Dragilor, stiti ca o mare parte din retetele de pe acest blog sunt retete culinare asiatice. Si va spun sincer ca mai des mananc mancare asiatica decat mancare traditional romaneasca. Nu as putea sa va spun de ce anume caci nici eu nu stiu ce anume ma atrage asa de tare in aceasta directie. Dar va pot spune ca ambii mei copii au preluat aceasta preferinta pentru mancarea asiatica. Asa ca la noi acasa daca se da drumul la plita, de obicei se face ceva asiatic.
Si cand spun asiatic, ma refer la chinezesc, coreean, vietnamez, japonez, thailandez, turcesc si nu numai. Iubim mancarea asiatica in toate aromele ei posibile.
Astazi va ofer o reteta rapida si simpla de tot de wok de ciuperci cu legume in toate culorile.
Va las mai jos lista de ingrediente necesare:
- 300 de grame de ciuperci Shiitake deja hidratate
- 1 ardei gras verde
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras portocaliu sau galben
- 2 fire de ceapa verde
- 2 catei de usturoi
- un pic de ghimbir proaspat sau pudra
- 8 linguri de sos de soia
- 5 Chinese spices – condiment specific asiatic (piper, cuisoare, scortisoara, anason, fenicul)
- 5 linguri de ulei de calitate, de floarea soarelui, de masline sau de susan!


Aici, mai jos, vedeti legumele taiate grosier, gata sa fie adaugate peste ciupercile pregatite corespunzator termic.

Aici, mai jos, puteti vedea ciupercile Shiitake lasate la inmuiat, stoarse si scurse bine de apa, gata sa fie puse in wok-ul incins, sa le preparam.



Modul de pregatire este foarte simplu, cam ca la toate mancarurile asiatice:
- Spalam ciupercile shiitake si le lasam la hidratat in apa multa. Eu le cumpar mereu uscate, asa ca le las la umflat cam 2 ore, atat e necesar. Le clatesc in mai multe ape in acest timp si le tot pun inapoi in bolul cu multa apa, sa aiba de unde sa se hidrateze.
- Scurg bine ciupercile shiitake lasate la umflat, deja acum sunt ca niste bureti pufosi. Le storc de apa si le apoi le tai in jumatate sau pe sfert.
- Arunc ciupercile shiitake intr-un wok mare si pun uleiul. Focul sa fie mediu si lasam ciupercile sa sfaraie cam 15 – 20 de minute impreuna cu uleiul. Mai completam apoi cu o ceasca de apa si le lasam sa fiarba bine inca 15 minute.
- Cand ciupercile sunt gata si apa s-a evaporat, punem toate legumele tocate grosier + ghimbirul proaspat tocat marunt. Focul sa fie mare. Le tragem la tigaie rapid, folosindu-ne de o lingura mare de lemn. Cu aceasta lingura vom plimba legumele intr-o miscare du-te-vino pana cand tigaia incinsa atinge bine toate legumele. Procesul dureaza maxim 3-4 minute.
- Stingem focul si adaugam sos de soia, 5 Chinese spices (eventual si ghimbir pudra daca nu am avut ghimbir proaspat) si servim!
Stiu ca legumele inca sunt semi-crocante si asa si trebuie. Nu vrem sa facem tocanita, ci mancare asiatica. Si o sa vedeti peste tot ca mancarea asiatica trebuie sa aiba legume mereu, in cantitate buna. Deci nu se zgarcesc cu legumele.
Si vreau sa retineti ceva super important. Ciupercile sa fie scazute bine de tot, minim 30 de minute, ca sa nu mancam ciuperci nepreparate termic corespunzator. Potriviti focul de asa natura incat ciupercile sa fie bine facute. Si cand puneti legumele peste ciuperci, ciupercile sa fie pregatite complet!
Tineti cont ca dupa ce adaugati legumele, mai lasati wok-ul pe foc maxim 3-4 minute. Deci nu va bazati ca se fac ciupercile dupa ce adaugati legumele!
Daca nu aveti 5 Chinese spices, sa stiti ca se gaseste la magazinele cu specific asiatic si costa foarte putin. Daca nu aveti in preajma dvs. magazin asiatic, doar combinati cele 5 condimente care compun 5 Chinese Spices si o sa fie bine si asa. Eu nu aveam intr-un timp de unde sa cumpar si mi-am facut acasa singura un astfel de borcan. Miroase divin si contine multi antioxidanti pretiosi pentru sanatatea noastra.
Va imbratisez cu mult drag si va doresc sanatate maxima!
Va invit sa mai descoperiti si alte retete culinare sanatoase, mancare sanatoasa pregatita acasa:
Descoperiti: Retete vegetariene | Retete mediteraneene | Salate delicioase | Mancare asiatica | Mancare de post


