Funghi porcini sunt ciuperci care te duc cu gandul la Italia. Se gasesc in Italia dar si in Romania, apropo de ideea de a folosi in bucatarie ciupercile gasite in padurile din apropierea casei. Discutam de curand cu o prietena care gaseste mereu ciuperci in padurea de langa casa si la un moment dat a stat de vorba cu un bucatar care i-a confirmat ca unele dintre ele sunt funghi porcini 100%.
Cine nu are padure langa casa, poate sa le cumpere de la magazinele cu specific italienesc. Funghi porcini se gasesc in stare deshidratata sau congelata. Eu am cumparat 2 pungi de funghi porcini deshidratate si le-am lasat la hidratat, in apa rece. S-au umflat, si-au dublat volumul si au inceput sa miroasa ca padurea dupa ploaie 🙂 Adica divin.
Iata ce ingrediente am folosit eu pentru un risotto italienesc cu funghi porcini, 2 portii mari de adult:
- 50 grame funghi porcini deshidratate
- 500 grame champignon
- o cana de orez
- 2 cani de apa
- sare, piper
- 4 linguri ulei de masline
- o ceapa mica
- 2 catei de usturoi
- patrunjel proaspat
Mod de pregatire pentru cel mai bun risotto cu funghi porcini din lume:
- Funghi porcini se scot din pachet, se clatesc in mai multe ape si se lasa la hidratat minim 1-2 ore.
- Se soteaza ceapa tocata marunt cu usturoi pisat si cu ulei de masline intr-o tigaie buna pentru risotto, ideal una antiaderenta.
- Adaugam imediat funghi porcini si ii lasam sa sfaraie putin impreuna cu ceapa si cu usturoiul. Adaugam o cana de apa ca sa stingem totul si lasam focul mic vreo 15 minute.
- Adaugam ciupercile champignon spalate si tocate grosier si le lasam sa scada vreo 25 de minute.
- Adaugam apoi orezul si apa si lasam totul sa scada. Amestecam din cand in cand. Vrem ca orezul sa se patrunda si sa se formeze un pilaf cremos. Risotto este total in sensul opus fata de orezul asiatic bob cu bob.
- Cand orezul este pufos, risotto este gata si adaugam patrunjel verde tocat marunt. Nu uitam sa amestecam in mod constant in orez.
- Servim cu un pahar de vin alaturi, indiferent ce culoare, indiferent daca e sec sau demidulce.
Risotto este un pilaf cremos. Se poate imbogati cu parmezan, cu pecorino, cu branza tare si maturata sau poate fi lasat asa cum este, doar cu ulei de masline, sare, piper, un catel de usturoi. Risotto merge de minune si cu patrunjel si rosii, o alta combinatie mortala, specific italiana.
Promit sa mai revin cu retete italiene cat de curand fiindca sunt absolut minunate si cred ca sunt si super sanatoase. Italienii nu se dau in vant dupa mancare procesata, ei fiind foarte pasionati de mancarea facuta in casa din alimente integrale, naturale, crescute cat mai bio cu putinta 🙂
Sanatate maxima si mult succes la retete culinare delicioase si sanatoase!
Va invit sa mai descoperiti si alte retete culinare sanatoase, mancare sanatoasa pregatita acasa:
Descoperiti: Retete vegetariene | Retete mediteraneene | Salate delicioase | Mancare asiatica | Mancare de post