se lasa la racit si apoi se servesc. Sunt delicioase si sanatoase, adevarate bombe nutritive 🙂
9. Macaroane cu branza si oua de tara
Daca aveti branza si oua de tara, sunteti mamici fericite, mai mult ca sigur. Sunt doua dintre cele mai importante surse de proteine pentru copii si pentru noi, evident. Asadar, ajuta la formarea si dezvoltarea creierului, oaselor, muschilor, a sistemului cardiovascular, a sistemului digestiv si nu numai. Fara proteine, nu se poate.
Macaroanele se fierb in apa cu un praf de sare. Se scot cand sunt fierte si se lasa la racit. Separat, intr-un vas de ceramica, se bat galbenurile de la 2 oua, branza telemea sau branza de vaci nesarata (dupa preferinte). Se adauga 3 linguri de ulei de floarea soarelui sau 2 lingurite de unt. Se adauga macaroanele si se amesteca bine de tot. Vasul se da la cuptor la foc mediu si in 20-25 de minute (in functie de cat de tare arde cuptorul vostru), ar trebui sa fie gata.
Cred ca este una dintre cele mai gustoase, simple si sanatoase retete culinare pentru bebelusi de 9-12 luni. Cand fiica mea era mica, o preparam in fiecare saptamana 🙂
10. Supa crema de … orice va doriti 🙂
Nu o sa va scriu aici 299 de retete de supe creme fiindca majoritatea se prepara cam la fel. Depinde de legume aveti in frigider si ce anume vreti sa combinati. In principiu, cele mai faimoase supe creme sunt cele de broccoli, dovlecei, dovleac (bostan de placinta), cartofi samd.
Supele crema se prepara simplu si reprezinta o alegere exceptionala pentru bebelusi. Albitura fierbe prima (radacinoase, telina, pastarnac, radacina de patrunjel samd). Morcovii vin pe locul doi. Cartoful, broccoli pe locul 3. Ardeiul gras pe locul 4. Cam acesta este timpul de fierbere pentru legume.
Adaugati-le sare dupa gust, ulei de floarea soarelui extravirgin (10 lei litrul la plafar), plante aromatice si verdeata proaspata. Totul se blenduieste si se serveste in portii micute, mai ales daca am combinat mai multe legume.
Combinatii reusite de supe creme pentru bebelusi:
– supa crema de broccoli cu cartof
– supa crema de cartofi dulci cu dovlecei
– supa crema de dovleac placintar cu cartof si pastarnac
– supa crema de dovlecei cu morcov si fasole verde
– supa crema de cartofi albi, piept de pui si usturoi (aceasta reteta a fost preferata fiicei mele 🙂 )
– supa crema de spanac si dovlecel
– supa crema de cartof alb, spanac si morcov
– supa crema de fasole galbena si morcov
– supa crema de mazare si morcov
Atentie! Oriunde aveti ceva ce fermenteaza, acid sau care baloneaza, adaugati morcov, pentru ca neutralizeaza optim. Asa ca la un puree de fasole verde merge de minune morcovul, nu cartoful! Si daca dati suc de citrice bebelusului, nu uitati sa adaugati in suc si putina zeama de morcov. Nu va avea probleme cu stomacul, nu va avea iritatie la fundulet (din cauza pH-ului care devine acid) samd.
11. Orez cu legume
Daca ar fi sa aleg cea mai iubita mancare a fiicei mele, sigur ar fi orezul cu legume. Orezul se spala bine si se fierbe pe foc sau la cuptor, impreuna cu apa, zeama de supa, legume proaspete si verdeata.
Combinatii reusite de orez pentru bebelusi:
– orez cu broccoli
– orez cu morcov si dovlecel
– orez cu pastai de fasole verde
– orez cu ardei gras rosu
– orez cu pastai de fasole galbena
– orez cu porumb si morcov
– orez cu mazare 🙂
12. Cartofi copti cu branza de vaci
Cartofii se taie cuburi si se aseaza intr-un vas de sticla sau de ceramica. Se adauga o cana de apa, 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui, sare si patrunjel. Se da totul la cuptor si daca este nevoie, se mai adauga apa. Vrem ca la final, in vas sa rezulte si un sos gustos, langa cartofii copti.
Branza se vaci se amesteca intr-un bol cu 2-3 linguri de iaurt sau chefir. Acest sos se asezoneaza cu un praf de sare. Pe o farfurie larga se adauga cartofi copti in centru si de jur imprejur acest sos de branza de vaci. Este ceva miraculos, va spun sincer.
Pofta mare!