Za’atar este un mix de arome orientale. Se gaseste in Liban, Siria, Turcia, Israel si nu numai. Se pune peste humus, in lipie libaneza cu putin ulei de masline, se pune peste preparate orientale dar eu il adaug chiar si in tocanite 🙂 Gustul este divin.
Reteta mea de Za’atar contine urmatoarele ingrediente:
- 10 linguri mari de oregano
- 10 linguri mari de busuioc
- 5 linguri mari de maghiran
- 2 linguri rase de boia de ardei dulce
- 2 linguri mari de susan
- 2 linguri rase de sumac
Cum se prepara Za’atar? Amestec totul intr-un borcan mare si pastrez cateva saptamani maxim. Oricum se mananca sigur pentru ca este absolut delicios. Ingredientele alese de mine sunt, in mare, in principiu, cam aceleasi care se folosesc in retetele traditionale. Eu adaptez putin dupa gusturile mele si dupa ingredientele pe care le gasesc in Romania.
Cum se consuma? Cel mai mult imi place Za’atar-ul frecat cu ulei de masline si apoi pus pe lipie libaneza calda, lasata putin la aburi, pe sita de inox sau pe sita de bambus. Lipia calda si za’atarul fac o combinatie minunata pentru orice moment al zilei.
In tarile din Orient Za’atarul nu lipseste din nicio casa. Se consuma la micul dejun, la pranz, la cina, si la gustare. Za’atarul isi gaseste loc in numeroase preparare culinare demential de gustoase.
Da, Za’atarul se cumpara si de la magazinele cu specific oriental si merita toti banii pentru ca se foloseste o cantitate mica la un preparat bogat. Deci nu va zgarciti, cumparati cu incredere. Si daca vreti, incercati sa il pregatiti si in casa pentru ca merge facut destul de simplu.
Va pup cu drag!