Sumacul este o pudra rosie pe care o folosim in numeroase salate. Sumacul este un condiment de origine orientala, din Siria, Iran, Turcia, Israel si nu numai. In tarile arabice si in Israel se foloseste sumacul cel mai des. Eu il cumpar de la magazinul turcesc de langa casa mea si il folosesc super des.
Aflam astazi ce este sumacul, de ce este atat de valoros si cat de bine se potriveste in anumite retete culinare.
Sumacul este o pudra extrasa dintr-o planta care se mai gaseste si sub numele de otetar 🙂 Dar atentie ca nu toate speciile sunt comestibile. Veti gasi pomisori de otetar si in Romania, insa sumacul se obtine doar dintr-un anumit soi.
Sumacul are calorii foarte putine si se foloseste in cantitati mici, exemplu un varf de cutit, 1/4 lingurita de sumac 🙂 Sumacul se foloseste de obicei in cantitate mica, cat apuci cu varfurile degetelor 🙂
Sumacul este super pretios pentru ca este in topul celor mai bogate alimente in antioxidanti. Scorul ORAC masoara puterea de antioxidare a tuturor alimentelor din lume. Ei bine, sumacul se afla in top, printre cele mai puternice alimente cu efect antioxidant.
Va amintesc faptul ca antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi si curata organismul de toxinele produse de celulele moarte sau imbatranite. Acesta este doar inceputul. Antioxidantii sunt implicati in lupta impotriva multor boli si afectiuni, inclusiv cancer 🙂
Cum se foloseste sumacul? Ei bine, eu il adaug in salate si in sosuri si neaparat in humus! Sumacul are gust acrisor asa ca merge de minune in orice salata in care doriti sa aveti gust acru-proaspat. Mai jos este o poza cu salata de iaurt grecesc, castraveti, sumac, ulei de masline, un catel de usturoi pisat marunt, sare 🙂 Este o mancare orientala – mediteraneana extrem de gustoasa si foarte hranitoare.
Cat costa sumacul? Eu dau vreo 10-15 lei pe un plic de sumac din care folosesc un an intreg 🙂 Asa cum v-am mai spus la inceputul acestui articol, eu folosesc sumac de la un magazin turcesc si fac asta de vreo 12 ani 🙂 Sumacul lor este minunat. Evident ca daca as ajunge in Turcia, as lua sumac de la ei. Cred ca sumacul proaspat macinat este cel mai bogat in antioxidanti.
Atat pentru azi. Va salut cu drag si va doresc numai bine!
Tehnician Nutritionist | Licentiata in Jurnalism si Stiintele Comunicarii | Formator Autorizat | Blogger si Copywriter | Fotograf