Mama a lucrat mult timp alaturi de o bucatareasa incredibila. Era o femeie care scotea mancaruri excelente, din ingrediente banale, simple, modeste. Era mancarea pe care voiai sa o gatesti la tine acasa si pe care te-ai fi bazat ca iti poate impresiona musafirii fara niciun dubiu. Asta daca ti-ar fi iesit asa cum ii iesea ei, de fiecare data perfecta!
Pastele arrabiata sunt probabil cele mai celebre si simple paste din lume. Zic si eu, nu stiu :)) Ideea este ca sunt paste cu sos de rosii si ardei iute. Asta este baza, fundatia. Apoi construim arome din busuioc, oregano, cimbru, usturoi, ulei de masline, sare. Asta e tot, dragilor!
Suna sofisticat, evident. Paste arrabiata 🙂 Dar nu este mare scofala.
Ingredientele necesare pentru Paste Arrabiata, 2 portii pentru 2 adulti flamanzi:
- 200 de grame de paste din grau dur
- 500 ml rosii pasate
- 3-4 linguri ulei de masline
- 2 catei de usturoi
- 1 sfert de ardei iute rosu, tocat marunt
- busuioc uscat, cimbru uscat, oregano uscat
- sare
- busuioc verde, pentru decor
- parmezan, optional
Cum pregatim cele mai gustoase paste arrabiata ever:
- Fierbem pastele al dente si pastram apa in care au fiert. Pastele se scurg de apa si nu se clatesc 🙂 Se lasa deoparte. Le vom folosi imediat.
- Rosiile pasate se pun intr-o tigaie incapatoare cu uleiul de masline, sarea, ardeiul iute tocat, usturoiul pisat marunt. Focul sa fie mic.
- Lasam rosiile pasate sa se incinga la foc MIC! Adaugam din cand in cand cate un sfert de polonic din apa in care au fiert pastele si amestecam din cand in cand.
- In sosul de rosii care fierbe la foc mic adaugam si oregano uscat, cimbru uscat, busuioc uscat. Este sfanta trinitate la italieni, pentru paste desavarsite :)) Nu glumesc.
- Sosul este gata cand apa a scazut si sosul este legat. La foc mic dureaza cam 10 – 15 minute sa fie gata sosul arrabiata.
- In sos trantim pastele fierte si amestecam frumos. Adaugam parmezan doar daca dorim si ne place si avem la indemana. Eu nu am niciodata pentru ca mi se pare prea scump si atunci prefer sa nu pun deloc sau sa pun orice branza am prin casa, inclusiv telemea de oaie. Iar rezultatul este incredibil!
Servim cu busuioc verde ornat, strecurat printre paste, pus pe margine, mai artistic sau mai putin artistic, cum va place. Nici nu conteaza prea mult fiindca nu mai sta nimeni sa miroasa busuiocul. Nici pastele nu le veti mesteca pe deplin fiindca sunt geniale. Probabil ca veti regreta ca ati fiert doar 200 de grame de paste si o sa ziceti: Ce a fost in mintea mea sa fierb asa putine? Poate lui iubi nu ii plac pastele asa mult si va pastreaza jumatate din portia lui…
Apropo, fiti italieni pana la capat daca tot ati inceput asa. Serviti un vin rosu alaturi de paste ca sa fie totul perfetto! Si daca aveti si o salata de rucola cu rosii si mozzarella, deja trecem la categoria de bucatari profesionisti 🙂
Sa aveti o seara minunata!