Paste in 3 culori cu nuci Pecan, scortisoara si sirop de capsuni

Unele deserturi sunt mai originale decat restul :)))) Sunt deserturi banale si sunt deserturi geniale. Cel de azi cade in categoria deserturilor care te surprind in mod placut.

Pastele cu nuci sunt un desert vechi, din vremuri in care gospodinele nu aveau toate ingredientele necesare pentru creme, sufleuri si spume delicioase. Asa ca desertul era in mod obisnuit pe baza de fainoase si zahar. Familiile mai bogate foloseau nuca, familiile cu buget mai redus foloseau miere, zahar si pesmet. De scortisoara s-a aflat putin mai incolo caci scortisoara era scumpa si greu de procurat.

Astazi fierbem o portie mare de paste, adaugam nuca pisata marunt, miere si scortisoara si ne delectam cu un desert absolut minunat, care da dependenta. Pur si simplu nu te poti opri din el. Si daca aveti cumva alergie la nuci, nu uitati ca in loc de nuci puteti folosi pesmet. Gustul este cam acelasi. Fiica’mea este 100% sigura ca varianta cu pesmet este chiar mai gustoasa. Mie imi place varianta cu nuca.

Iata ingredientele necesare pentru a obtine acest desert sanatos:

  • 400 g paste
  • 200 g nuca macinata sau data pe razatoare
  • 4 linguri miere sau zahar sau sirop de zmeura, capsuni, afine etc.
  • 1 varf de lingura de scortisoara macinata
  • 2 linguri ulei de masline

Fierbem pastele al dente. Le scurgem. Adaugam uleiul peste ele ca sa nu se lipeasca deloc. Imediat adaugam nuca pisata si nuca intreaga, scortisoara si dulcele care va place (miere, zahar, sirop de fructe de padure, sirop de artar etc.). Asta e tot. Chiar atat de simplu, un desert sanatos si hranitor.

Nu am avut nuca clasica asa ca am folosit nuci pecan dar puteti folosi si caju, migdale si alune de padure. Chiar nu conteaza ce folositi in acest desert simplu si modest. Este un desert pe care il gasim si in istoria gospodinelor din Romania, in Italia, Grecia, Spania si nu numai. Cred ca mai multa lume si-a dat seama inca de mult timp ca fainoasele merg bine cu nuci si cu zahar. Este ca un fel de cozonac fara coacere, ca un fel de baklava, ca un fel de babka (cozonac evreiesc delicios)  mai simplu 🙂 Faina, nuca, zahar, scortisoara. Mai mult nici nu trebuie!

Sper sa va placa si sa va inspire!

S-ar putea să-ți placă și...