Da, dragilor! Am ajuns la antioxidanti, acesti mici „menajeri” care vin dupa petrecere si curata haosul pe care il facem noi cand mancam prostioare.
In cateva cuvinte, antioxidanții sunt compuși naturali care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi, substanțe instabile care pot contribui la îmbătrânirea prematură și dezvoltarea unor boli. Aceștia ajută la reducerea inflamației, întărirea sistemului imunitar și prevenirea unor afecțiuni cronice, precum bolile cardiovasculare și cancerul. Surse comune de antioxidanți includ fructele, legumele, ceaiul verde și nucile.
Iar eu va las mai jos 8 retete delicioase, simple si sanatoase, bogate in antioxidanti:
Budinca de chia cu nuci, banane si miere
Într-o budincă de chia cu nuci, banană, miere și iaurt grecesc găsești antioxidanți precum vitamina C din banană, polifenoli din nuci, flavonoide din miere și lignani din semințele de chia, toate având rolul de a proteja celulele împotriva stresului oxidativ.
Cum se prepara: 300 grame de iaurt se combina cu 1 lingura de seminte de chia hidratate in prealabil in apa plata, 5-6 nuci tocate marunt, jumatate de banana rondele, 1 lingurita de miere. Semintele de chia sa fie bine hidratate timp de 30 de minute sau pana sunt perfect umflate.
Mini-chifle cu ciocolata neagra
În mini-chiflele cu făină integrală și ciocolată neagră găsești antioxidanți precum flavonoidele din ciocolata neagră, care protejează împotriva inflamației și îmbătrânirii celulare, și fibrele din făina integrală, care sprijină sănătatea intestinală și reduc riscul bolilor cronice. Si in faina integrala se gasesc antioxidanti. Dar cred ca nimic nu se compara cu cei din ciocolata neagra. Si va las reteta aici.
Salata greceasca bogata in antioxidanti
Tocam marunt rosii, salata verde, castraveti, ceapa si adaugam masline verzi, masline negre, ulei de masline, suc de lamaie, sare de mare, piper proaspat macinat. Si avem o salata delicioasa gata. Salata de roșii, salată verde, castraveți, ceapă și măsline conține licopen din roșii, flavonoide din salată și ceapă, oleocanthal din uleiul de măsline si din măslinele negre și vitamina C din roșii și lămâie.
Ratatouille delicios din 3 legume
Vinete, dovlecei, rosii – felii alternate frumos. Totul se stropeste cu ulei de masline de calitate buna. Si adaugam sare, piper, eventual si parmezan. Va las reteta pe larg aici. Si mai spun ca in acest preparat gasim antioxidanti pretiosi, precum: licopenul din roșii, flavonoidele din vinete și dovlecei, și oleocanthalul din uleiul de măsline.
Humus delicios cu paine de casa cu ulei de masline si rozmarin
Humusul este nelipsit de pe masa noastra cand avem musafiri pentru ca este un aperitiv delicios. Si il servim cu paine de casa, un fel de paine greceasca cu mult rozmarin. Va las aici reteta de humus si va las aici reteta de paine greceasca. În humus cu măsline, ulei de măsline și pâine grecească cu rozmarin găsim antioxidanți precum oleocanthalul din uleiul de măsline, care are efecte antiinflamatorii, polifenoli din măsline, și flavonoide din rozmarin. De asemenea, humusul conține antioxidanți din tahini (semințe de susan), cum ar fi lignani și vitaminele E și B.
Ostropel de ciuperci cu sos de rosii si verdeturi aromatice
Va las reteta aici si stiu ca o sa va placa. Si va pot spune ca aveti aport de antioxidanti din sucul de rosii, din ciuperci, din uleiul de masline, din piperul macinat proaspat, din verdeturile aromatice folosite. In ostropelul de ciuperci cu sos de roșii și verdețuri aromatice găsim licopen din roșii, seleniu din ciuperci, oleocanthal din uleiul de măsline, piperine din piperul măcinat proaspăt și flavonoide din verdețurile aromatice + antioxidanti numerosi in ciuperci, precum ergothioneina, glutathion si nu numai. Acești antioxidanți contribuie la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi.
Tiramisu delicios cu multa cacao
Va las reteta aici si va spun si ce antioxidanti gasim in cacao si in restul ingredientelor. În tiramisu găsim antioxidanți din cafea, cum ar fi acidul clorogenic, și din cacaoa din pudra de ciocolată, care conține flavonoide. Cacaoa conține antioxidanți puternici precum flavonoidele (catechine și epicatechine), polifenolii, teobromina și flavonolii, care ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ și susțin sănătatea cardiovasculară.
Budinca de chia cu zmeura si banane
Este un desert delicios si o bomba de vitamine, minerale si antioxidanti. Va las reteta aici si sper sa va placa. În budinca de chia cu zmeură și banane găsești antioxidanți precum vitamina C din zmeură și banane, antocianine din zmeură, lignani și acizi grași omega-3 din semințele de chia, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Avem multe opțiuni atunci când dorim să ne asigurăm aportul de antioxidanți. Nu spun că suplimentele din farmacie sau plafar nu sunt bune – ele pot oferi cantități mari de antioxidanți și, atunci când avem nevoie, ar trebui să le folosim, dar este esențial să avem îndrumarea unui medic specialist.
Până ajungem la medic, însă, un cubuleț de ciocolată neagră nu îmi face rău și știu că pot să-l consum cu încredere, având parte de un mic aport de antioxidanți minunați. La fel procedez cu lingura de ulei de măsline din salata mea, cu zmeura din budincă și cu cacaoa pe care uneori o dizolv în apă caldă pentru o ciocolată delicioasă acasă. Citești o carte bună, vizionezi un film, savurezi o cacao caldă și, pur și simplu, absorbi antioxidanți într-o formă relaxantă. Miracol!
Surse articol:
https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-antioxidants
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325873
Va invit sa ma urmariti pentru si mai multe retete de mancare sanatoasa:
Cele mai noi retete de pe site>>>