Cand era fiica mea mica am avut ocazia sa discut foarte des cu medicul ei pediatru. A fost o perioada in care am primit la propriu tone de informatii care mi-au fost de folos pentru a intelege cum se alcatuieste un meniu sanatos pentru copilul meu. Liste de meniuri sanatoase, idei culinare super bune, retete simple si idei mancare super hranitoare am tot primit in 2-3 ani cat medicul pediatru m-a ajutat sa intru in paine 🙂
Cred ca si-a dat seama ca nu ma simt atat de sigura pe mine. La 22 de ani e greu sa fii o mamica model, credeti-ma pe cuvant.
Astazi discutam despre supe si ciorbe pentru ca nu exista preparat culinar mai sanatos decat aceste preparate culinare. Secretul? De ce sunt asa de sanatoase? Pentru ca nu obosesc sistemul digestiv. Asigura un tranzit bun, spala intestinul gros in profunzime, detoxifiaza corpul si asigura nutrienti foarte variati. Supele sunt de multe ori un curcubeu de legume si verdeturi 🙂
Si poate ati auzit de cel mai bun si eficace remediu pentru gripa sau raceala… Supa de pui 🙂 Este un miracol pentru orice stare de boala si este si primul remediu naturist la care apelez cand copiii mei nu se simt bine.
Iata cele 12 idei de ciorbe si supe pentru copii, retete culinare simple si sanatoase, pe care o sa vi le redau succint. Oricum veti adapta retetele la preferintele personale:
1. Ciorba de cartofi in stil moldovenesc/ ardelenesc – Sarbusca, Dresala sau Inacreala
Este o ciorba delicioasa de legume in care se pun spre final oua batute ca pentru omleta. De asemenea, se pune iaurt sau kefir, lapte batut, sana sau chiar smantana. Va las reteta originala aici.
2. Supa de galuste
Cine nu adora supa de galuste? Copiii le adora, mai ales daca va ies pufoase 🙂 Supa de galuste ramane una dintre cele mai sanatoase retete culinare pentru copii. In acelasi timp, este si una dintre cele mai iubite retete culinare.
Se prepara simplu de tot. Fierbem legume (telina, morcov, ardei gras, radacina de patrunjel si pastarnac), carne de curcan sau de pui. La final, cand toate sunt fierte, adaugam galustele pe care le-am fiert separat.
Galustele se prepara simplu. Se ia cu lingura compozitie de galuste (gris, ou, sare) si se pune la fiert in apa cu sare, fierbinte dar nu adusa la clocot. Se lasa sa fiarba la foc mic. Cand sunt gata, se iau din oala si se adauga in supa. Nu va dau cantitati fiindca eu le fac ochiometric 🙂
Adaugam si patrunjel. Daca doriti, puteti sa puneti la fiert si o lingura de sos de rosii, pentru gust si pentru aspect 🙂
3. Ciorba de salata
In mare, este o ciorba de legume in care puneti la final de tot si salata verde tocata marunt. Puteti sa o preparati cu sau fara iaurt sau kefir insa mie imi place ca la final sa ii pun iaurt/ kefir/ lapte batut si oua batute ca pentru omleta 🙂
4. Supa de linte rosie
Ramane una dintre cele mai delicioase supe din lume si este recomandata in mod special pentru copii. Rezolva problemele de tranzit intestinal si aduc aport nutritiv foarte mare. Se prepara simplu de tot, din linte rosie si chiar si din linte verde daca va place mai mult. Personal prefer lintea rosie pentru supa si lintea verde pentru mancaruri.
Cum se prepara? Se prepara ca orice supa de legume (morcov, pastarnac, telina, radacina de patrunjel) la care adaugam si 2 cartofi mici si 3 pumni de linte rosie bine spalata in apa rece pana cand apa devine limpede. Lintea rosie fierbe in maxim 30-40 de minute. Nu baloneaza daca o spalati bine de tot. Reteta culinara este prezentata si aici.
5. Ciorba taraneasca de pui
Foarte buna, sanatoasa, perfecta cand copilul este racit sau slabit. Cu multe legume, verdeata proaspata si bors de casa 🙂
6. Ciorba greceasca de pui
Grecii o prepara super des si de aici ii vine si numele. Daca mergeti in Grecia, o vedeti in fiecare meniu. Este de fapt o ciorba de pui clasica in care mai adaugi smantana sau chiar kefir 🙂
7. Supa de pui cu taitei de casa 🙂
Preferata fiicei mele si probabil cea mai sanatoasa supa din lume 🙂 O puteti prepara din pui de tara daca aveti. Taitetii sunt buni daca sunt facuti in casa si sunt buni si daca sunt luati din comert. Prefer taitetii din grau dur. Nu se sfarama la fiert si au o consistenta foarte buna. Se prepara simplu si aceasta supa. Are la baza aceleasi legume clasice (morcov, pastarnac, telina, radacina de patrunjel). Peste ele mai adaugam ardei gras daca dorim si cartof. Odata cu zarzavatul trebuie sa adaugam si puiul bine spalat, bine parlit, spalat din nou si oparit in prelabil in apa clocotita, pe care o aruncam. Arunc prima apa de la pui ca sa aiba gust mai bun, mai putin gras.
8. Ciorba de peste
Nu toti copiii o adora, insa trebuie sa stii cum sa o prepari ca sa nu aiba miros de peste. In primul rand, lasi pestele in apa rece minim 30 de minute. Schimbi apa si tot timpul te asiguri ca apa este rece si un praf de sare. In bolul cu apa rece pui si o legatura de patrunjel tocata marunt. Apoi carnea se da la fiert si ai grija sa scoti fiecare os. Eu folosesc tacam de somon sau cap de novac. Asa stiu sigur ca nu exista niciun risc pentru fiica mea. Reteta culinara este aici.
9. Supa/ ciorba de curcan cu legume in 4 culori
O ciorba perfecta, aspectuoasa si extrem de sanatoasa. Se prepara destul de greu, ca timp, pentru ca discutam despre curcan. Si daca aveti curcan de tara, o sa va cam plictisiti, dar merita. Carnea de curcan este foarte sanatoasa si tare gustoasa.
10. Supa de rosii cu dovlecei sau simpla
Una dintre cele mai sanatoase si simple retete culinare pentru copii este supa de rosii. Eu o fac ori cu rosii proaspete, ori cu suc de rosii, imbuteliat la sticla de sticla. Ma feresc des sa folosesc conserve de metal.
11. Supa/ ciorba de vita
Vita este considerata mai sanatoasa decat porcul. Evident, copiii nu o prea adora, din simplul motiv ca este greu de mestecat :))) Devine inecacioasa. Secretul? O tai milimetric :))
12. Ciorba de fasole
Nu exista luna fara minim o ciorba de fasole, acrita cu bors de casa. Copiii mei mananca ciorba de fasole cu o singura conditie, sa aiba putina fasole :)) Este o ciorba de legume alaturi de care fierbe si fasolea. Nu e mare inginerie. Adaugam leustean, patrunjel, suc de rosii sau o putem lasa alba, simpla 🙂
Acestea sunt ideile de supe si ciorbe care noua ne plac si pe care le imbunatatim in mod constant. Schimbam ingrediente, adaugam noi verdeturi aromatice, alternam borsul clasic cu suc de lamaie sau cu zeama de varza 🙂 Supele si ciorbele sunt cele mai sanatoase preparate culinare din lume, dietetice si de obicei hipocalorice. Asta inseamna ca nu ne ingrasa, ci dimpotriva, ne ajuta sa ne mentinem silueta in limite optime 🙂
Pofta buna!