Cel mai bun condiment pentru supe si ciorbe, 100% natural? Am vazut ca se cauta asa ceva. Ei bine, solutia este una singura: il preparam acasa la noi, din legume si verdeturi cumparate din piata. Alta optiune nu exista.
Desigur ca puteti sa il cumparati daca aveti o sursa sigura si aveti incredere in oamenii care prepara zarzavatul pentru iarna. Eu am o singura sursa si din pacate in aceasta perioada nu o vizitez pentru ca este in varsta si nu as vrea sa o pun in pericol.
Asa ca anul acesta imi prepar singura mixul de legume pentru iarna. Ce ingrediente folosesc:
- telina
- morcov
- pastarnac
- radacina de patrunjel
- frunze de patrunjel
- sare
Toc toate legumele si adaug sare peste ele. Amestec bine si le las un pic sa isi lase sucul propriu. Apoi incep sa indes amestecul in borcane curate, cu capac bun, cu filet bun. Termin cu inca un prag de sare si apoi inchid bine borcanele.
Au fost ani in care acest amestec a rezistat fara niciun fel de sterilizare. Mamaia care imi face mie amestecul le sterilizeaza totusi. Cum procedeaza?
Borcanele se pun intr-o oala cu apa si aceasta se pune pe foc. Borcanele vor fierbe la foc mic. Mamaia mea pune o carpa subtire pe fundul oalei, inainte de a pune borcanele, ca sa nu se ciocneasca intre ele si sa aiba stabilitate. Apa ajunge aproape de gatul capacului dar nu il atinge.
Cand apa fierbe ca lumea, borcanele se videaza singure. Apoi le luam, le stergem frumos si le punem in camara, la rece. Sau pe balcon, unde este si mai frig. Borcanul deschis se va pune in frigider si se va consuma in maxim 10 zile, cu aproximatie.
Desigur, totul depinde de cata sare pui. Eu aspirina nu folosesc. Doar sare.
Amestecul de legume pentru supe si ciorbe este absolut minunat si pentru tocanite dar si ca atare. Eu mananc mereu din borcan. Pun in ciorba vreo 5-6 linguri si mananc si eu macar 2 lunguri, ca atare, crud. Este pur si simplu divin! Se aseamana cu gustul muraturilor, acrisor si sarat.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!