Cand epidemia Covid a venit peste noi am stiut ca vom avea mult de tras daca nu ne pastram atitudinea pozitiva. Ca intotdeauna in viata, in orice situatie si in orice context ne-am regasi, de altfel 🙂 Atitudinea determina tot!
Dar Covid a venit neinvitat si a adus schimbari majore in vietile noastre dintre care unele au fost bune. De la cum ne hranim, ce alimente stocam in camara, de la cum ne tinem copiii ocupati cu activitati educative si pana la cum ne economisim banii, Covid a adus cu sine schimbari mari.
Cum vad eu partea plina a paharului si schimbarile aduse de Covid:
1. Am inceput sa facem sport. Nu conteaza tipul si intensitatea. Unii au iesit la alergat pentru prima data in viata! Altii si-au cumparat greutati si au facut sport acasa. Altii au exersat urmarind cursuri online gratuite pe Youtube.
2. Mancam mai sanatos de cand nu am mai putut merge la fast-food. Am invatat sa facem totul in casa, chiar si paine, cozonac, cornulete cu ciocolata si strudele cu mere 🙂 Mancarea facuta in casa este intotdeauna mai sanatoasa decat cea din oras 🙂
3. Nu ne mai sare tensiunea in aer si nici glicemia nu o mai ia razna fiindca ne lipseste mancarea procesata si mancarea de la restaurant, care uneori sunt pline de sare si zahar. Gatind acasa pui sare putina si zahar doar in preparatele care se cer indulcite (ceai, cacao, cafea, chec, cozonac samd.) Zaharul amplifica placerea asa ca sunt multi care il pun in sosuri, in paine, in chifle si in multe alte preparate unde nu te-ai astepta 🙂 Si apoi te mai intrebi de ce te ingrasi de la o portie de paste. Daca sosul are 3 linguri de zahar, mai vrei lamuriri?
4. Multi dintre noi au inceput sa mediteze 🙂 Nu trebuie sa fii mare guru ca sa poti sa stai cateva minute in liniste completa si sa incerci sa iti linistesti mintea si gandurile. De asemenea am reusit sa apreciem si lucrurile mici si aparent neinsemnate, precum o floare, o mancare sanatoasa, un desert care ne aminteste de copilarie, poze din liceu si poezii din facultate 🙂
5. Nu mai mancam mancare procesata in aceeasi cantitate ca inainte. Asta pentru ca in zilele in care nu am iesit din casa am avut ocazia sa mancam alimente naturale, integrale si ne-am dat seama ca nu s-a intamplat nimic grav 🙂 Am reusit sa trecem peste lipsa cornurilor, chipsurilor, mezelurilor si altor alimente care sunt nu tocmai sanatoase.
6. Nu mai aruncam mancarea ramasa de la masa. Totul se foloseste, totul se pastreaza, totul poate fi incorporat in urmatoarele mese. Nu mai aruncam nici macar cotoarele de la mere fiindca din ele facem compot delicios si care inlocuieste perfect orice suc nesanatos. Radeti degeaba :)) Nu stiti nimic!
7. Nu mai cumparam dulciuri de la magazin fiindca toata lumea a invatat cum sa faca deserturi de casa si mai ales cozonac! Cine nu a facut cozonac si paine de casa inseamna ca nu a invatat nimic! You know nothing, Jon Snow!
8. Mancam mai incet si mai in tihna. Parca am reinvatat sa mestecam, pe bune! Am impresia ca toata viata am mancat pe fuga, nemestecat, ceva sa fie cat sa ma tina pana la urmatoarea masa. In zilele de izolare am avut ocazia sa punem masa frumos, cu tacamuri asezate ordonat, pe servetele de masa, cu farfurii asortate si cu boluri separate pentru salata! Am avut ocazia sa mancam fara sa ne grabim si asta este lucru mare.
Cam acestea sunt schimbarile in bine pe care eu le-am simtit odata cu epidemia Covid. Nu stiu ce sa va spun despre schimbari in rau caci stiti ca eu sunt o optimista incurabila si imi place sa vad DOAR partea plina a paharului. Sunt o gramada de oameni care inflameaza si aduc drama chiar si acolo unde nu e cazul dar eu nu ma uit la stiri si nici nu plec urechea la instigatori. Le doresc sa li se ofileasca leusteanul si sa nu li se mai acreasca borsul, sa nu li se mai lege sosul de paste si sa nu le mai creasca aluatul pentru cozonac. Asta merita toti cei care seamana frica si teroare de dragul rating-ului 🙂
Sa fim sanatosi, sa fim optimisti si sa invatam cate ceva bun din orice situatie ne-am regasi! Nu se stie niciodata cand ne va folosi.