Pasta Miso este pur si simplu de neinlocuit. Eu am descoperit-o in filmele japoneze si de atunci am vrut sa o incerc. Apoi am gasit-o la magazinele cu specific asiatic si mi-am cumparat o cutie mare.
In timp am ajuns sa o folosesc in mai multe retete, nu doar in supa traditionala MISO – supa japoneza in care se foloseste pasta miso.
Pasta Miso e mai jos, in cutie. O pastrez la frigider, cutia fiind bine inchisa. Lingura cu care iau pasta din cutie este mereu impecabila, in sensul ca nu o bag in supa si apoi o bag inapoi in cutie. Asa previn stricarea pastei Miso.
Pasta Miso are un gust sarat, aromat, ca de sos de soia. Sunt specialisti culinari care spun ca pasta de soia fermentata are aroma Umami, considerata ca fiind cea care da gust absolut delicios tuturor mancarurilor in care se foloseste.
Traditional, pasta Miso se adauga in supa Miso. Reteta de supa Miso AICI.
Supa Miso este cu adevarat magica. Este o supa de legume in care adaugam ceapa verde, alge de mare, pasta Miso, sare si piper, sos de soia, ciuperci si nu numai. Eu o imbogatesc in mod normal cu alge de mare bine spalate si fierte timp de 10-20 de minute la foc mare. Arunc apa si folosesc doar algele.
Insa aceasta supa nu este singurul preparat in care se poate folosi pasta Miso. Eu adaug pasta Miso si in sosul de rosii pentru spaghete. O lingura de pasta Miso este suficienta pentru 2 portii mari de paste cu sos de rosii. Aduagati pasta Miso spre final, cand sosul este deja gata. Nu vrem sa distrugem bacteriile bune din pasta de soia.
De asemenea, si in tocanitele de ciuperci eu adaug putina pasta Miso, tot spre final, cand deja ma pregatesc sa sting focul. Sosul de rosii este clasic, doar ca il imbogatim cu pasta de soia. Folosesc ciuperci Champignon sau Pleurotus.
Paste cu sos de rosii, broccoli, pasta Miso si ghimbir. Pregatim un sos de rosii, super clasic, din pasta de tomate sau din rosii proaspete. Adaugam ulei de masline, usturoi, ceapa, ardei gras. Spre final adaugam pudra de ghimbir si pasta Miso, plus bucatele mici de broccoli tocat marunt. Mai lasam tigaia pe foc inca 1-2 minute si apoi adaugam pastele fierte al dente.
Pasta Miso are super multe beneficii pentru sanatate, cel mai important fiind faptul ca reprezinta hrana pentru bacteriile bune din organism. O avem in casa pentru supe, ciorbite, sosuri de tot felul. Este un ingredient excelent de gustos si super sanatos, bogat in colina, Seleniu, Calciu, Fier, Magneziu, Fosfor, probiotice, antioxidanti si nu numai.
Mai sus sunt 3 tipuri de pasta Miso care imi plac mie si pe care le cumpar de la un magazin asiatic de langa Dragonul Rosu. O astfel de cutie/ punga imi ajunge cel putin 6-7 luni. Si eu fac muuulta supa Miso 😊
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!