Dieta cu indice glicemic redus a devenit super populara datorita lui Michel Montignac, cel care ne-a convins sa o lasam mai moale cu dulciurile si sa mentinem un echilibru sanatos intre glucidele complexe, proteine si lipide. Si a zis foarte bine! Personal sunt super indragostita de dieta cu indice glicemic redus pentru ca promoveaza moderatia, bunul simt si masura in alimentatie. Poti sa consumi si alimente dulci, ideea este doar sa nu mergi la extreme. Deci nu trebuie sa ne fie frica de un mar dar nici sa nu bagam batoane de ciocolata ca si cum nu ar mai exista ziua de maine :))
In aceasta dieta cheia slabirii se afla de fapt in a alege cu precadere alimentele cu indice glicemic redus pentru o alimentatie super sanatoasa.
In linii mari, ca sa intelegem care este afacerea cu indicele, trebuie sa tinem cont ca fiecare aliment are o anumita incarcatura glicemica si in functie de acest lucru se calculeaza si indicele glicemic. Asa se face ca rucola are un indice glicemic mai redus decat mierea 🙂 Muuuult mai redus. De aceea o recomandam in planul alimentar saptamanal, macar o data, o mana de rucola aruncata intr-o salata obisnuita.
Iata alimentele cu indice glicemic redus – mediu, cele pe care eu le iubesc tare mult si pe care le folosesc des in dieta mea:
- rosii
- castraveti
- ceapa
- usturoi
- patrunjel
- busuioc
- leustean
- marar
- oregano
- cimbru
- valeriana
- andive
- rucola
- fenicul
- mure
- zmeura
- afine
- capsuni
- mere
- pere
- salata verde
- spanac
- bok choy
- conopida
- broccoli
- dovlecei
- zucchini
- ciuperci
- napi
- cartofi dulci
- fasole verde
- morcovi cruzi
- tofu
- migdale
- caju
- kale
- mangold
- orz
- orez salbatic
- paste din grau dur
- paste din grau integral
- mazare
- linte
- fasole
- naut
- seminte de in
- seminte de canepa
- fulgi de hrisca
- vinete
- ardei gras
- arahide
- grepfrut
- iaurt
- praz
- telina
- varza
- caise
- prune
- avocado
- fulgi de drojdie
- ardei iute
- fasole verde
- rodie
- sparanghel
- seminte de chia
- uleiuri vegetale
Haideti ca avem o lista foarte serioasa de alimente cu indice glicemic redus sau mediu, alimente sanatoase pe care le putem include in dieta noastra cat se poate de des. Evident, oricat ar fi de sanatoase, le consumam cu moderatie caci excesul nu face niciodata niciun bine nimanui. Nici avocado consumat in exces nu face bine, nici semintele de chia, nici uleiul din seminte de dovleac sau broccoli-ul in exces.
Moderatie, aceasta este regula de aur pentru a mentine un stil de alimentatie sanatos. Restul vine de la sine 🙂
Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!