Cum se formeaza un obicei benefic si in cat timp?

Specialistii in psihologie spun ca este nevoie de minim 21 de zile pentru a deprinde un nou obicei. Adica, dupa 21 de zile de repetat o actiune, ea devine un obicei. Inseamna ca vom reusi sa facem acel lucru din instinct, pe pilot automat.

Ba mai mult, inseamna ca daca nu il facem in continuare, asa cum l-am realizat timp de 21 de zile, organismului ii va lipsi obiceiul.

Obiceiuri pe care multi oameni vor sa le deprinda: 

 • sa faca sport 30 de minute pe zi
 • sa mearga la sala
 • sa manance sanatos
 • sa fie recunoscatori
 • sa economiseasca bani zilnic
 • sa manance la ore fixe
 • sa fie punctuali
 • sa doarma la ore fixe
 • sa mediteze zilnic
 • sa zambeasca mai des
 • sa devina persoane mai optimiste

Si lista poate continua mult si bine. Oamenii au tot felul de obiceiuri pe care doresc sa le deprinda. Insa nimeni nu reuseste din prima sa isi schimbe o trasatura de caracter sau un obicei pe care il au de ani de zile.

Asa ca la inceput facem totul pe pilot manual. Apoi vom trece pe pilot automat, in timp. Anumite conexiuni din creier vor incepe sa se formeze si sa se intareasca (hardwire). Si asa reusim ca dupa zile intregi de repetitie a unui obicei de dorit, ajungem sa avem un obicei inoculat.

Evident ca termenul dat de psihologi, de 21 de zile, este unul discutat si disputat. Multi spun ca nu este nevoie de 21 de zile si altii spun ca este un termen prea scurt pentru a deprinde un nou obicei. Eu cred ca depinde de om si de obicei. Asa ca poate voi veti reusi sa deprindeti un obicei dorit in doar cateva zile. Cine stie? Doar voi puteti afla cat va va lua de fapt si de drept.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

Maria Nicutar

Specialistă în activitatea de coaching, tehnician nutriționist, blogger și fotograf, iubitoare de mâncare sănătoasă. Sunt pasionată de dieta mediteraneană, cărți de rețete culinare, mâncare asiatică și călătorii.

+ Sunt Health Coach si Tehnician Nutritionist si ofer servicii de consultanta 1 la 1 pentru stabilirea unui plan de alimentatie sanatoasa si a unei diete echilibrate, cu efecte pozitive pe termen lung.
+ Ajut persoanele care doresc sa se lase de fumat prin sedinte de Coaching.
+ Ofer Consultanta in Marketing, ajut la construirea unei viziuni clare de promovare, cu identificarea celor mai bune strategii de marketing pentru fiecare afacere in parte si cu buget cat mai corect cheltuit.
+ Ofer asistenta in identificarea si alegerea celor mai buni specialisti PPC, SEO, Mentenanta site, Design si Webdesign, Fotografie profesionala, Content si specialisti Social Media, Digital Marketing, precum si Directori de Marketing si Vanzari.

Motto-uri în viața mea: 1. Nu judeca o zi după roadele culese, ci după semințele plantate. 2. Iarba este mai verde unde o uzi. 3. Invață să vezi partea bună din orice situație. 4. Atitudinea schimbă tot. 5. Când viața îți dă lamâi, fă limonadă! 6. Nu există regrete, doar lecții. 7. Optimismul este o decizie asumată care îți va schimba toată viața începând de acum.

S-ar putea să-ți placă și...