Portia corecta de paste pentru un adult este de 100 de grame. Pastele sunt cantarite in stare uscata, cand le scoateti din pachet, din punga. Deci atunci le cantarim. Si va asigur ca dupa ce sunt gatite, isi vor fi dublat volumul. Si adaugand si sosul, legumele, branza si alte ingrediente, veti pleca de la masa satui 🙂
Recomandarea nutritionistilor este sa folosim paste de grau dur, nu din faina alba (cele care se fac praf la fiert).
Haideti sa vedem ce se gaseste in 100 de grame de paste: 350 kcal – 12 grame de proteine – 65 de grame de carbohidrat. Observati ce cantitate mare de proteine avem? Suficient cat sa ne tina de foame 2-3 ore.
Iata si cele 7 retete cu paste sanatoase si delicioase:
Tortellini cu sos de rosii, spanac si parmezan. Este una dintre cele mai bune retete din lume, cu precizarea ca impresioneaza orice persoana aflata la voi la masa. Nu exista om pe pamant care sa nu iubeasca tortellini cu sos de rosii 🙂 Reteta pe larg aici.
Tagliatelle cu pesto si parmezan. De prima data cand am gustat paste cu pesto, m-am indragostit iremediabil de aceasta reteta. Este si una dintre cele mai simple retete din lume. Eu o prepar in 15 minute. Reteta explicata pe larg aici.
Paste arrabiata clasice 🙂 Este reteta originala italiana si noi am adoptat-o pentru ca ne-a cucerit total. Cine refuza o portie de paste arrabiata? Reteta pe larg aici.
Paste picante cu sos de rosii, ghimbir si cimbru uscat. Fierbem pastele si le lasam la scurs. Separat facem un sos de rosii in care adaugam catel de usturoi, ulei de masline, sare, ardei iute, ghimbir, verdeturi aromatice uscate. Pastele se combina cu sosul si la final adaugam cimbru uscat. Este o mancare super sanatoasa si delicioasa 🙂
Paste cu sos de rosii, ghimbir si patrunjel verde. In sosul de rosii adaugam ardei gras kapia, ceapa, usturoi, ghimbir, verdeturi uscate (oregano, cimbru, busuioc), ulei de masline. Sosul de rosii se combina cu pastele si apoi presaram patrunjel verde proaspat tocat peste tot preparatul.
Paste cu masline, verdeturi aromatice, ulei de masline, usturoi, chili. Fierbem pastele al dente. Separat combinam 5-6 linguri de ulei de masline cu usturoi pisat marunt, chili, oregano uscat, cimbru uscat, busuioc uscat, salvie, rozmarin samd. Sosul astfel obtinut se toarna peste pastele fierbinti, abia scoase din apa.
Paste cu nuci Pecan, scortisoara, zahar si nucsoara. Reteta este clasic italiana dar o avem si prin Romania, inclusiv in zone din Moldova. Pastele fierte cu nuci si zahar sunt un desert cu care multi din ziua de azi au crescut 🙂 Reteta aici.
Tagliatelle cu gem de afine si fistic. Iata alt desert italian pe care eu il ador si vi-l recomand. Va las reteta pe larg aici.
Sper sa va placa aceste retete cu paste sanatoase si delicioase. V-am mai spus si ma repet ca o baba surda. Pastele pot fi aliat de nadejde si in dieta, doar sa nu exageram cu portiile. Mancam si paste, dar cu masura si nu moare nimeni.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce va propuneti!