Da, facem cure de tot felul pentru ca nu avem acces la toate alimentele tot timpul anului. Cand le prindem in sezon, le consumam cu interes major. Eu fac cure cu zmeura cand e vremea lor. Fac si cura cu prune cand sunt in sezon, la fel cum fac o cura anuala cu afine, coacaze, cirese amare si tot felul de alte fructe. Si trebuie sa recunosc faptul ca prefer fructele rosii, cele mai rosii, cele care pateaza, negre, violet. Acestea sunt cele mai bogate in antociani – antioxidanti care ajuta la lupta impotriva imbatranirii, stresului oxidativ, colesterolului, obezitatii, cancerului si nu numai.
Fructele care mie imi plac cel mai mult, si care sunt si cele mai bogate in antioxidanti nu trebuie sa fie consumate decat cu moderatie. Stim faptul ca au fructoza si asta inseamna ca unele persoane au voie sa le consume intr-o cantitate mai mare si altii in cantitati mai mici. Deci, cine stie ca are limita la fructe, mare atentie la cantitate. Persoanele cu diabet au nevoie de dieta de la medicul diabetolog si de cantitati exacte la fructele permise.
Fructele bogate in antioxidanti pe care eu le consum des:
- Coacaze rosii
- Mure
- Zmeura
- Afine
- Cirese galbene si cirese rosii dulci
- Cirese negre, amare, cele care pateaza cel mai mult
- Grepfruit
- Capsuni
- Rodii
- Visine
Coacaze rosii. Se gasesc rar, vara, sunt demential de gustoase, dulci, acrisoare, aromate. Sunt o explozie de antioxidanti.
Cirese galbene delicioase, bogate in antioxidanti. Sunt mai putin dulci si atunci mananc mai multe.
Cirese negre, amare, cum avea bunica mea in curte, in Moldova. Sunt cele care pateaza imediat si foarte tare. Le consum vara minim de 2-3 ori pana cand dispar.
Zmeura delicioasa, pe care o pun si la congelator, o fac sirop, gem, zmeurata 🙂
Capsuni delicioase din care fac o cura cand sunt in sezon si apoi le consum in stare congelata sau sub forma de sirop, gem.
Rodii delicioase pe care le consum in stare cruda dar si sub forma de melasa, sirop de rodii, pe care il adaug in salata. Siropul de rodii se gaseste la magazine cu specific arabesc, turcesc, libanez.
Afine delicioase si bogate in antioxidanti. Uneori le gasesc si la punga congelata si sunt chiar bune. Le pun in smoothie-uri, le pisez in terciul de ovaz etc.
Grepfruit-ul este minunat si este bun si in dieta. Eu il consum foarte des, minim 1 grepfruit la 2 saptamani.
Cirese dulci si cirese negre, cele mai bogate in antioxidanti.
Visine delicioase, extrem de bogate in antioxidanti.
Ar mai fi si alte fructe, desigur. Sa nu uitam de agrise, de aronia, de acai, de mere rosii, de mere bot de iepure, de coarne, de merisoare, de prune, de fragute, de mure si de tot felul de alte fructe care aduc aport mare de antioxidanti.
Dragilor, va invit sa mancati constient. Asta inseamna ca atunci cand puneti un ingredient in farfurie, sa stiti ce face el pentru organismul dvs. Adica sa va ganditi la acele calitati ale ingredientelor cand le consumati. Cred cu tarie ca atunci cand suntem constienti de ce bunatati mancam, ele au efecte minunate pentru sanatatea noastra.
Va salut cu drag si va invit sa ma urmariti pentru si mai multa inspiratie care e menita sa schimbe mindset-uri in bine 🙂 Sa mancam sanatos pentru sanatatea noastra si pentru ca suntem modele pentru cei din jurul nostru.
Nu uitati faptul ca orice dieta se alege corect impreuna cu medicul dvs. specialist. Informatiile prezentate de mine au caracter informativ si reprezinta experienta mea in procesul de slabire si de mentinere. Ce functioneaza pentru mine se poate dovedi ineficient sau putin eficient pentru o alta persoana. Consultati medicul inainte de a face orice modificare in dieta dvs.
Sanatate maxima si mult succes la retete culinare sanatoase si delicioase!
Cele mai noi retete de pe site>>>