Fructele Goji sunt originare din Asia si sunt renumite pentru faptul ca ar detine cel mai inalt scor de antioxidanti din lume. Eu le cumpar foarte des si le folosesc de obicei la micul dejun. Sunt foarte gustoase, dulci, acrisoare, aromate. Nu sunt mai gustoase decat zmeura romaneasca dar uneori folosim goji pentru ca are aport mare de antioxidanti. Si acest lucru ne intereseaza enorm pentru ca fara antioxidanti inseamna ca ramanem fara protectie impotriva unei serii largi de toxine care stau in organism timp mai indelungat.
Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi, ajuta la prevenirea imbatranirii premature si au si rol in protectia impotriva mai multor forme de cancer.
Beneficiile fructelor Goji, conform HealthLine.com:
– previn imbatranirea prematura
– sustin sanatatea ficatului, rinichilor si plamanilor
– sustin sanatatea sistemului imunitar
– sustin vederea sanatoasa
– reduc inflamatia din organism
– lupta impotriva bolilor de inima, diabetului si a anumitor forme de cancer
Informatii nutritionale pentru 28 de grame de Goji:
– 100 de kcalorii
– 4 grame proteine
– 18 grame carbohidrati
– 3 grame fibre
– Fier, Vitamina A, Vitamina C, Vitamine din complexul B, Cupru, Fier, Mangan, Magneziu, Seleniu, Potasiu, Fosfor, Triptofan si nu numai.
Fructele Goji merg de minune in orice dieta, inclusiv in Keto sau in Low Carb. Nu sunt o bomba de glucide si vin in cantitati mici. Le putem incorpora in numeroase retete culinare super simple, de la salate de fructe, smoothie-uri, iaurturi cu fructe, nuci si seminte, negrese si prajituri tip pandispan, briose si nu numai.
Goji sunt absolut minunate dupa ce sunt lasate la inmuiat/hidratat in apa plata sau in iaurt. Sunt o minunata bomba de energie pozitiva si o pata de culoare in numeroase retete culinare. M-as feri sa le folosesc in deserturi care necesita coacere, tocmai ca sa nu le distrug antioxidantii pretiosi. Asa ca pentru mine, Goji merg de minune servite ca atare, dupa ce le-am hidratat suficient.
Cum se face hidratarea fructelor Goji? Le lasam intr-o cana de apa timp de 20-30 de minute si vom vedea ca isi tripleaza volumul. Devin moi si catifelate, usor de mestecat si foarte gustoase. Din acel rosu caramiziu de la inceput, in faza in care sunt uscate, ele devin de un rosu extrem de intens si cu o aroma care seamana cu gustul de coarne de padure.
Asadar, va recomand sa le incercati si sa vedeti daca vi se potrivesc. Nu sunt ieftine dar merita din plin decat sa dam banii pe un desert din comert, pe dulciuri aleatorii de la rafturile din hipermarket, pe sucuri acidulate. Goji sunt mai ieftine decat multe dintre prostioarele hipercalorice pe care le cumparam uneori fara sa ne gandim cat de scumpe sunt, nu doar financiar, ci si pentru sanatatea noastra.
Va salut cu drag si cu cele mai bune ganduri!
Va invit sa mai descoperiti si alte retete culinare sanatoase, mancare sanatoasa pregatita acasa:
Descoperiti: Retete vegetariene | Retete mediteraneene | Salate delicioase | Mancare asiatica | Mancare de post