Ne plac galustele 🙂 Le iubim, ce sa mai! Le adoram de cand eram mica si le-am uitat pentru o perioada de cativa ani, de cand am plecat de acasa de la parintii mei si pana cand am nascut-o pe Clara, fiica mea cea mare. Avea cam 1 an cand am descoperit galustele intr-o carte cu retete culinare pentru copii si atunci mi-am dat seama ca nu am mai mancat supa de galuste de ani de zile. Doar mama facea supa de galuste iar eu nu am mai mancat acasa la mama de cand am plecat si mi-am construit propriul drum in viata.
Lasand deoparte amintirile mele din tinerete, astazi va ofer reteta mea de supa de galuste pufoase, moi, bine fierte, delicioase, super gustoase.
Ingrediente de care veti avea nevoie pentru o minunata supa de galuste moi si pufoase:
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1/2 radacina de telina
- 1 pastarnac
- 1 radacina de patrunjel
- sare si piper
- 3 oua
- 9 linguri mari de gris, pline ochi
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- patrunjel si marar tocate marunt
- verdeturi aromatice uscate: oregano, cimbru, busuioc etc.
Mod simplu de pregatire a celei mai bune si simple supe de galuste:
- Fierbem legumele taiate pe jumatate intr-o oala cu apa si putina sare, plus 2 linguri de ulei, plus verdeturile aromatice uscate.
- Ouale se bat bine cu furculita si adaugam grisul si un praf generos de sare. Batem bine ouale cu grisul si lasam amestecul sa stea la umflat cam 15-20 de minute minim. Acesta este secretul celor mai pufoase galuste. Grisul se umfla cand sta in amestecul de oua. Un ou mare are nevoie de 3 linguri mari de gris. Nu va temeti daca amestecul este cam moale fiindca el se mai intareste in cele 15-20 de minute. La final, dupa cele 15-20 de minute, amestecul de oua si gris trebuie sa curga dar nu foarte lichid.
- Legumele fierte se scot cu o paleta strecuratoare si se lasa deoparte.
- In supa fierbinte, cu focul dat la minim, incepem sa punem cu lingura galuste mai mici sau mai mari, cum dorim. Eu pun galustele direct in supa si aici le fierb, nu le fierb separat. Nu va temeti daca va ies galuste mai neuniforme. Nu conteaza forma. Conteaza sa fie fierte, moi, sa fie gustoase, sa fie supa gustoasa. Se vor manca si daca sunt mai uratele 🙂
- Galustele stau in supa fierbinte cu focul dat la minim ca sa nu le clocotim si sa nu le facem praf. Galustele se pot intoarce usor cu lingura de pe o parte pe alta. Eu asa fac mereu si mi se pare ca se umfla mai bine si se fierb mai bine. Dureaza cam 5-6 minute sa fiarba perfect.
- Stingem focul cand galustele sunt fierte perfect si mai adaugam patrunjel si marar tocate marunt.
- Supa se serveste ca atare sau cu legume adaugate in castronul fiecaruia. Copiii mei accepta doar morcov langa galuste 🙂 Mie imi place pastarnacul foarte mult.
Asta e tot. Aceasta este reteta mea de galuste moi si pufoase. Grisul trebuie sa stea la umflat 15-20 de minute minim si galustele se fierb la foc mic si se intorc pe ambele parti, de cate ori vreti voi 🙂 Eu le tot intorc de vreo 5-6 ori, nu stiu de ce, probabil fiindca nu am rabdare :)))
Va salut cu drag si va doresc multa sanatate si inspiratie culinara!