Nutriție și rețete culinare sănătoase: Cum arată pachetul de prânz al unui nutriționist?

Cum arată farfuria perfectă? Cum arată prânzul cel mai sănătos din lume? Se prea poate sa fie cel de mai jos sau nu 🙂 De la om la om farfuria ideala difera.


Așa cum era de așteptat, nu există un răspuns universal valabil pentru această întrebare. Pentru un vegan farfuria ideală arată total altfel pentru cineva care este obișnuit să digere proteină animală.

Dar în esență prânzul perfect poate fi compus astfel:
– supă, ciorbă, supă-cremă de legume
– fel principal: legume + friptură, legume + salată, friptură + salată

Așa cum bine știți, deșertul nu este obligatoriu, ba chiar nici nu este necesar. Ce să mai ocolim subiectul… Desertul poate fi ocolit și evitat fără niciun fel de problema. Nu vom fi afectați deloc dacă după prânz nu lipim 2-3 clătite cu dulceață care să ne dea peste cap glicemia și să ne crească nivelul de trigliceride. Căci trigliceridele de aici cresc, din glucide simple prea multe.


Supa este un aliment ideal pentru prânz. Umple stomacul, are calorii puține și se digera foarte repede. Că să nu mai punem la socoteală faptul că în supă se regăsesc foarte multe legume și verdețuri, plus ulei de calitate superioară. (Bănuiesc și eu că folosiți 1-2 lingurițe de ulei de măsline adăugat la final, când supă este deja semi-răcită, nu clocotită, să nu omorâm antioxidanții).

Supa este un aliment perfect pentru cei aflați la dietă și pentru cei care vor să își păstreze silueta în condiții maxime. Supa este lăudată de cei mai mulți nutriționiști din lumea întreagă și chiar nu poți da greș cu o asemenea alegere pentru prânz.


Desigur, cine nu s-a săturat cu o simplă supă poate merge mai departe, către felul 1. Aici lucrurile sunt discutabile. Nu recomand carne cu cartofi, carne cu paine, carne cu orez si in niciun caz carne cu lactate!

Idei de prânz sănătos și corect:
– salată de orice fel + pui la cuptor/ pui la grătar
– legume la grătar + sos de orice fel (de iaurt, picant, de roșii, tzatziki șamd)
– garnitură (orez basmati, pilaf, cartofi la cuptor, piure, tocăniță, ostropel de ciuperci, mâncare mazăre, fasole scăzută șamd) + salată de orice fel

Cam așa se compune un prânz bun. Mai multe legume, verdețuri aromatice uscate sau proaspete, ulei virgin de măsline sau de floarea soarelui, de semințe de dovleac, de nuca. Musai să avem legume crude și verdețuri crude sub formă unei salate și legume sotate, scăzute la ceaun, făcute la cuptor, făcute pe grătar 🙂


Hai că se poate! Va spun eu că ies o sumedenie de idei de prânz sănătos și hrănitor din legume, verdețuri, uleiuri de calitate și puțină carne din când în când 🙂

Să aveți o zi frumoasă și o alimentație cât mai sănătoasă!

S-ar putea să-ți placă și...