Carbohidratii buni VS Carbohidratii rai. Iata o discutie interminabila si ma bucur ca este acum in atentia noastra. De ce? Pentru ca daca stii sa alegi carbohidratii buni si sa ii tii departe pe cei rai, vei ajuta procesul de preventie a diabetul pe termen lung si vei reusi sa scapi mai usor de kilogramele in exces. Evitarea carbohidratilor rai si mutarea accentului pe carbohidratii sanatosi au efecte wow asupra organismului nostru. In principiu, indiferent de zestrea noastra genetica ajuta enorm sa avem o alimentatie sanatoasa si echilibrata.
Low carb, slow carb, keto, paleo, dieta mediteraneana, dieta alcalina si dieta cu indice glicemic redus sunt doar cateva exemple de diete care pun accent pe carbohidrati buni.
Ca sa intelegem care sunt carbohidratii buni si care sunt cei rai, iata lista de carbohidrati buni si lista de carbohidrati rai:
Carbohidratii buni: legume, verdeturi, fructe, nuci, seminte, leguminoase, cereale integrale, paste de grau integral sau grau dur, orez integral si salbatic, paine integrala, crucifere, cartofi clasici si cartofi dulci etc.
Carbohidratii rai: sucuri carbogazoase, dulciuri, patiserie, zahar, paine alba, paste din faina alba, orez alb, sucuri de fructe, fast-food, bomboane, cartofi prajiti, chipsuri, inghetata, ciocolata dulce etc.
Ca sa largim si mai detaliat lista de carbohidrati buni, iata lista mea cu 80 de carbohidrati sanatosi:
- cartofi
- cartofi dulci si violet
- dovlecei
- rosii
- ardei gras
- broccoli
- zucchini
- castraveti
- rucola
- patrunjel
- vinete
- valeriana
- fenicul
- ghimbir
- linte rosie si verde
- mazare
- fasole verde
- ardei kapia
- conopida
- sfecla rosie
- ridichi
- mango
- banane
- mere
- pere
- smochine
- curmale
- nuci clasice
- nuci Pecan
- nuci Macadamia
- nuci Caju
- seminte de in
- seminte de canepa
- seminte de floarea soarelui
- seminte de dovleac
- zmeura
- mure
- afine
- caise
- piersici
- portocale
- clementine
- mandarine
- kiwi
- lamai
- kaki
- andive
- salata verde
- spanac
- leustean
- masline
- capere
- zarzavaturi
- telina
- pastarnac
- radacina de patrunjel
- broccoli
- varza
- varza de Bruxelles
- kale, varza creata
- mangold
- orez integral
- orez basmati
- orez salbatic
- paste integrale
- paste de grau dur
- paine integrala
- paine graham
- paine de secara
- Wasa
- struguri
- migdale
- seminte de Chia
- ovaz
- quinoa
- amarant
- toate legumele
- toate leguminoasele
- toate verdeturile
- toate fructele
Ce sa mai… sper ca am acoperit tot ce trebuia in materie de carbohidrati buni si carbohidrati rai. Alimentele integrale sunt ok, adica cele date de Dumnezeu, luate din pom, din pamant. Ce este rafinat si procesat intra de cele mai multe ori la categoria de carbohidrati nebenefici. Nu inseamna ca nu mai mancam niciodata mancare procesata, ci o facem cu o limita, cu un echilibru, cu masura si cu portii mici 🙂
Sanatate maxima si succes in tot ce faceti!